ziek

Boycot against Israeli attacks on GazaTot nu toe was ik geen voorstander van een recht-toe-recht-aan volledige boycot van Israëlische producten. Ik vond dat het gericht moest gebeuren: die producten en bedrijven boycotten die duidelijk profiteren van de bezetting en/of de bezetting van Palestijnse gebieden in stand houden (denk aan G4S, Keter/Curver e.d.). En dat dan met als doel de Israëlische regering onder druk te zetten om eindelijk eens constructief over vrede te onderhandelen, zonder ondertussen steeds weer sluipend nieuwe ‘feiten op de grond’ (facts on the ground) te creëren in de vorm van nederzettingen in bezet gebied. 

De Israëlische aanval op het getto van Gaza en het buitensporige geweld dat daarbij ook tegen gewone burgers is ingezet, hebben mijn mening veranderd. Voor de zoveelste keer heeft het Israëlische leger dood en verderf gezaaid onder gewone Arabische burgers (Libanon: 1982 en 2006; Gaza 2008/9, 2012 en nu). Dit zijn geen incidenten meer, dit is de gewone Israëlische strategie geworden. Dat deugt voor geen meter.

Nu onze eigen overheid het geen probleem vindt om Rusland te boycotten voor zijn optreden tegen en in Oekraïene, vraag ik me af waarom er dan ook geen gerichte boycot tegen Israël af kan met betrekking tot de militaire aanval op Gaza met haar verwoestende gevolgen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen worden ingesteld totdat Israël herstelbetalingen heeft gedaan…

Wat mij betreft hoeven ze echt niet de verwoeste tunneltjes te vergoeden (die ze ook vanuit Israël zelf hadden kunnen dichtgooien, want daar kwamen ze toch op uit?), maar wel de ziekenhuizen, woonhuizen, scholen, infrastructuur, de economische schade en de psychische begeleiding van vooral de getraumatiseerde kinderen van Gaza.

Gaza - Tel Aviv -Zomer 2014Want laten we eerlijk zijn: Israël beweert dat daar waar gewone burgers en burgerdoelen zijn geraakt, dat niet de bedoeling was. Ik denk dan: als je dat echt meent, betaal je toch  op z’n minst de schade die je hebt aangericht, en ga je niet met de vinger naar een ander wijzen. Ik ben dus heel benieuwd hoe oprecht het Israëlische verhaal achter de aanval op Gaza is.

Dit is nu sinds eind 2008 de derde keer dat Gaza grotendeels in puin wordt geschoten door het “meest ethische leger” ter wereld. Het lijkt een beetje op de oude Sovjetpraktijk van het opsluiten en platspuiten van politieke dissidenten als “geestelijk gestoorde individuen”. Gaza is door Israël hermetisch afgesloten van de buitenwereld (in gewoon Nederlands heet zoiets een getto) en Israël laat voldoende hulpgoederen (van andere landen!) toe om de Gazanen niet te laten sterven, en structureel te weinig om ze een normaal leven te laten opbouwen. En dan maar heel hard blijven roepen dat het de Gazanen zijn aan wie geestelijk iets mankeert, waardoor ze “slechte mensen” zijn.

Als een boycot, zoals onze Nederlandse overheid laat zien, kan worden ingezet om een ander land op de vingers te tikken als het zich onfatsoenlijk gedraagt, dat is een boycot van de staat Israël nu ook op z’n plaats. Totdat het heeft geleerd zich fatsoenlijk te gedragen tegenover alle burgers onder zijn (militaire) gezag, inclusief de Palestijnen in de bezette gebieden – en ja, ook Gaza als veroverd en tot getto omgevormd gebied hoort daarbij.

En om dan Golda Meïr maar eens te parafraseren: “Ik kan de staat Israël vergeven dat hij in mijn ogen immoreel handelt, maar ik kan de staat Israël niet vergeven dat hij mij dwingt in zijn ogen immoreel te handelen.”
Samen met rabbijn Michael Lerner zeg ik: “Israël heeft mijn hart gebroken.”

sad greetz, Jominee

P.S. Ik ben blijkbaar niet de enige die door Gaza van gedachten is veranderd: Martin Shaw, Boycotting Israel: the situation has changed and I have changed my mind too.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Palestina & Israël en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

46 reacties op ziek

 1. ver zegt:

  beste meneer,

  ik had het niet over u naam maar over de namen van de omstanders in het nt.

  Daarbij even gelaten wanneer er dus iemand met een wapen uit de tunnel komt zegt u “oo gooi de tunnel maar dicht hoor aan mijn kant en neemt u de volgende tunnel maar en u wapen mag u houden.”

  het dubbele moraal van alles in dit verhaal en het vingertje van de wereld is gewoon walgelijk.

  wat was de oorzaak ook alweer van de escalatie 3 jongens die vermoord worden met gelijktijdige ondersteuning van raketten die afgeschoten werden op Israël. Oja blaam Israel want ze hebben het gedaan…wat weet ik niet maar daar zal u wel weer een draai aan kunnen geven.

  Hamas wil alle joden uit Israel hebben . Geen probleem maken ze maar af waar hun voorgangers gebleven zijn. Zoals Hitler, Luther, de RK kerk en nu de Islam.

  O ja Hamas heeft voor het bestand al weer raketten afgestuurd ene om gelijk maar even de wind uit de zeilen te halen. Hamas is verantwoordelijk daarvoor net als volgens de media Poetin verantwoordelijk is voor de vliegramp. . .

 2. JPvdGiessen zegt:

  Het gaat mij er niet om je in een hokje te duwen, het gaat me erom om achter je beweegredenen te komen en die beginnen na deze reeks reacties van jou zeer duidelijk te worden.
  Jij vind de BDS een middel, net zoals je de Israëlische technologie een middel vind om jouw doel te bereiken. Het is dan ook belangrijk om te kijken hoe die “middelen” worden ingezet, de Israëlische technologie wordt ingezet om Israël in geschrift in een kwaad daglicht te stellen en de BDS wordt ingezet om Israël verder onderuit te halen. Als dit nog was uit liefde voor de Palestijnen dan kon ik dat begrijpen, maar gezien de acties, zoals bij Sodastream waar vooral de Palestijnen werknemers de slachtoffers van het (overigens mislukte) BDS-geweld zouden zijn laat zien dat die liefde niet erg groot is en dat ook de Palestijnen door jullie worden gebruikt om Israël verder te verzwakken. Dit blijkt ook dat er maar minimaal aandacht is voor de duizenden Palestijnen die in Syrië de afgelopen maanden zijn gedood en het blijkt ook voor de minimale aandacht voor de 160 Palestijnse kinderen die stierven omdat ze voor Hamas in de tunnels werden gedwongen te graven.
  Ik zie dan ook weinig verschil tussen jouw strijd op internet tegen Israël en die van de Hamas. Een hoog populariteitsgehalte, gaand over Palestijnse lijken met als één doel: de vernietiging van Israël.

