liegen voor israël

IsraelAktueel headerBij het opruimen van mijn bureau kwam ik onder op een stapel het septembernummer van het blad Israël Aktueel tegen (“maandkrant met betrouwbaar nieuws over Israël”), nog netjes in plastic folie verpakt. Gedreven door een lichte neiging tot zelfkwelling kon ik de ‘verzoeking’ niet weerstaan, scheurde het plastic weg en sloeg het blad op. Ik had het natuurlijk kunnen weten, maar toch verbaast het me telkens weer met hoeveel zelfverzekerdheid daar halve waarheden en hele leugens worden gedebiteerd. Op pagina 4, waar collega Henk Poot Christus in zijn hart aanvoert als bron van zijn heftigheid waar het om de liefde voor Israël gaat, en waar CvI-directeur Roger F.G. van Oordt zijn column de titel Betrouwbaar woord meegeeft, vliegt Jan van Barneveld ongenadig uit de bocht met halve waarheden over de Palestijnen in zijn stuk De tweestatenmythe.

Jan van BarneveldHet stuk van Van Barneveld is in ongeredigeerde versie te lezen op zijn eigen website. De geredigeerde versie uit Israël Aktueel is overgenomen op de site van Vergadering.nu. In het artikel bespreekt hij ‘een paar leugens’ over de onderlinge besprekingen die Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) afgelopen zomer na jaren weer hebben hervat. Die ‘paar leugens’ zijn volgens hem dat het zou gaan om ‘vredesbesprekingen’ en over de ‘rechten van het Palestijnse volk’. Volgens Van Barneveld willen de Palestijnen helemaal geen vrede, dus kunnen de onderhandelingen geen vredesbesprekingen zijn. Ik laat dat maar voor wat het is. Over het tweede punt schrijft hij:

Leugen 2: Rechten van het Palestijnse volk
De term `Palestijns volk’ is pas sinds halverwege de jaren zestig voor Arabieren in Judea, Samaria en Gaza uitgevonden. Vóór 1948 noemden Joden in Palestina zich Palestijnen. Hun instituten heetten bijvoorbeeld Palestijnse Vakbeweging en Palestijns Filharmonisch Orkest. De Arabieren waren arme, economische vluchtelingen uit omringende Arabische landen. Hun kleinkinderen en achterkleinkinderen zijn degenen die men nu het Palestijnse volk noemt. Arabieren in Israël hebben de normale burgerrechten van een democratische staat. De wereld komt op voor de rechten van de ‘arme onderdrukte Palestijnen’. Dat klinkt goed en moet dus waar zijn. Maar het hoort bij de vele Palestijnse mythen. Het zijn leugens, die door herhaling in de oren van mensen waarheid geworden zijn.

Wat Van Barneveld in deze alinea doet is ook weer een ‘fraai’ staaltje van framing (zie de vorige blogpost). Dat gebeurt in deze paar zinnetjes op tenminste drie manieren:

1. De naam ‘Palestijnen’ en ‘Palestijnse volk’ als aanduiding van enkel de Arabische inwoners van het Palestina van vóór 1948 is inderdaad pas halverwege de jaren zestig in zwang geraakt. Je zou daaruit heel makkelijk kunnen concluderen: “Oh, dus voor die tijd bestonden er helemaal geen Palestijnen.” Dat is ook waar Jan van Barneveld samen met CvI en andere Israël-fans op zinspeelt. Maar dat bepaalde mensen op een bepaald moment nog niet de naam hadden die ze nu hebben, betekent niet dat ze op dat moment niet bestonden! Het is ook niet de aanduiding ‘Palestijn’ die onrecht heeft geleden door de stichting van de staat Israël en de latere, Israëlische bezetting van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Het zijn concrete mensen van vlees en bloed die dit onrecht aan den lijve hebben ervaren. Dat onrecht poets je niet weg door te stellen dat de huidige benaming van deze mensen op dat moment nog niet bestond. Die mensen zelf bestonden en bestaan wel degelijk!

