About

Over mij

Mijn naam is Johan van den Berg. Sinds 7 maart 1999 ben ik predikant, eerst in de Gereformeerde Kerken in Nederland en sinds die in mei 2004 opgingen in de Protestantse Kerk in Nederland, automatisch daar.

Ik heb jarenlang als ‘Jominee’ over mijn ervaringen en bezigheden als predikant geblogd op www.jominee.web-log.nl. Sinds mijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden in mei 2009 hebben mijn posts zich meer en meer toegespitst op de houding van Nederlandse christenen, in het bijzonder binnen de Protestantse Kerk, ten opzichte van de Palestijnse christenen en het Israëlisch-Palestijns conflict.

Sinds juni 2010 ben ik actief als bestuurslid van de Stichting Vrienden van Sabeel Nederland, die optreedt als steungroep en ‘ambassadeur’ voor Sabeel, het Palestijns Oecumenisch Centrum voor Bevrijdingstheologie in Jeruzalem.

.witregel.

Over deze blog

In de loop van de tijd ben ik in mijn blogberichten steeds minder over mijn werkzaamheden als predikant gaan schrijven en steeds meer over mijn visie op het Israëlisch-Palestijns conflict en de positie die de kerken daar en hier ten opzichte van dat conflict innemen. Vanaf nu (10 sept. 2011) zal deze WordPress-blog gewijd zijn aan dit vraagstuk, terwijl ik mijn oude blog op Web-log.nl weer ga gebruiken voor de specifieke privé- en domineeszaken.

Omdat het onderwerp van deze blog nogal gevoelig ligt binnen kerkelijk Nederland, heb ik besloten een streng toelatingsbeleid toe te passen op reacties:

 • Reacties die naar mijn smaak te grof of beledigend zijn – of dat nu ten opzichte van mij, mijn ‘medestanders’ of mijn ‘tegenstrevers’ is – zal ik niet goedkeuren.
 • Off-topic reacties worden niet geplaatst.
 • Anonieme reacties worden niet geplaatst: reacties moeten ondertekend zijn met de eigen naam of een alias waarvan de eigenaar met enkele muisklikken te achterhalen is.
 • Wie het in mijn ogen echt te bont maakt, krijgt een IP-ban.
 • Over mijn beslissingen tot afkeuring van reacties ga ik niet in discussie; dat is zonde van mijn tijd en energie.

Auteursrecht en gebruiksvoorwaarden

 • Het auteursrecht van deze blog berust bij jominee.
 • Bij gehele of gedeeltelijke overname van teksten van deze blog op andere websites of blogs dient altijd een bronvermelding en een link naar jominee te worden opgenomen.
 • Bij gehele of gedeeltelijke overname van teksten van deze blog in gedrukte media dient altijd een bronvermelding met de URL http://www.jominee.nl  te worden opgenomen.
©2011-2014 jominee
Advertentie

7 reacties op About

 1. Josoë zegt:

  Beste François,
  Men doet hier al eeuwen niets anders dan het feitelijke ‘probleem’ omzeilen om vervolgens keer op keer te stranden op een of andere Zionistische zandbank. De Geest die U kennelijk zo graag volgt is al ± 2000 jaar niet meer [enkel] de Volksgeest van de Joden. Sterker noch, men heeft zich daartegen over de generaties heen meer dan alleen ideologisch gewapend.

 2. Pingback: Palestina en Israel | Rinie Altena

 3. Rinie Altena zegt:

  Beste Johan,

  zojuist gevonden! Ga als ik tijd heb aan de studie. Zie ook mijn ervaringen in Bethlehem in 2009. http://riniealtena.com/2011/09/17/palestina-en-israel/

 4. François Geysen zegt:

  uw visie intereseert me, grotendeels kan ik me er in vinden,
  omdat het me blijft verbazen dat medechristenen zo kritiekloos met de materie omgaan,
  niet alle dingen kan ik echter delen, hier en daar geeft het een vrijzinnige indruk,
  bijbelvast zijn is voor mij belangrijk, is uw uitgangspunt, de liefde, realiseerbaar zonder wedergeboorte?

  François Geysen,
  Turnhout

  • jominee zegt:

   Waarde François,

   Dank voor uw genuanceerde reactie! Er zijn medegelovigen die mij te ‘zwaar’ vinden, en er zijn er die mij te ‘licht’ vinden. Eén typering die ooit iemand van mij gaf, spreekt me nog steeds aan: wel stevig, maar niet strak. Wellicht dat dat laatste u de indruk geeft dat ik af en toe wat ‘vrijzinnig’ ben. Liefde maakt nu eenmaal wat dartel. ;o)

   Als calvinist die nog steeds veel goeds en moois vindt in de Heidelbergse Catechismus, maak ik mij vanuit Zondag 1, vraag & antwoord 1 niet al te ongerust over mijn wedergeboorte: Christus zelf heeft het voor mij volbracht (verbazingwekkend genoeg ook voor mij!) – ik leg mijn leven in zijn handen, vanwaaruit het wedergeboren wordt, dag aan dag. Ik hoef niet mijzelf te verzekeren van Gods genade en liefde voor mij, maar mag anderen verzekeren dat de hemelse Vader ook hen liefheeft.

   Mijn wedergeboorte zie ik niet als een doel op zich: het is een door God geschonken weg die leidt tot God zelf en tot mijn naaste.

   • François Geysen zegt:

    dankjewel Johan,

    ik wilde me enkel wat zeker stellen wie ik voor me heb in geval ik naar u verwijs of me verder verdiep in de gegevens die u verschaft,
    zoals ik al zij ben ik bezorgd om de tendens bij christenen om Israel a priori buiten kritiek te zetten, ik noem het zelfs onbijbels omdat de bijbel Israel niet spaart in kritiek,
    het lijkt me onjuist dat christenen partij trekken in het midden oosten conflict en alzo bijdragen aan de cirkel van haat , in de bergrede staat dat we vredestichters horen te zijn,
    toch wil ik ook hierin zekerheid en een goede balans in m’n oordeel,
    mijn christenvrienden wijzen erop dat Israel al veel is tegemoetgekomen aan de palesteinen, en de palesteinen nooit genoeg hebben, en met vredesgesprekken niets te bereiken valt,
    kan u hier iets over zeggen?

    François.

  • Josoë zegt:

   Het is minder [erg] er kritiekloos mee om te gaan dan er te diep in af te zinken [in welke
   materie dan ook – maar bovenal de eigen] in plaats van deze te over- of te ontstijgen.
   De essentie van alle zinnige kosmologie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.