  • jominee zegt:

   Dat zie je dan helemaal verkeerd. Want geen van de zaken die je aanhaalt neemt weg dat door de Israëlische aanval op Gaza van de afgelopen weken ruim 1800 mensen gedood zijn, waarvan een kwart kinderen waren, vele malen meer gewonden zijn gevallen en tienduizenden mensen zijn ontheemd. Daar hebben we het over en al wat jij aanhaalt is een rookgordijn om de aandacht daarvan af te leiden.

   Wat mij persoonlijk betreft: het zijn juist de Palestijnen zelf (samen met betrokken Israëli’s) die mijn ogen hebben geopend voor het door Israël veroorzaakte onrecht en het zijn de Palestijnen zelf die de BDS-campagne zijn gestart. Ze wisten van tevoren dat zij daar ook zelf economisch onder zouden lijden, maar kozen toch voor deze weg om hun recht te krijgen (vgl. onze EU-boycot van Rusland die ons ook zelf vele miljoenen gaat kosten).

   • unger zegt:

    Je ogen zijn m.i. juist gesloten ! Gesloten voor het ‘ontwaken’ van de islam en alle gevolgen van dien . Jij als ‘pro-islam-arabist’ ziet dit vanzelfsprekend anders….

   • jominee zegt:

    Unger,

    Bepaalde ontwikkelingen, zoals de onverwachte opkomst van ISIS, zijn zeer verontrustend. Het is een extreme vorm van islam waar ook de meerderheid van de moslims onder te lijden zal hebben als het doorzet. Wat ik anders zie is dat m.i. de meeste moslims onze medestanders zijn als het gaat om de afkeuring van ISIS en zijn praktijken.
    Edoch, reageren vanuit angst en ontzetting voor ISIS is en blijft onverstandig. Angst is nooit een goede raadgever geweest.

 3. A.S. zegt:

  @Jominee,
  – Hoe zijn de zware bouwmaterialen dan in Gaza terechtgekomen? Als er alleen weinig lichte bouwmaterialen in Gaza zouden zijn en als slechts weinig lichte bouwmaterialen zouden zijn gebruikt voor de tunnels, zou dat nog meer reden zijn om ook lichte bouwmaterialen voortaan niet door te laten. Er zijn kilometerslange tunnels gebouwd en als bouwmaterialen nog maar sinds kort mochten worden doorgelaten, hebben de Arabieren wel erg hard gewerkt.
  – ISIS schijnt inderdaad in Gaza te zitten en ook al in Judea en Samaria te hebben geopereerd. Net als in Den Haag wordt ook al met ISIS-vlaggen gezwaaid in Jeruzalem. Het gaat mij echter niet zo om de naam van ISIS. Er schijnen diverse radicale splintergroepen in Gaza te zitten die uit zijn op de vernietiging van alle Joden wereldwijd. Als deze zouden verdwijnen in plaats van een democratische regering, dan zal dat leiden tot welzijn van Gaza en de wijde regio.

  • jominee zegt:

   A.S.

   Dat bedoel ik: die bouwmaterialen zijn hoogstwaarschijnlijk via de tunnels naar/vanuit Egypte Gaza binnengesmokkeld – dus niet aan “Israëlische welwillendheid” te danken.
   Dat in Gaza extremistisch-islamitische splintergroepen opereren weten we al decennia lang. Dat is echt niets nieuws: zij zijn degenen die zich door Hamas niets laten gezeggen en niet alleen Israëlische maar ook Hamas-vredesinitiatieven letterlijk en figuurlijk torpederen met hun raketaanvallen. Voor hun acties wordt de bevolking van Gaza al jarenlang collectief gestraft door Israël.

 4. Daniel zegt:

  Verder is het natuurlijk van de pot gerukt om Hamas credit te geven voor het functioneren van het Israëlische raketschild.

  Wat voor een mens doet zo iets? Iemand die aandacht voor echte conflicten waar honderdduizenden de dood vinden goddoze zwimzwam vindt natuurlijk!

  • jominee zegt:

   Ook vóór het operationeel worden van Iron Dome troffen raketten vanuit Gaza (meestal niet door Hamas afgeschoten) al nauwelijks doel.
   Dat laat onverlet dat het op die manier ongericht afschieten van raketten op burgerdoelen in mijn ogen een oorlogsmisdaad is.

   Dat u mijn woorden over “goddeloze zwimzwam” op deze manier verdraait, zegt meer over uw intenties dan over de mijne.

 5. ver zegt:

  Ik heb nog gern enkele reden gelezen wasrom u Israel zou moeten boycotten. U bent een dominee begrijp ik…gooit u Jezus nu ook u kerk uit wsnt hij is toch joods en Paulus… lastig hoor wssr zou u nu over moeten preken? Want u gaat isrsel boycotten. U mag toch geen kwaad met kwaad vergelden…en zeg Jezus zelf niet..wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Oepsie Hamas wierp met raketten en aangezien het zogenaamde nt. niet wordt geaccepteerd
  mag Israel zich verdedigen ene heeft daartoe zelf de plicht omdat God de overheden insteld. O ja wel eens afgevraagt waarom Israel de blokkade heeft ingesteld of bent u al die fotos van de ontplofte bussen etc vergeten.

  Wie Israel zegent zal gezegent worden…etc.

  • jominee zegt:

   Beste ver,

   Ik heb geen zin om Hamas te gaan zitten verdedigen. Ik keur hun geweld evenzeer af als dat van het Israëlische leger. Ik zie wat er met gewone Palestijnse en Israëlische burgers gebeurt en concludeer: hier deugt niets van.
   Verder: ik boycot de staat Israël (als je dat al zo kunt zeggen) en geen Joden. Daaruit volgt dat uw redenering over joden die de geschriften van het Nieuwe Testament niet accepteren als Gods Woord geen hout snijdt. Daar heb ik het gewoon niet over.
   Het gaat erom dat ikzelf, als christen, gehouden ben het Evangelie hoog te houden. En soms betekent dat dat de handelaren van het tempelplein geknuppeld moeten worden.
   Toen Jezus zei: “Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.”, deed Hij dat om een mensenleven te redden, niet om het doden van mensen goed te praten.

   • ver zegt:

    beste meneer,

    u houdt u evangelie niet hoog u maakt u evangelie te schande en u begrijpt u eigen nt geeneens wat wat Jezus citeerde is een tekst uit Tenach want weet u eigenlijk wel wat hij schreef op de grond? Ik daag u uit om te tekst te vinden in Jeremia.

    Bent u de opgeblazen bussen vergeten met de uiteen gereten lichaamsdelen van kinderen en volwassenen? Is dat niet de reden waarom de muur/hek geplaatst is ?

    vraagt u zich niet af hoe het kan dat er zoveel geld en tijd in tunnels en raketten gestoken kan worden waarom dat niet in de infrastructuur en de toekomst van hun volk. wat zou u doen wanneer er een tunnel onder u terrein werd gegraven en er een man uit zou komen en u vrouw en dochter of zoon mee zou nemen. Dan gooit u die tunnel dicht en gaat niet op zoek naar degene die die tunnel heeft gegraven of u belt niet de politie.

    wauw ik heb ontzettend veel bewondering voor u

   • jominee zegt:

    Beste ver,

    Als u wilt beweren dat ook mijn naam in de aarde wordt geschreven, omdat ik de Heer verlaten zou hebben (Jer. 17:13), vind ik dat u nogal ver gaat met uw oordeel. Opnieuw: voor anderen koos Jezus steeds voor het leven, al kostte het Hem zijn eigen leven.