2. De Arabische bewoners van Israël en de Palestijnse gebieden vóór 1948 waren bij lange na niet allemaal “arme, economische vluchtelingen uit omringende Arabische landen”, zoals Van Barneveld stelt. Vele Arabische families woonden er al eeuwen, soms zelfs al van vóór de Ottomaanse tijd (15e eeuw) of nog eerder. Bovendien wonen de families van die ‘arme, economische vluchtelingen’ in de meeste gevallen langer in het land dan de overgrote meerderheid van de joodse families in Israël.
Daarnaast is het natuurlijk ook framing als je deze groep Arabieren ‘arme, economische vluchtelingen’ noemt, terwijl Joodse immigranten uit dezelfde periode als ‘pioniers’ worden gepresenteerd…

3. Als klap op de vuurpijl komt Van Barneveld met een formele waarheid als een koe: “Arabieren in Israël hebben de normale burgerrechten van een democratische staat.” Er bestaan daarom volgens hem helemaal geen ‘arme onderdrukte Palestijnen’, die horen bij “de vele Palestijnse mythen”.
Maar hij schrijft toch over de besprekingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit? Dat zijn geen Arabische Israëli’s, maar Palestijnen uit de bezette gebieden, die ook volgens Israëlisch recht helemaal geen burgers van Israël zijn. En dat zou Israël ook niet willen! De Palestijnen in op de Westelijke Jordaanoever hebben voor Israël geen burgerrechten, laat staan ‘normale burgerrechten’. Ze vallen zelfs niet onder het Israëlisch burgerlijk recht, maar onder het militaire recht van het Israëlische leger – maar van Van Barneveld mag je echt niet spreken van ‘bezette gebieden’ hoor, het zijn ‘betwiste gebieden’. Jaja…
Ik heb het er hier maar even niet over dat de ‘normale burgerrechten’ die de Arabische burgers van de democratische staat Israël ‘genieten’, in de praktijk een stuk minder normaal zijn dan die van de Joodse inwoners (zie bijv. de blogpost over het jubileum van Nes Ammim).

In negen zinnen weet Jan van Barneveld een moeras van halve waarheden en onjuistheden te scheppen, waarin een goedwillende lezer genadeloos wordt vastgezogen. En als op dezelfde pagina ook nog de koppen Christus leeft in mij en Betrouwbaar woord in vet staan afgedrukt, vraag ik mij af of Israël Aktueel nou serieus vindt en propageert dat je als christen voor Israël mag liegen…

Greetz, Jominee

Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

26 reacties op liegen voor israël

 1. Geert Dijkstra zegt:

  Ik deel deze mening niet, Bijbels gesproken is het land Israël waaronder Samaria en Judese bergen het Hartland van het Joodse land. Hij de God van Israël zegt het is Mijn gebied, wie zijn wij te zeggen dat is ons land?

  • Ruud zegt:

   “Bijbels gesproken is het land Israël waaronder Samaria en Judese bergen het Hartland van het Joodse land”
   – Bijbels gesproken? De Bijbel zegt helemaal nergens dat dit het hartland van het Joodse land zou zijn. De term “hartland” komt in de hele Bijbel al nergens voor. Samaria was in Jezus’ tijd helemaal niet Joods en het zou als een grove belediging opgevat worden om Samaria als Joods gebied te omschrijven.

