top sport voor tent of nations

Vraagteken“Reporters in the Middle East are accustomed to the extreme sport of trying to figure out whose version of the story is closer to the truth, and this one is no exception.”
Dit schrijft Ilene Prusher vandaag in Haaretz over de discussie rond de verwoeste boomgaard van Tent of Nations, onder de kop ‘The tree uprooting heard around the world‘. Gezien de reacties op mijn vorige blogpost, moet ik haar daarin gelijk geven. 

Na de berichten over de verwoesting van 1500 fruitbomen/planten van Tent of Nations door het Israëlische leger op 19 mei, kwam er naast een wereldwijde campagne voor Tent of Nations ook een tegenactie op gang vanuit pro-Israëlische hoek. Die laatste plaatste uiterst kritische kanttekeningen bij ‘het verhaal van Tent of Nations’, zoals o.a. te lezen is op de site van Missing Peace, zowel in het Nederlands als in het Engels (uitgebreider).

Met de pro-Israëlische argumenten op zak wordt de familie Nasser en hun medestanders verweten dat ze de feiten verdraaien en het verhaal buiten proportie hebben opgeblazen. Als bewijs daarvoor wordt de officiële Israëlische verklaring over de gang van zaken bij Tent of Nations aangehaald. De reactie bevat de argumentatie van COGAT (Coordinator of Government Activities in the Territories, een afdeling van het Israëlische leger). COGAT verwijst daarbij naar satellietfoto’s van de boomgaard, die ook in bezit van Missing Peace blijken te zijn (zie het Engelse artikel) en die moeten aantonen dat er op de betreffende plek tot 2006 geen beplanting was. Een groot deel van de redenering van Missing Peace (en COGAT) is daarop gebaseerd, evenals de conclusie dat de familie Nassar allerlei feiten zou verdraaien.

Volgens de Israëlische defensieautoriteiten en Missing Peace zou het gaan om het volgende stuk grond:
Locatie Tent of Nations met verwoeste boomgaard - satellietfotoAls we echter de reactie van Sani Khoury, de advocaat van de familie Nassar lezen, heeft het leger het hier over een heel ander stuk grond dan dat waar het de boomgaard heeft gerooid:

“It is difficult to believe that COGAT are talking about the same plot of land. None of what they are claiming is correct nor bears any kind of remote relation to the reality of the proceedings regarding this land.”

Khoury vat de hele discussie over de status van het stuk land waarop de boomgaard was aangeplant in één zin samen: “All the trees were uprooted on private land owned by the Nassar family.” Daarmee bestrijdt hij tegelijk alle mooi klinkende redeneringen van Missing Peace over mulk en miri land (privébezit en een soort van markegronden).

Wie het verhaal van Missing Peace leest, zal opvallen hoe de Israëlische bezetter goochelt met het recht: enerzijds wordt, conform de Haagse Conventies van 1907, het oude Ottomaanse recht van voor 1922 gevolgd, maar anderzijds moeten Palestijnen in de C-gebieden op de West Bank ook voldoen aan allerlei moderne Israëlische regels. Tegelijkertijd worden hun oude rechten uit de Ottomaanse tijd aangevochten (geldigheid van eigendomsbewijzen) en worden de moderne Israëlische regels strikt van toepassing verklaard (bouwvergunningen). Missing Peace vermeldt natuurlijk niet dat ruim 90% procent van alle Palestijnse bouwaanvragen door de “civiele tak” van het Israëlische bezettingsleger wordt afgewezen, terwijl Israël zonder veel gedoe steeds weer zijn nederzettingen in bezet gebied uitbreidt.

De vraag is dus eerder hoe de regels voor de verschillende bevolkingsgroepen worden toegepast en met welk doel, dan of die regels correct worden toegepast. Het lijkt erop dat de regels meer worden gebruikt om de bezetting te consolideren, dan om de maatschappelijke en sociale ontwikkeling van de bevolking te reguleren. En dat is een punt waar zowel de Israëlische overheid als Missing Peace en hun medestanders met geen woord over reppen.

Een frappant voorbeeld is de Ottomaanse wet die zegt dat landbouwgrond in privébezit die drie jaar lang braak heeft gelegen, vervalt aan de staat. De bedoeling van deze wet was om landontginning te bevorderen en ontgonnen land productief te houden. De Israëlische overheid gebruikt deze wet om Palestijnse landeigenaren op een simpele manier hun grond te ontfutselen. Het leger verklaart een stuk privégrond uit ‘veiligheidsoverwegingen’ tot ‘gesloten militair gebied’, waarna niemand het meer zonder toestemming mag betreden. Wanneer de eigenaar drie jaar lang die toestemming niet heeft gekregen, wordt het grondstuk tot ‘State Land’ verklaard en vervalt het aan de staat. Simpel toch?

Zo wordt, om het eens bijbels te zeggen, rechtsbetrachting tot rechtsverkrachting. Allemaal heel braaf ‘volgens de regels’, maar er deugt geen sikkepit van. Zo gaan tirannen en onderdrukkers met hun onderdanen om, maar een democratische staat niet – zelfs niet waar zij de bezettende macht is.

Ik laat het aan de lezer over zich verder een oordeel te vormen aan de hand van de hier genoemde stukken. Voor mij is het duidelijk: ook hier gelden de woorden van Matteüs 23:23-24 – je mag niet door opzettelijk gemuggenzift op de millimeter het grotere plaatje veronachtzamen of zelfs met opzet verdoezelen. Dat is wat ik de zegslieden van de pro-Israëlbeweging verwijt. Dat u het weet…

Greetz, Jominee

Dit bericht werd geplaatst in Palestina & Israël en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op top sport voor tent of nations

 1. Ruud zegt:

  Een mooie update over Tent of Nations staat op http://vimeo.com/98071842

  Deze website over Tent of Nations wordt goed bijgehouden: http://www.fotonna.org

  Hier staat nog wat meer info over Tent of Nations: http://walkinjerusalem.blogspot.nl/2012/12/we-refuse-to-be-enemies.html

 2. Cor Vreede zegt:

  U gelooft ook al in de misleiding van PALLYWOOD!

  • jominee zegt:

   Beste Cor,

   Volgens mij heb ik geen filmpje laten zien. Hoezo Pallywood?

  • Ruud zegt:

   Cor, die foto’s zijn van Israël, niet van de Palestijnen, dus dat heeft met “Pallywood” niets te maken. Ik heb al aangegeven waarom ik wat sceptisch ben over die bovenvermelde foto’s.

   Verder kan Israël er ook wel wat van, hoor. Een tijd geleden publiceerde het Israelische leger een foto van het winkelcentrum van Gaza-stad om te laten zien dat die Gazanen het zogenaamd nog zo slecht niet hebben. Alleen jammer voor die “legervoorlichters” dat iemand die foto herkende als in werkelijkheid van een winkelcentrum in Kuala Lumpur in Maleisië. Ik heb de neiging om bovenvermelde foto’s als iets soortgelijks te beschouwen.

   Het is in ieder geval echt niet waar dat Palestijnen altijd alleen maar liegen en Israëliërs altijd alleen maar de waarheid spreken. Dat is behalve racistisch ook veel en veel te zwart-wit.

 3. Ruud zegt:

  Het is wel opvallend dat in het verhaal van Missing Peace er geen foto staat van na de verwoesting van die bomen. Dat alleen al maakt hun verhaal erg verdacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.