    Dat ik opkom voor de slachtoffers in Gaza, betekent niet dat ik pro-Hamas of anti-Israël ben, het betekent gewoon dat ik mijn hart laat spreken als ik medemensen zie lijden.

    Wat de “muur” betreft, is de terreurdreiging wel de officiële reden, maar in de praktijk is die barrière nog helemaal niet af en steken dagelijks duizenden Palestijnse arbeiders gewoon “de grens” over. Desondanks is het aantal terroristische aanslagen drastisch gedaald – zijn die terroristen dan echt zo stom, of zijn ze er gewoon veel minder?

    Ook ik vind het jammer dat mensen over en weer zoveel geld en tijd in bewapening en oorlogsplannen steken. Dat vind ik net zo erg als u.
    Tegelijk zou je kunnen stellen dat Israël al zeker drie keer alles wat men aan infrastructuur en zakenleven in Gaza had opgebouwd weer naar de Filistijnen heeft gebombardeerd (onder andere de door Nederland gebouwde haven en luchthaven), dat men de moed heeft opgegeven er nog iets nieuws voor in de plaats te bouwen. Maar dat is hoop ik een al te cynische gedachte.

    Bij zo’n tunnel zou ik natuurlijk de politie bellen. Maar ik ga er niet van uit dat de politie dan ook maar meteen de hele familie van de tunnelgraver gaat doodschieten of hun huis slopen, toch? Maar dat is wel wat het Israëlische leger heeft gedaan. Beschaafd is anders.

    Dank voor uw bewondering! Ik had daar niet om gevraagd, maar het is wel fijn om zo’n positieve reactie te lezen! ;o)

 6. Israel heeft er 750 geidentificeerd. Er zijn 1100 volwassen Palestijnse mannen gedood. Feit is dat er nog steeds geen enkel leger op deze planeet bestaat wat onder gelijke omstandigheden minder burgers zou hebben gedood.

  “Voor mij valt dat soort redeneringen onder de categorie “goddeloze zwimzwam”

  Leg dat maar uit aan al die mensen die te maken hebben met echte genocide. Zoals de Yazidi en de Christenen in Irak. Zij zijn er de dupe van dat we ons massaal bezig houden met het Israelisch Palestijns conflict.

  Wat mensenrechten betreft geldt een eenvoudige regel: Eerst hou je je bezig met de meest dringende problemen waarbij de meeste mensen het slachtoffer worden. Als je huis in de fik staat ga je je ook niet bezig houden met het feit dat de kraan met warm water nog open staat.

  “Bovendien betekent jouw redenering dat je over de door Hamas c.s. gedode Israëli’s al helemaal niet moeilijk zou moeten doen, omdat daar de verhouding militairen/burgers iets van 20:1 is. ”

  Het aantal Israelische burgers wat door Hamas in totaal is gedood ligt rond de 1200. Dit is zo’n beetje de eerste keer dat ze zich uberhaupt bezig houden met militairen doden.

  • jominee zegt:

   Daniël,

   Ik heb het woord “genocide” niet gebruikt, dat doe jij. Ik heb de vergelijking met de christenen in Irak niet gemaakt, dat doe jij. Mij in de schoenen schuiven dat zij lijden omdat ik mij met het Palestijnse lijden bezig houd, vind ik ronduit onkies. Waarom besteed jij dan je tijd aan het tegenspreken van mij, in plaats van je voor hen in te zetten? Ik vind het min dat je met dit soort schijnargumenten aan komt zetten.

   Jouw “mensenrechtenredenering” is ook helemaal voor jouw rekening. Ik denk: je pakt aan wat er binnen je bereik komt: jij laat ook een stel kerels die in jouw straat een Joodse Nederlander uitjouwen en molesteren niet hun gang gaan omdat christenen in Irak massaal worden vervolgd.

   Ik heb niet echt zin om hier Hamas te gaan zitten verdedigen. Wel ben ik benieuwd naar jouw bron voor je bewering over het aantal door Hamas gedode Israëlische burgers. Daarbij: jij verschuift nu weer het criterium van de situatie. We hadden het over de momentele strijd in Gaza niet over “totalen”. Verder is dit echt niet de eerste keer dat Hamas in gevecht is met het Israëlische leger: denk aan de Israëlische overvallen op Gaza van 2008-09 en 2012. Het wordt helaas bijna routine.

 7. A.S. zegt:

  “Mijn conclusie uit je verhaal is, dat we niet moeilijk moeten doen over 1800+ gedoden Gazanen, omdat het er elders nog veel ruiger aan toe gaat.”

  Johan, iets dergelijks heb je eerder ook al eens geschreven. Dan vraag ik me toch af: Waar komt die obsessie met Israël dan vandaan? (Deze vraag stel ik in algemene zin.) Is Israël dan toch een bijzonder volk? Of zijn misschien de Arabieren zo’n bijzonder volk? Ergens moet deze overdreven aandacht vandaan komen. Normaal gesproken is een obsessie voor een gebied op aarde alleen buitengewoon groot als er olie zit of als er andere rijkdommen zitten. Tot voor kort waren de velden van fossiele brandstoffen bij Israël nog niet ontdekt en Israël staat ook niet bekend om andere bodemschatten. Toch is deze overdreven belangstelling er al zo’n 150 jaar. Voor mij is het wel duidelijk dat deze belangstelling een geestelijke achtergrond heeft, maar misschien dat iemand andere verklaringen weet dan een geestelijke strijd of (zoals in andere gebieden) bodemschatten.

  • jominee zegt:

   Beste A.S.

   Wat bedoel je met “die obsessie”? Je maakt een ingewikkeld betoog over iets dat simpel te benoemen is: ik ben gereformeerd, van kinds af aan opgegroeid met de Bijbel, en dus met de verhalen van en over het volk Israël, ik ben volgeling van een Joodse man die leefde in het land waar we het nu over hebben. Het zou uitermate vreemd zijn als dat land en de staat waarvan velen – naar mijn idee onterecht – van claimen dat het de rechtstreekse opvolger van het Bijbelse Israël is, niet mijn volle interesse hadden. Het raakt aan de kern van mijn bestaan als mensen met hun verering van de staat Israël het Evangelie van Messias Jezus tekort doen, door met de Bijbel in de hand het door de staat Israël gepleegde onrecht goed te praten. Ik heb beloofd alles te bestrijden wat het Evangelie weerspreekt – die belofte kom ik na.