   “Hij de God van Israël zegt het is Mijn gebied, wie zijn wij te zeggen dat is ons land?”
   – Veel Joden zeggen ook dat het hun land is. Waarom mogen zij het wel zeggen – terwijl de Bijbel dat helemaal nergens bevestigt, zie Leviticus 25:23 – en Palestijnen niet? God heeft helemaal nooit gezegd dat het Joden vrij staat om Palestijnen uit hun eigen gebied te verjagen alleen omdat God het land aan de Joden zou hebben gegeven, terwijl dat in de hele Bijbel nergens zo staat. De hele Bijbel heeft het in het algemeen helemaal nergens over “landrechten” of iets dergelijks, niet voor Joden, ook niet voor een ander volk. Dus nee, geen enkele volk, ook het Joodse volk niet, heeft automatisch “recht” op het land en op basis van wat de Bijbel zegt is het al helemaal niet zo dat een volk “meer rechten” op het land zou hebben dan een ander volk, puur op basis van etnische afkomst of bepaalde religieuze gewoontes.

 2. Remco Diepenbroek zegt:

  Het bijbelse Israel zijn de 12 stammen. De staat Israel staat hier helemaal buiten van. Neemt niet weg dat Jezus wel in Jeruzalem terug zal keren en zal afrekenen met de vijanden.
  Pas als Jezus gaat regeren vanuit Jeruzalem zal het land Israel weer bestaan met de grenzen tot aan de zee en dan zal een ieder zien wie Christus is.

 3. Pingback: Jan van Barneveld: Onwaarheidsverkondiger en Pleitbezorger en Verdediger van een Goddeloos Israëlisch regime! | Tinthor's Blog

 4. Ton Nuiten zegt:

  Goed geschreven! dhr. Van Barneveld is helaas een van die christen-zionisten, die de Palestijnen als daders beschouwt en de Israëlische regering als slachtoffers. Dit heb ik nu ontdekt: sommige uitlatingen van Van Barnevled zijn niet te onderscheiden van wat de inmiddels overleden opper-rabijn van Israël, Ovadia Yosef geloofde en leerde; omdat toenmalig president Bush destijds druk uitoefende op de toenmalige Israëlische premier, Ariel Sharon om de Israëlische nederzetting in Gaza, Gush Katif, te ontruimen (wat hij ook deed op 23 augustus 2005), werd dit door God vergolden met de orkaan Katrina die destijds over New Orleans trok. Van Barneveld schreef hetzelfde op zijn eigen website waarbij hij één ding níet vermeldde en dat is dit: terwijl de kolonisten weliswaar gedwongen maar veilig uit de Gaza-strook werden weggehaald, zónder dat hierbij dodelijke slachtoffers te betreuren waren, kwamen er in New Orleans talloze mensen door genoemde orkaan om het leven! En dit zou God hebben gedaan! Ovadia Yosef leerde ook dat de niet-Joden geschapen en voorbestemd zijn, het Joodse volk te dienen, waarbij hij hen vergeleek met pakezels! De christen-zionistische beweging kent zowel haar meer gematigde als de meer fanatieke leden. Jan van Barneveld moet helaas echter in de tweede categorie worden ondergebracht. De christen-zionistische doctrine is een leer waarmee en volkomen verdraaid en verkeerd beeld van God wordt gegeven. De wáre God is een God Die geen enkele onderscheid maakt tussen mensen, Joden of niet-Joden en of we nu zwart, blank, bruin of wat dan ook zijn; voor Hem zijn we állen gelijk. God ís geen racist! Door christen-zionisten als Jan van Barneveld wordt de waarheid echter geweld aangedaan. En niet slecht Israël Actueel kan er wat van; ook tijdschriften zoals Het Zoeklicht (waarin Van Barneveld zelf ook van tijd tot tijd artikelen schrijft) geven eveneens een verkeerd beeld van de werkelijkheid betreffende Israël en de Palestijnen weer. En dit is zeer te betreuren!

 5. Unger zegt:

  Ruud, ik kan niet anders concluderen dan dat jij, net als vele vele andere christenen, ‘ziende blind’ zijn……ik hoop oprecht dat de geest van onderscheiding jou alsnog weet te bereiken.

 6. Unger zegt:

  Ruud, als ik zo je reactie op mijn reactie lees…..heb je mijn advies nog niet opgevolgd!? Lees de profeten ! G’d zal ‘afrekenen’ met de volkeren die tegen Jeruzalem optrekken. Het staat tientallen malen beschreven. Niet correct volgens de VN, maar het zal gebeuren! Laat Augustinus en z’n opvolgers a.u.b. ! links liggen en ga geestelijk op weg naar Jeruzalem! Goede reis….

  • Ruud zegt:

   Unger, ik heb de profeten allemaal gelezen en zie dat wat jij beschrijft en kennelijk alles aan ophangt slechts een heel klein deel is van wat die profeten allemaal zeggen. Er staan heel veel dingen in de profeten en veel van die dingen waren niet zo leuk voor Israël. Noem mij eens een profeet (gaarne met exacte tekstverwijzing) die complimenteuze opmerkingen maakt over het gedrag van het volk Israël. De andere volkeren deden het doorgaans niet beter, maar ook niet slechter.

   Ik citeer bijvoorbeeld Ezechiël 3:4-7 met (tussen haakjes) enkele toevoegingen van mij: “Daarop zei de stem tegen mij: ‘Mensenkind, ga naar de Israëlieten en breng hun mijn woorden over. Ik stuur je niet naar een onverstaanbaar volk met een onbegrijpelijke taal (Arabisch?), maar naar het volk van Israël. Ik stuur je niet naar een van de vele onverstaanbare volken met talen die jij niet kunt begrijpen, al zouden die zeker naar je luisteren als ik je naar hen toe zou sturen (!!). Maar de Israëlieten zullen niet naar je willen luisteren, omdat ze niet naar mij willen luisteren, want heel het volk van Israël is koppig en eigenzinnig.”

   God zegt hier dus eigenlijk dat het volk Israël niet wil luisteren waar de andere volkeren met hun onverstaanbare talen dat nog wel zouden doen. Het is wel God zelf die het zegt en het staat ook nog in de Tanach (Oude Testament), niet eens in het Nieuwe Testament.

   De profetieën zijn geen supermarkt en je kunt dus niet alleen die dingen die je aanspreken voor vandaag van toepassing verklaren en de rest maar negeren omdat je die niet fijn vindt voor Israel. De hele Bijbel inclusief alle profetieën – niet alleen die waar staat dat God met de volkeren zal afrekenen – is ook vandaag nog steeds geldig. Ik weet van Sefanja 3:19, maar met wie wordt eigenlijk afgerekend in Ezechiel 5:15 of 21:30?

 7. Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid zegt:

  Beste Jominee,

  jij neemt Christenen voor Israël in bescherming tegen E.J. Bron, en dat is heel terecht en fatsoenlijk van je, maar met ‘antisemieten’ bedoelt ‘Bron’ helemaal deCvI niet, maar jou (en mij, en iedereen die zelfs maar in de verte denkt zoals jij en ik). Als je even wilt ruiken aan de stank van Brons gedachtengoed, kijk dan max. 5 minuten op http://ejbron.wordpress.com/. Dat is ook de site waar Martien Pennings nogal eens aan te treffen is/was. Zie voor dit pathologische geval http://martienpennings.wordpress.com/. Vermaak je met http://martienpennings.wordpress.com//?s=jaap+hamburger&search=Gaan

  En nu andere koek. Ik had beloofd terug te komen op het werk van Joan Peters, ‘From Time Immemorial’ dat zo kundig door Norman Finkelstein is doorgeprikt. Finkelstein heeft dat gedaan in zijn boek ‘Image and Reality of the Israeli/Palestine conflict’, (2002, pg’s 21/50) waar hij nog enkele andere reputaties onder zijn vergrootglas legt, zoals bijv. die van Abba Ebban, Benny Morris en Anita Shapira.