   • A.S. zegt:

    Zelf gebruik ik geen argument als een rechtstreekse opvolging en vereer ik de staat niet. Ik heb er zelf wel geestelijke ideeën over, maar die uit ik niet en op basis van de ideeën die ik daarover heb, discussieer ik niet en beargumenteer ik niet. Ook praat ik niets met de Bijbel in de hand goed. Wat ik wel vanuit de Bijbel geloof, is dat elke staat zich mag verdedigen tegen terreur. Vanuit het volkerenrecht concludeer ik dat een staat de plicht heeft haar burgers te beschermen. Ik kijk meer naar de opeenvolgende geschiedfeiten en dan zie ik een volkje (een deel van het Joodse volk) dat al eeuwen in het land woont en anderen van het volk die zich erbij voegen, vluchtelingen die zich erbij voegen, holocaustoverlevenden die zich erbij voegen en anderen die zich erbij voegen omdat ze altijd ongewenst, vernedert, opgejaagd, uitgesloten en vermoord zijn. Deze mensen kwamen vredig in het land wonen en kochten er grond. Dat ging goed totdat anderen dit volk gingen aanvallen en zich later lieten inspireren door Hitler’s ideeën van zwartmaken, propaganda, complottheoriën enz. Meermalen pleegden anderen bloedbaden tegen de Joden, ze waren uit op hun uitroeiing en deze wens is nooit verdwenen. De Joden verdedigden zich en organiseerden zich en in hun verdediging pleegden ze uiteindelijk ook bloedbaden. Ze stichtten een staat Israël en richtten een leger en politie op. De omringende landen vielen hen meermalen aan met hulp van andere moslimlanden of dreigden Israël te vernietigen waardoor Israël zelf gedwongen was hen aan te vallen. Bij elke vijandige aanval of dreiging verkreeg Israël meer land. Uit goede wil verliet Israël meermalen land dat het uit zelfverdediging had verkregen. Vanuit Gaza (en Libanon) bleef Israël echter bestookt worden.

    Ik zie zo een volk dat legaal en vredelievend woont en wordt vergezeld met immigrerende volksgenoten, maar telkens wordt aangevallen en zich telkens moet verdedigen of gedwongen is zelf aan te vallen, voordat het wordt vernietigd. Als ik dit zie, zie ik volkomen legale en gerechtvaardigde daden. Elk volk mag zichzelf verdedigen. En dan praat ik niets goed, want als Israël de fout ingaat, veroordeel ik dat. Maar als Israël dan weer Gaza aanvalt, bedenk ik: is Israël uit op de uitroeiing van de Arabieren, of moet Israël wel aanvallen in de hoop dat het daarna weer een tijdje relatief rustig kan leven en in de hoop dat het niet wordt vernietigd. (Als Israël de Arabieren had willen uitroeien, had het dat al lang gedaan, want daar heeft Israël de militaire middelen wel voor. Omdat Israël de Arabieren niet uitroeit, is duidelijk waar Israël wel op uit is: rust, vrede en veiligheid.) Nu lijkt het er niet op dat Hamas Israël kan vernietigen, maar dat komt alleen doordat Israël van tijd tot tijd (hoe triest ook) moet ingrijpen. Waarom stopt Hamas niet tussen de oorlogen door met raketbeschietingen? Hamas weet zelf ook al dat het alleen maar een kwestie van tijd is voordat Israël hen weer aanvalt, nadat Hamas maar lang genoeg terreur heeft gepleegd met raketten of andere manieren.
    Als er nu eens een keer een wapenstilstand komt en Hamas houdt zich daar echt aan en als de omstandigheden voor Gaza slecht blijven, dan kom ik op voor Gaza. Maar zodra Hamas dan weer naar geweld grijpt, zijn ze mijn steun weer kwijt. Als een Nederlander het moeilijk heeft in Nederland, keur ik het ook af als deze Nederlander een pistool koopt en anderen gaat beschieten. Als iemand in Nederland het moeilijk heeft, gaat die persoon hulp vragen. Zo kan Gaza ook na een wapenstilstand hulp vragen van Israël en de internationale gemeenschap en dan kan samen een vitale staat worden opgebouwd. Als er dan schrijnende omstandigheden zijn, kan hulp worden ingeroepen van hulporganisaties, de VN enz. Ook in zo’n geval hebben ze mijn steun, zolang ze maar niet opnieuw naar de wapens grijpen. Stel dat na enige tijd Hamas Israël niet aanvalt, maar Israël valt dan wel ineens Gaza aan met een grote militaire operatie, dan zou Israël mijn steun kwijt zijn. Maar ik weet nu al dat Israël dat toch niet zou doen.

   • jominee zegt:

    A.S.

    Zoals jij e.e.a. verwoordt, klinkt het allemaal mooi en zeer vredelievend van Israël. Dit is het verhaal dat ons decennialang is voorgeschoteld en dat wij graag wilden en willen geloven. Zo simpel, of liever gezegd ‘zo eenzijdig positief’ ligt het echter niet. Net zo min als de Europese immigranten die in huifkarren het Wilde Westen introkken alleen maar vredelievende mensen waren die door bloeddorstige roodhuiden werden aangevallen. De staat Israël is evenzeer op bloed en misdaden gebouwd als het bewind van Hamas. Als ik met dezelfde eenzijdigheid over Hamas zou schrijven als jij over Israël, zou ik Hamas kunnen afschilderen als een verzetsbeweging die met de moed der wanhoop tegen een gewapende bezetter strijdt. Hoewel er mensen zijn die het zo zien en beschrijven, deel ik die mening niet. Het zou mooi zijn als jij met evenveel realiteitszin en evenwichtigheid naar de staat Israël zou kunnen kijken.

    Jouw ideaalbeeld klopt verder alleen als je 1/5 deel van de Israëlische staatburgers, te weten de Arabische/Palestijnse Israëli’s, buiten beschouwing laat. Voor hen gelden niet dezelfde rechten als voor hun Joodse staatsgenoten, te beginnen bij het befaamde/beruchte “recht op terugkeer”: iedere Jood ter wereld kan morgen in Israël inburgeren, terwijl Arabische Palestijnen die er geboren zijn, maar ooit (al was het maar één dag) gevlucht zijn niet terug mogen komen naar hun geboorteplek (ook als ze binnen Israël zijn gebleven). In Israël zijn alle burgers gelijk, maar Joden zijn er meer gelijk dan anderen.

   • JPvdGiessen zegt:

    In je redenatie zitten gaten “Voor hen gelden niet dezelfde rechten als voor hun Joodse staatsgenoten” hoe kan het dan dat ze in het leger kunnen dienen, dat ze zelfs in de regering kunnen komen omdat ze stemrecht hebben en ga zo maar door.
    Vervolgens haal je als argument aan “te beginnen bij het befaamde/beruchte “recht op terugkeer” Deze “1/5 deel van de Israëlische staatsburgers” zijn zoals je zegt staatsburgers en die wonen in Israël en als ze dat niet doen dan kunnen ze als staatsburgers simpel hun paspoort laten zien en alsnog er wonen.
    Bijna alle Joden zijn uit de Arabische wereld gevlucht en werden opgenomen door Israël omdat er voor hun geen UNWRA was, deze Joden hebben geen recht op terugkeer naar het land waar ze uit zijn gevlucht, maar daar maken we ons niet druk om, wel over de Arabische vluchtelingen die overigens in getto’s door de Arabieren werden gezet. En nu verschillende van deze getto’s (Syrië) zijn aangevallen horen we daar niet over, alleen dat ze perse in Israël moeten gaan.
    Het is dan ook door deze verkeerde een eenzijdige informatie dat deze Palestijnse Arabieren nog steeds worden verheerlijkt in hun “troosteloze bestaan”, terwijl juist hierdoor de kans op vrede steeds kleiner wordt.