  Kort: van Peters’ betoog, dat de joodse immigratie plaats heeft gevonden in een zo goed als leeg land, waar ‘Arabieren’ pas op af kwamen, aangetrokken door welvaart geschapen door de joodse immigranten, blijft geen spaan heel. Haar werk is te betitelen als manipulatief en ronduit frauduleus. Finkelsteins boek is niet besteed aan Bron of Pennings; dat dat alleen al mag dienen als aanbeveling!

 8. Ruud zegt:

  Unger, toon dat liegen eens aan met voorbeelden.

  Verder heb ik in de Israëlische pers wel gelezen dat ongeveer 40% van de nederzettingen op Palestijnse privé-grond is gebouwd. God heeft nooit gezegd dat na 1948 de Palestijnse eigendomsrechten automatisch geannuleerd zouden worden en elke Palestijn van zijn grond kan worden gegooid omdat hij niet Joods is.

  God heeft wel gezegd in Leviticus 25:23 dat Hij en ook alleen Hij de eigenaar van het land is en dat ook Joden slechts gasten zijn en geen eigenaren, dat ook nooit waren en dat ook nooit zullen worden. Jozua kreeg al in Jozua 5:14 de waarschuwing dat God niet in hun binnenzak zou zitten en dus ook niet automatisch in elk conflict de kant van Israël zou kiezen. Dat geldt vandaag de dag nog.

  Staar je niet blind op Gods beloften. Die waren geen beletsel voor God om het Joodse volk tot twee keer toe in ballingschap weg te laten voeren, eerst door de Babyloniërs in 586 BCE en later door de Romeinen in 70 CE, iets waar een of andere irritante timmersmanszoon uit Nazareth of all places in Lucas 19 al voor waarschuwde. Veel Joden dachten die waarschuwing te kunnen negeren, want Gods beloften stonden toen ook al zwart op wit en daar zou Hij toch niet op terugkomen? Zo is hij toch niet (Micha 2:6, 3:11-12)?

  Zeker, er staan ook hoopvolle dingen in Micha zoals hoofdstukken 4 en 5, maar dat houdt niet in dat de minder prettige andere hoofdstukken van Micha niet meer van toepassing zijn.

  Inderdaad, God is gaarne bereid om strafaankondigingen zoals in Jona’s tijd tegen Ninevé in te trekken. Volgens Jeremia 18:10 kan het omgekeerde echter ook gebeuren, dus je kunt nooit verwachten dat God zich aan Zijn kant van het verbond houdt als het volk dat ook niet wenst te doen.

  God heeft ook gezegd in Leviticus 19:33-34 dat vreemdelingen als Israëliërs moeten worden behandeld en dat geldt volgens Ezechiel 47:21-23 ook bij het verdelen van land. Daar merk ik in het huidige Israël nog niet zoveel van en ik kom er regelmatig en lees ook regelmatig Israëlische pers, zowel van linkse als van rechtse origine.

  • Unger zegt:

   Ruud, als je alle profeten grondig zou lezen, en je daar juist wel op zou blindstaren ……….zullen de ogen geopend -kunnen- worden. Indien jij de profeten met een korrel zout neemt, zijn wij klaar met elkaar. Lees en ontdek dat de G’d van Israel in onze tijd Zijn beloften aan Israel aan het vervullen is. Hij zal zelf afrekenen met de vijanden van Israel. Dat zijn niet mijn woorden, maar Zijn woorden. Zo ‘simpel’ is het…….
   Helaas is Zijn plan niet politiek, humanistisch of religieus correct, maar wel mijn overtuiging. Wijsheid Ruud…….