   • jominee zegt:

    Beste JPvdGiessen,

    Je kletst eromheen. Als voor Arabische Israëli’s dezelfde rechten zouden gelden als voor Joodse Israëli’s, dan zouden morgen alle officiële Palestijnse vluchtelingen ter wereld terug mogen keren naar Israël en de Palestijnse gebieden. Dat is niet het geval.
    Voorts wil ik wijzen op de toewijzing van overheidsgelden aan Arabisch-Israëlische gemeentes en scholen. De Arabisch-Israëlische scholen krijgen per kind maar 1/5 van het bedrag dat aan Joods-Israëlische scholen wordt toegewezen. Dit is duidelijk verwoord op de jubileumdag van Nes Ammim vorig jaar door Noha Khatib (http://www.nesammim.nl/doc/jubileum).
    Persoonlijk ken ik een Palestijns-Israëlisch gezin dat nu al meer dan een half jaar heeft moeten “zeuren” of hun net geboren dochtertje een persoonsnummer kan krijgen. Zonder dat nummer geen identiteitskaart, zonder kaart mag ze niet door Israël reizen…

    Ik heb het over rechten in Israël en niet over rechten die ooit gevluchte Arabische Joden in hun herkomstlanden hebben. Daarbij even aangetekend dat bijv. de Irakese Joden zijn gevlucht na aanslagen op synagogen e.d. de later door de Mossad bleken te zijn gepleegd als “stimulans” om hen naar Israël te krijgen.

    Dat de Palestijnse vluchtelingen in Syrië en Libanon op schandalige wijze worden achtergesteld en gebruikt als pionnen in het politieke spel, staat buiten kijf. Maar opnieuw: daar had ik het niet over. Ik schreef over de manier waarop “het meest democratische land van het Midden-Oosten” zijn Palestijnse burgers en de overige Palestijnen onder haar gezag achterstelt. Daar maak ik me druk om – en dat er elders anderen zijn om ons druk over te maken doet daar niets aan af.

   • JPvdGiessen zegt:

    Nee het feit dat u het niet wil hebben over andere Palestijnse Arabieren, dat u absoluut niet bent geïnteresseerd in het lot van de vele gevluchte Joden en zelfs de wetgeving in Israël bestempeld als “Je kletst eromheen”, u hoort toch wel de onzinnigheid dat als een Palestijn in Israël woont geen recht op terugkeer heeft, terwijl hij er al woont.
    Ik kan dan ook niet anders concluderen dat u met al uw gekonkel maar op één ding uit bent en met alle middelen die u maar ter beschikking staan, incl. het verdraaien van de feiten: vernietiging van Israël.

   • jominee zegt:

    VdGiessen,
    Ik wil het best over andere Palestijnse Arabieren hebben, maar niet hier. Zie ondertitel van mijn weblog.
    Als ik niet in het lot van gevluchte Joden geïnteresseerd was, zou ik er minder over weten.
    Over “geen recht op terugkeer” van in Israël woonachtige Palestijnen bent u blijkbaar niet geïnformeerd. Zoek in Wikipedia en andere bronnen maar eens naar “present absentees”. Daarnaast doel ik op het feit dat voor Joden en Palestijnen andere regels worden gehanteerd: een in Afrika geboren Jood kan morgen Israëli worden, terwijl een in Haifa geboren Palestijn die in 1948 naar Libanon vluchtte, nooit meer terug mag keren naar Israël.

    Als ik op de vernietiging van de staat Israël uit was, zou ik dit blog niet schrijven. Want als Israël op deze weg doorgaat, zal het over 50 jaar niet meer bestaan. Juist omdat ik dat jammer zou vinden, schrijf ik mijn stukjes in de hoop dat het wat zal uithalen en meehelpen aan een voortbestaan van Israël als staat waar Joden en Palestijnen, joods, islamitisch en christen, samen in vrede een toekomst kunnen opbouwen.

 8. Jan Bus zegt:

  Jominee moet maar lekker doorgaan met het demoniseren van Israel, geen benul van de werkelijke strijd die er gaande is gewoon lekker aanschoppen tegen Gods volk, dat het waagt zichzelf te verdedigen, Ik zal zegenen wie Mijn volk zegend, en vervloeken die Mijn volk vervloekt, en dat is prezies wat je aan het doen bent, dus alvast veel strekte.
  Misschien moet je er maar eens goed over nadenken dat je opkomt voor de mensen die koste wat het kost de Joden willen uitroeien.

  • jominee zegt:

   Beste Jan Bus,

   Ik kom op voor mensen die slachtoffer zijn van geweld van beide partijen als gevolg van de onrechtvaardige Israëlische bezettingspolitiek.
   Ik ga er niet van uit dat de republiek Israël de enige en ware vertegenwoordiger van Gods uitverkoren volk is. De enige ware vertegenwoordiger van Gods volk is Jezus de Messias. Als Hij zijn mond niet hield wanneer de leiders van Gods volk onrecht pleegden, voel ik mij niet geroepen om te zwijgen als politieke leiders van in dit geval de staat Israël onrecht plegen. Het lijkt me voor hen juist een zegen om op hun heilloze weg te worden tegengesproken en gewaarschuwd.

   Nogmaals: de staat Israël als zodanig staat niet gelijk aan het Joodse volk, laat staan aan Gods uitverkoren volk.
   Als u dat onderscheid niet maakt, en als u kritiek op het Joodse volk te allen tijde ongeoorloofd acht, zult u ongeveer de helft van de bladzijden uit uw bijbeltje moeten scheuren.

 9. “Dit zijn geen incidenten meer, dit is de gewone Israëlische strategie geworden. Dat deugt voor geen meter.”

  Volgens cijfers van Al Jazeera zijn er 1800+ Palestijnen door Israel gedood. Ruim 1100 hiervan zijn volwassen en man. israel zegt 900 Hamas terroristen te hebben gedood, wat dus betekent dat Israel 1 onschuldige Palestijn doodt per gedode Hamas terrorist. MAW een ratio van 1:1.

  De schrijver van het hierboven staande stukje meent dat dit bewijs is van kwaadaardige Israelische opzet om zo veel mogelijk burgers te doden. Maar wat doen andere legers in andere conflicten? Doen die minder dan 1:1? Zijn die beter?

  Wie in de cijfers duikt komt er achter dat 3 onschuldige burgers per gedode vijand ongeveer de norm is op deze wereld. Sommige doen het beter, zoals NATO, die zijn in staat om het aantal gedode burgers per gedode tegenstander te beperken tot 2. Althans in het beste geval, in Bosnie lag het aantal gedode burgers veel hoger. De Russen deden in Tsjetsjenie 10 burgers per gedode vijand en wie naar Arabische legers kijkt weet dat het aantal burgerdoden per gedode vijandelijke strijder in de honderden kan lopen.

  Als Israel een boycott waard is, is de rest van de wereld dat ook.