   • Ruud zegt:

    Unger, jij maakt dezelfde fout als veel andere pro-Israel christenen, namelijk dat je denkt dat Jesaja 55:8-9 niet voor jou geldt. Zijn plan kan helemaal niet jouw overtuiging zijn, want Zijn plannen zijn ook veel hoger dan de jouwe, dus ook jij weet niet wat God allemaal van plan is. Jij praat net als veel Joden in Jezus’ tijd, die ook dachten dat God nu toch zeker wel Zijn beloften aan Israël aan het vervullen zou zijn. De Messias stond in hun ogen immers op het punt om te komen en die zou zeker de Romeinse vijand het land uitkegelen, want God zou toch immers afrekenen met de vijanden van Israël? Helaas bleek die irritante timmermanszoon toch gelijk te hebben……. Net zoals toen zal God rechtvaardig oordelen en ook vandaag zal Israël niet hoeven rekenen op een soepelere behandeling en ook vandaag wordt vergoten onschuldig Arabisch en Palestijns bloed door Hem exact net zoveel waard geacht dan vergoten onschuldig Joods bloed of welk onschuldig vergoten bloed dan ook.

 9. Unger zegt:

  Jij liegt voor de arabieren !
  Ps heb je het blauwe boekje I&K, uitgave September j.l. al wel uitgepakt en gelezen ?
  Zou G’d ook liegen voor Israel?

  • jominee zegt:

   Beste Bron,
   Dat vind ik wel een erg kras oordeel over Christenen voor Israël en Jan van Barneveld hoor. Zover wil ik beslist niet gaan. Dat ze de staat Israël en het jodendom geen goede dienst bewijzen met hun dweperij, wil ik wel toegeven…

  • Ton Nuiten zegt:

   E. J. Bron:
   “Antisemieten….” Weet je wie dit ook zegt? Professor Dr. H. M. van Praag. Die heeft een boek geschreven, “Joden-Haat en Zion’s-haat. Een drama in vijf bedrijven” (Uitgeverij Aspect, Soesterberg 2013.) Welnu, het boek zélf heb ik niet gelezen. Maar wél de recensie die Aad Kamsteeg erover gaf in het Ned. Dagblad van vrijdag 17 mei 2013 op blz. 5 (“achtergrond/nd Gulliever”) Kamsteeg schrijft dat Van Praag zegt dat Jodenhaat voornamelijk theologisch bepaald is. Verder waren het de apostelen Paulus en Stefanus die de Joden demoniseerden en Jezus werkte hieraan mee door hen kinderen van de duivel te noemen. Maar ook Christenen voor Israël, ds. G. H. Abma en Jan van Barneveld die toch al zo Israël-gericht zijn, komen er niet zonder geestelijke kleerscheuren vanaf! En waarom? Omdat die leren dat Joden ooit eens Jezus als hun Messias zullen aanvaarden; en dát kan nooit iets goeds betekenen, vindt Van Praag! Het christendom kan, zo citeert Kamsteeg Van Praag, “het Jodendom niet als evenknie beschouwen.” De vraag doemt dan hier wél bij op: wát voor Jodendom bedoelt Van Praag dan wel? Je zou toch zeggen dat het Oude Testament wat door orthodoxe Joden gelezen zou worden, hen juist zou wijzen op het Christendom en vnl. op het Hoofd daarvan, Christus Jezus! In het evangelie naar Johannes lezen we immers dat Jezus daar dit zegt:

   “Onderzoekt de Schriften; want gij meent in dezelve het eeuwige leven te hebben; en die zijn het, die van Mij getuigen.” (Joh. 5:39)