  • jominee zegt:

   Beste Daniel,

   Officieel (@IDFSpokesperson) geeft het Israëlische leger aan dat er ruim 750 “terrorists” zijn gedood. Dat leidt tot een substantiële bijstelling van je verhaal.
   Ik heb gesteld dat het Israëlische leger voor de zoveelste keer dood en verderf heeft gezaaid onder gewone Arabische burgers. Er is hopelijk geen sprake van “kwaadaardige Israëlische opzet”, maar wel van een zeer laakbare onverschilligheid ten opzichte van “collateral damage” waar het om burgerslachtoffers gaat. De kwaadaardige opzet acht ik trouwens wel aanwezig waar het gaat om de materiële verwoestingen.

   Mijn conclusie uit je verhaal is, dat we niet moeilijk moeten doen over 1800+ gedoden Gazanen, omdat het er elders nog veel ruiger aan toe gaat. Voor mij valt dat soort redeneringen onder de categorie “goddeloze zwimzwam”.
   Bovendien betekent jouw redenering dat je over de door Hamas c.s. gedode Israëli’s al helemaal niet moeilijk zou moeten doen, omdat daar de verhouding militairen/burgers iets van 20:1 is. Ook dat vind ik onacceptabel.

 10. Ik geloof helemaal niks meer van Hamas. Er is een heel goed geisoleerd gangenstelsel ondekt aldaar. Waarom zaten daar geen burgers van Gaza? Als Hamas om deze mensen gaf waarom waren daar geen burgers aan het schuilen?? Er waren enkeld wapens gevonden daar. Ik vrees dat we behoorlijk de plank weer eens mis slaan als alleen Israel kritiek gaat krijgen..

  • jominee zegt:

   Beste Mirjam,

   Je hoeft Hamas ook niet te geloven. Hamas vertelt net als de Israëlische regering en het Israëlische leger alleen het verhaal dat hen zelf goed uitkomt. Trek je in plaats daarvan het lot van de onschuldige slachtoffers aan en kijk dan wat rechtvaardig en heilzaam is.

   • A.S. zegt:

    Rechtvaardig en heilzaam is het als Hamas, Islamic Jihad en ISIS uit Gaza vertrekken en er een democratische regering komt die de Joodse staat Israël erkent en niet meer alle Joodse bewoners wil vermoorden. Dat is goed voor Gaza, de Arabieren, Egypte en Israël.

   • jominee zegt:

    Ik wist niet dat ISIS in Gaza opereerde…

 11. JPvdGiessen zegt:

  Jammer dat je Israël nu volledig gaat boycotten, want dat zal betekenen dat je stopt met bloggen en ik dus geen artikelen meer van jou zal lezen. Want ik neem aan dat je weet dat WordPress is gebaseerd op PHP en dat is een Israëlisch product, en ook je computer gaat de deur uit, zit ook boordevol Israëlische producten.
  Ik weet dat je consequent bent en dat dit een moeilijk besluit is, maar ik waardeer het en zal je blogs missen.

  • jominee zegt:

   Integendeel, door mijn blog kan ik nu tenminste een klein stukje “Israël” voor een rechtvaardige en heilzame zaak aanwenden en zo “redeemen”. Ik ben er consequent in dat ik ook “de onrechtvaardige Mammon” gebruik voor het goede doel! Dat precies is nu de kern van profetische soevereiniteit en Gods gerechtigheid!

   Verheug je dus, want je hoeft m’n blogs nooit te missen (tenzij ik geen zin heb om te schrijven, zoals de afgelopen weken).

   • JPvdGiessen zegt:

    Het komt mij erg inconsequent over en je opmerking “Het mooiste is dat ik tenminste iets Israëlisch voor een goed en rechtvaardig doel kan aanwenden!” klinkt erg hypocriet.
    Ik dacht dat je een echte BDS’r was en nou blijkt dat dit niet zo is, wel erover schrijven, maar jezelf eraan houden, dat weer net niet. En deze houding haalt je hele argumentatie onderuit.

   • jominee zegt:

    Beste VdGiessen,

    Jammer dat je zo teleurgesteld bent dat je mij niet in een bepaald hokje kunt stoppen. :o)
    Blijkbaar houd je vast aan een “Romeinse” kijk op wat recht en consequent is, en niet aan de Joodse omgang met recht en consequent zijn. Jij hamert op de letter, terwijl het mij om de geest van de BDS gaat. BDS is geen doel maar een middel, en wel een middel om de Israëlische beleidsmakers in politiek en leger te dringen tot constructief vredesoverleg. Als in jouw ogen “inconsequente BDS” daarbij beter resultaat afwerpt dan “consequente BDS”, kies ik voor het eerste – juist omdat BDS niet het doel op zich is, maar enkel een gereedschapje. Als ik met een oud, krakkemikkig hamertje lekkerder kan timmeren dan met een TNO-goedgekeurde, spiksplinternieuwe, ben ik toch stom bezig als ik die laatste ga gebruiken omdat een of andere stuurman aan de wal vindt dat dat moet?

    Pas gerust je eigen criteria toe, ik speel een heel ander spel op een heel ander veld! ;o)

 12. Paul zegt:

  Johan, ik begrijp dat je de consequentie al hebt getrokken…..
  Oeps… vergeten waarschijnlijk dat het apparaat waarmee je jouw blog schrijft hoogstwaarschijnlijke van en met Israëlische technologie is gemaakt?

  • jominee zegt:

   Beste Paul, dat besef ik maar al te goed. En hoe ik mijn boycot uitvoer mag ik gewoon helemaal zelf bepalen. Het mooiste is dat ik tenminste iets Israëlisch voor een goed en rechtvaardig doel kan aanwenden!

   • likoednederland zegt:

    Ja, consequent zijn is moeilijk voor pro-Palestijnen.
    Eigenlijk zou Israel u moeten boycotten en die spullen terughalen, u heeft het recht verspeeld om die technologie of medicijnen te gebruiken.

   • jominee zegt:

    Oeps Likoed!
    Beetje wraakzuchtig? Niet echt een aardige reactie om mensen met hun broodnodige medicatie te chanteren hoor! U gaat hier echt uw hasbara-handleiding te buiten: altijd vriendelijk blijven! ;o)

 13. Corrie van der Hart zegt:

  Interessant
  Shir Hever: “ Wie profeteert er van de aanval op Gaza?”

 14. likoednederland zegt:

  De vervuiler betaalt. Dus Hamas.

 15. A.S. zegt:

  Israël bouwt geen nieuwe steden of dorpen in Judea en Samaria, maar breidt slechts de bestaande steden of dorpen uit conform de Oslo-akkoorden.
  Gaza is geen getto, maar heeft grensovergangen met Israël en Egypte waarlangs mensen kunnen reizen en goederen kunnen binnenkomen. Gaza is groter dan de staat Malta.
  Israël verspreidt flyers vóór een aanval om te waarschuwen, belt mensen van tevoren op en gooit soms eerst met nep-bommen die alleen hard knallen en gooit wat later pas een echte bom als mensen al zijn gevlucht. Hamas verbood de burgers echter te vluchten en vuurde vanaf scholen, ziekenhuizen en moskeeën. Ook sloeg Hamas raketten op in scholen en woningen.
  Waarom zou Israël herstelbetalingen moeten betalen als Hamas Israël keer-op-keer aanvalt? Gaat Hamas dan ook herstelbetalingen betalen? Hamas betaalt nog niet eens haar elektriciteitsrekening aan Israël.
  Waarom zou Israël de tunnels op eigen grondgebied moeten verwoesten in het mooie Israël, terwijl het bouwwerken zijn van terroristen waaraan vijf jaar is gewerkt om terreurdaden te plegen. Ik ben geen militair expert, maar misschien moeten de tunnels wel aan beide zijden worden verwoest of over de hele lengte. Het zijn geen tunneltjs, maar tunnels waar zoveel beton in is verwerkt als meer dan zeven keer het hoogste gebouw ter wereld. Er zijn tunnels die voorzien zijn van elektriciteit, rails, genoeg ruimte om er met motoren snel doorheen te rijden en ruimtes waarin Israëlische burgers of militairen hadden kunnen worden gegijzeld. De tunnels komen uit in Israëlische bewoonde gebieden en Hamas was van plan dit jaar met Israëlisch nieuwjaar grote terreurdaden te plegen, Israëliërs te gijzelen en Israël binnen te vallen in de hoop het te veroveren.
  Waarom heeft Hamas in de oorlogsindustrie geïnvesteerd in plaats van toeristenresorts te bouwen? Waarom is Gaza niet het Tel Aviv van het zuiden geworden?
  Wie begeleidt psychisch de getraumatiseerde bevolking van Israël?
  Waarom moet Israël schade vergoeden? Deze oorlog heeft Israël verschrikkelijk veel geld gekost en Israël zat niet op deze oorlog te wachten. Liever heeft Israël geen oorlog, maar bouwt het aan haar eigen economie en leeft het naast een economisch florerend, vredelievend Gaza. Israël heeft laten zien dat het vrede wil door weg te gaan uit Gaza in 2005 en land-voor-vrede te bieden aan Egypte en Jordanië, met deze landen vrede te sluiten en weg te gaan uit Libanon.
  Meermalen weigert of schendt Hamas een wapenstilstand en het valt Israël sinds 2001 al aan met tussen de 10.000 en 15.000 raketten.
  Israël heeft jarenlang bouwmaterialen naar Gaza doorgelaten en daarvan heeft Hamas de tunnels kunnen bouwen.

  • jominee zegt:

   Beste A.S.

   Even wat reacties op jouw lange verhaal:

   1) “Israël bouwt geen nieuwe steden of dorpen in Judea en Samaria, maar breidt slechts de bestaande steden of dorpen uit conform de Oslo-akkoorden.”
   – toen ik die zin opschreef wist ik dat iemand hierop zou happen, maar er ook nog “van uitbreiding van” tussen te wurmen gaf m.i. een onnodig lange zin. Je hebt dus gelijk, behalve dat er na Oslo wel degelijk nieuwe nederzetting zijn gebouwd en dat de uitbreiding van de bestaande op de door Israël gepleegde schaal niet was voorzien – de gebieden hadden al volledig overgedragen moeten zijn!

   2) “Gaza is geen getto, maar heeft grensovergangen met Israël en Egypte waarlangs mensen kunnen reizen en goederen kunnen binnenkomen. Gaza is groter dan de staat Malta.”
   – Gaza is de facto een getto. Ook getto’s hebben “grensovergangen” hoor! Het gaat erom wie die overgangen beheren en wie en wat er wordt doorgelaten. Dat wordt dus niet door “Gaza” bepaald maar door Israël en in veel mindere mate door Egypte. Sterker nog: het bevolkingsregister van de Gazastrook wordt door de Israëlische staat beheerd!
   – De oppervlakte van Malta is 316 km2, die van de Gazastrook 360 km2. Dat klopt. Het verschil is dat er op Malta ruim 400.000 mensen wonen en in de Gazastrook onderhand ruim 1,8 miljoen (dik vier keer zoveel). Bevolkingsdichtheid Malta is 1310 per km2, die van Gaza 5000 per km2. Wat dat betreft zit de Gazastrook tussen Gibraltar en Hongkong in.

   3) “Israël verspreidt flyers vóór een aanval om te waarschuwen, belt mensen van tevoren op en gooit soms eerst met nep-bommen die alleen hard knallen en gooit wat later pas een echte bom als mensen al zijn gevlucht. Hamas verbood de burgers echter te vluchten en vuurde vanaf scholen, ziekenhuizen en moskeeën. Ook sloeg Hamas raketten op in scholen en woningen.”
   – Als je er een vergelijking van “beschaafd tegenover barbaars” van wilt maken, moet je dat zelf weten. Bezetters kondigen doorgaans hun represailles bij voorbaat af o.a. ter intimidatie en afschrikking, voor verzetsgroepen zou zoiets zelfmoord zijn. Bewijzen voor het “vluchtverbod” van Hamas heb ik nog nergens gezien. Er is niet of nauwelijks vanuit/vanaf de plekken die je noemt gevuurd, maar wel vanuit plekken daar in de buurt. Hamas is niet de eerste die wapens in gebedshuizen opsloeg, ook Joodse terreurgroepen in Palestina sloegen vroeger wapens op in synagogen. Net als jij keur ik dit af, maar Hamas is hierin dus niet immoreler dan anderen.

   4) “Waarom zou Israël herstelbetalingen moeten betalen als Hamas Israël keer-op-keer aanvalt? Gaat Hamas dan ook herstelbetalingen betalen?”
   – Ik zou dat in beide gevallen een uitstekende regeling vinden. Zoals Likoed in een andere reactie schreef: “De vervuiler betaalt”. Het zou Hamas in elk geval heel wat minder geld gaan kosten dan Israël, toch?

   5) Waarom zou Israël de tunnels op eigen grondgebied moeten verwoesten in het mooie Israël, terwijl het bouwwerken zijn van terroristen waaraan vijf jaar is gewerkt om terreurdaden te plegen.”
   – Allereerst: om zo het leven van eigen militairen en duizenden Gazanen te sparen.
   – Voorts: de meeste verwoeste tunnels hadden een economisch doel: smokkel van die dingen die het Israëlische leger normaal gesproken niet tot Gaza toeliet.

   6) “Ik ben geen militair expert, maar misschien moeten de tunnels wel aan beide zijden worden verwoest of over de hele lengte. Het zijn geen tunneltjs, maar tunnels waar zoveel beton in is verwerkt als meer dan zeven keer het hoogste gebouw ter wereld. Er zijn tunnels die voorzien zijn van elektriciteit, rails, genoeg ruimte om er met motoren snel doorheen te rijden en ruimtes waarin Israëlische burgers of militairen hadden kunnen worden gegijzeld. De tunnels komen uit in Israëlische bewoonde gebieden en Hamas was van plan dit jaar met Israëlisch nieuwjaar grote terreurdaden te plegen, Israëliërs te gijzelen en Israël binnen te vallen in de hoop het te veroveren.”
   – Je spuit hier wel een hele hoop propagandataal in een paar zinnen. Wat opvalt is dat er officieel over deze tunnels niets is gemeld totdat de Israëlische soldaten met de actie bezig waren. Al drie jaar geleden hebben sommige kibbutzbewoners buiten Gaza graafgeluiden gemeld bij het leger, maar er is niets mee gedaan. En nu is het opeen “the story”. In mijn ogen is het vooral een excuus om Gaza weer eens naar de steentijd terug te bombarderen, zoals al twee keer eerder is gebeurd. Tot nu toe is van die gigantische terreurtunneldreiging nog niets concreets gebleken in de zin van grootscheepse ontvoeringen, aan- en overvallen door Hamas.