   Ik gebruik hier de oude Statenvertaling daar de huidige vertalingen voorafgaande aan “Onderzoekt” het voornaamwoord “Gij” dan wel “U” hebben staan, hetgeen zou impliceren dat de Farizeën tot wie Jezus deze woorden sprak, bezig zouden zijn met de studie van het Oude Testament (“Gij/U onderzoekt de Schriften”). Dat deden zij naar alle waarschijnlijkheid niet; hadden zij dit wél gedaan, dan zouden deze religieuze leiders Jezus uiteindelijk hebben erkend als de hun reeds langbeloofde Messias! Daar de orthodoxe het Oude Testament als hun dagelijkse leidraad zouden hebben, hoe komt het dan dat zij zo afwijzend staan tegenover het Christendom? Is het zoals de Christen-zionisten dit zo mooi formuleren, het “kerkelijk antisemitisme”? Of was/is het misschien (ook) iets ánders? Wat voor de Farizeën de belangrijkste leer was, was de Torah Shebeal Peh, ofwel de Talmud, door Jezus bekritiseerd als de “inzetting der Ouden”. (zie Matth. 15:1-9 en Marcus 7:1-13) En het is deze inzetting die door de Farizeën bestudeerd en gememoriseerd werd. Hoewel die in de dagen van Jezus nog oraal overgeleverd werd, werd de Talmud later tussen circa 200-500 AD op schrift gesteld. Deze Babylonische Talmud heeft hoger gezag in het orthodoxe Jodendom dan het Oude Testament; die wordt ook wel gelezen en verklaard maar dan door de lens van de Talmud. Of prof. Dr. Van Praag zelf ook de Talmud als zijn leidraad heeft, weet ik niet; hij schijnt zich echter wél verbonden te voelen met de religieuze leiders in de tijd van Jezus die Hem er o.a. van beschuldigden, een “Samaritaan” (wat in het huidige moderne taalgebruik intussen gemoderniseerd als als “antisemiet”) te zijn. (zie Joh. 8:48)

 10. Pingback: Aantekeningen bij de Bijbel · Zelfkwelling…

 11. Jaap zegt:

  Je applausmachine werkt weer op volle toeren Johan. Net heb ik gereageerd op het onderdeel van Voordewind/tegenwind, dus dat herhaal ik hier niet.

 12. Jaap Hamburger, voorzitter Een Ander Joods Geluid zegt:

  Beste Jominee,

  ik moet kiezen: is dit nu een vlijmscherp, een messcherp of een haarscherp commentaar van jou? En omdat ik kiezen moeilijk vind: alledrie!

  PS Het verhaaltje over Palestijnen als ‘arme economische vluchtelingen’, (die dankbaar afkwamen op de door joodse immigranten geschapen welvaart), is een notoir leugenverhaaltje,dat teruggaat op het frauduleuze werk van Peeters (?) (ik moet het even elders opzoeken), Ontmaskerd door Norman Finkelstein in zijn boek: Image and Reality of the Israeli/Palestinian conflict. Ik kom er op terug.

 13. Ettje zegt:

  Er zitten in de PKN nu eenmaal aanhangers van CvI en anderen. En wie het hardst schreeuwt…

 14. Corrie van der Hart zegt:

  Ettje, ik vind dat de PKN eerlijk moet zijn en zich niet moet laten overdonderen door die lui van CvI. Ze kunnen toch wel voor henzelf denken, hoop ik

 15. Ettje zegt:

  Ach, anderen vinden op hun beurt dat de PKN z’n oren teveel laat hangen naar de mensen van Sabeel enzo. Dat zul je bij dergelijke ingewikkelde problematiek altijd houden. Ik wind me daar niet meer zo over op. Jammer van de energie. Kunnen we beter positief gebruiken.

 16. Corrie van der Hart zegt:

  Wat ik zo erg vind is dat de PKN veel te veel de oren laat hangen naar die lui. Dat is tenminste mijn mening.

 17. Marijke zegt:

  Goed stuk! Ze kunnen de naam van hun groepering beter wijzigen in: “Christenen Liegen Voor Israel”

 18. Ettje zegt:

  Israëliërs bestonden voor 1948 ook niet, volgens mij! Jouw ergernissen zijn mij trouwens uit het hart gegrepen! Kom regelmatig dergelijke verdraaiingen voor die gepubliceerd worden door CIP. Misschien is dit wat christenen bedoelen met ‘leugentjes om bestwil’. Al begrijp ik nooit voor wiens bestwil ze zijn. Want niemand is gediend met leugens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.