   7) “Waarom heeft Hamas in de oorlogsindustrie geïnvesteerd in plaats van toeristenresorts te bouwen? Waarom is Gaza niet het Tel Aviv van het zuiden geworden?”
   – Omdat het Israëlische leger geen toestemming geeft aan toeristen om de Gazastrook binnen te gaan. Israël heeft de met Nederlands geld aangelegde haven en luchthaven platgebombardeerd. Opnieuw: goed argument om schadevergoeding te eisen!

   8) “Wie begeleidt psychisch de getraumatiseerde bevolking van Israël?”
   – Daartoe zijn verschillende stichtingen in het leven geroepen. Doe daaraan ook een donatie, net als ik eerder al deed.

   9) “Waarom moet Israël schade vergoeden? Deze oorlog heeft Israël verschrikkelijk veel geld gekost en Israël zat niet op deze oorlog te wachten.”
   – Om opnieuw met Likoed te spreken: “De vervuiler betaalt.”

   10) “Liever heeft Israël geen oorlog, maar bouwt het aan haar eigen economie en leeft het naast een economisch florerend, vredelievend Gaza.”
   – De plannen voor Protective Edge kwamen niet uit de lucht vallen. Het lijkt er eerder op dat men op een “goede aanleiding en rechtvaardiging” heeft zitten wachten. Dat was helaas de verschrikkelijke moord op de drie Israëlische jongens.
   – Als Israël echt graag naast een economisch florerend Gaza zou leven, zouden de Nederlandse investeringen in de Gazaanse bloementeelt niet door allerlei regelneverij de grond in zijn geboord, en zou niet al tot drie keer toe de Gazaanse industrie met de grond gelijk zijn gebombardeerd. Israël heeft baat bij een Gaza dat net genoeg heeft om niet te sterven, en net te weinig om te kunnen leven, zoals Israëlische officials al eerder hebben laten weten.

   11) “Israël heeft laten zien dat het vrede wil door weg te gaan uit Gaza in 2005 en land-voor-vrede te bieden aan Egypte en Jordanië, met deze landen vrede te sluiten en weg te gaan uit Libanon.”
   – Het verschil tussen Gaza enerzijds en Egypte, Jordanië en Libanon anderzijds is dat Gaza geen soevereine staat is, geen eigen leger heeft, geen beheer heeft over de eigen grensovergangen, luchtruim en zeewegen, niet zelf zijn bevolkingsregister beheert enz. Opnieuw: wie de cijfers ziet (zie http://www.ochaopt.org/) moet concluderen dat de Gazastrook de facto een getto is.

   12) “Meermalen weigert of schendt Hamas een wapenstilstand en het valt Israël sinds 2001 al aan met tussen de 10.000 en 15.000 raketten.”
   – Ook Israël heeft door Hamas aangeboden (en gehouden) wapenstilstanden geschonden of geweigerd. Het totaal tonnage aan explosieven dat door Israël op Gaza is gedumpt overtreft tientallen malen dat van de misdadige extremistenraketten vanuit Gaza. Dat geldt nog in extremis als het gaat om het aantal gemaakte slachtoffers…

   13) “Israël heeft jarenlang bouwmaterialen naar Gaza doorgelaten en daarvan heeft Hamas de tunnels kunnen bouwen.”
   – Hoe stom denkt u eigenlijk dat het Israëlische leger is? De materialen om de geavanceerde tunnels waar u over schrijft, te bouwen, werden door Israël niet in Gaza toegelaten.

   • A.S. zegt:

    Inderdaad gaf ik een lange reactie, ongeveer net zo lang als de blog. Dit keer zal ik niet overal op ingaan.

    10) “– De plannen voor Protective Edge kwamen niet uit de lucht vallen. Het lijkt er eerder op dat men op een “goede aanleiding en rechtvaardiging” heeft zitten wachten. Dat was helaas de verschrikkelijke moord op de drie Israëlische jongens.”

    De aanleiding was geenszins de moord op deze jongens. [Mijn eigen analyse >>] De aanleiding was het raketvuur sinds 2001, de aanwezigheid van de tunnels en (als directe aanleiding) het buitensporige spervuur aan raketten vlak vóór de operatie. Israël zou nooit het leven van tientallen soldaten en het leven van meer dan duizend Arabieren op het spel zetten vanwege 3 jongens.
    Ik ben net als u van mening dat de plannen voor deze operatie al lang op tafel lagen. Ik denk ook dat het IDF al vele scenario’s voor toekomstige militaire operaties klaar heeft liggen; voor Libanon, Syrië, Jordanië, de Sinaïwoestijn, Iran, Judea/Samaria en Gaza (en flottieljes uit Turkije enz. enz.). Het zou mij verbazen als Israël nu al niet bezig is om de volgende operatie voor Gaza voor te bereiden. Het is te hopen dat de inwoners van Gaza nu zullen veranderen, of dat Hamas zal veranderen, zodat Israël nooit gedwongen is opnieuw een van haar plannen voor verschillende scenario’s voor Gaza ten uitvoer te brengen.
    Ik denk ook dat Israël al langer wist van de tunnels en dat Israël wist dat Israël op een gegeven moment Gaza moest binnenvallen en de tunnels moest verwoesten. Ook wist Israël van de enorme opbouw aan raketten in Gaza en wist ook daarom dat het ooit in moest grijpen tegen Gaza. Israël weet ook van de rakettenopbouw in Zuid-Libanon en moet daar op een gegeven moment ook iets doen, of misschien hoopt Israël dat Hezbollah deze raketten voor doeleinden in Syrië zal gebruiken.

    Omdat mijn bericht al lang begint te worden eindig ik met het volgende.

    13) “-De materialen om de geavanceerde tunnels waar u over schrijft, te bouwen, werden door Israël niet in Gaza toegelaten.”

    Terecht heeft Israël lang geweigerd de bouwmaterialen door te laten. Onder druk van de internationale gemeenschap werd Israël uiteindelijk gedwongen dit toch te doen, waardoor Hamas deze tunnels heeft kunnen bouwen (met know-how van Noord-Korea). Hiermee is de internationale gemeenschap direct en indirect schuldig aan het leed, de doden en de verwoestingen aan beide kanten.

   • jominee zegt:

    Israël heeft pas sinds begin dit jaar “zwaardere” bouwmaterialen toegelaten. Dat is zo kort geleden dat de tunnels waarop u doelt, niet volledig daarmee gebouwd hadden kunnen worden. Bovendien is het nog nog eens zo dat de door Israël geclaimde kwaliteit te hoog is, om met de door Israël doorgelaten materialen gerealiseerd te worden.

Reacties zijn gesloten.