tegenwind voor voordewind

Voordewind - Area AWie een ‘mooi’ (lees: kwalijk) voorbeeld van framing wil zien, kan terecht bij deze tweet van ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind. Hij heeft er ook een blogpost over geschreven die oorspronkelijk een bijna gelijkluidende tekst bevatte: “A-gebieden zijn volledig onder Palestijnse controle. Voor Joden verboden toegang.”

Na kritiek hierop op o.a. Joop.nl heeft Voordewind de blogpost vandaag aangepast: “A-gebieden zijn volledig onder Palestijnse controle. De Israëlische overheid plaatst dit soort borden bij de toegangswegen, met de mededeling: Voor Israëliërs verboden toegang, levensgevaarlijk.” 

Wat Voordewind noch in zijn eerste, noch in zijn tweede versie van z’n blog vermeldt – en evenmin in zijn tweet – is dat dit soort borden niet door de Palestijnse Autoriteit, maar door de Israëlische overheid zijn geplaatst op wegen die naar de A-gebieden op de West Bank leiden. Het zijn geen Palestijnse wetten die Israëlische burgers (Israëli citizens) verbieden de A-gebieden te betreden, maar het is de Israëlische wet die dat doet.

Het meest kwalijke onderdeel van zijn (eerste) tekst is het “Verboden gebied voor Joden”. Want laten we eerlijk zijn, bij “Verboden voor Joden” denken we aan de antisemitische wetgeving van de Nazi’s en aan allerlei andere maatregelen van jodenhaters, en niet aan regels van de Israëlische wetgever. Dat is dus een sterk staaltje van framing: Voordewind wekt hier – naar ik van harte hoop, onbedoeld, maar ik vrees met grote vreze – de sterke indruk dat hier sprake is van geïnstitutionaliseerde Palestijnse jodenhaat.  Voor een fractielid van een met nadruk christelijke partij is zo’n getuigenis naar mijn mening extra kwalijk, omdat je van hem mag verwachten dat tegen zijn naasten geen vals getuigenis spreekt (Ex. 20:16). Of het mocht zijn dat Voordewind Palestijnen niet als zijn naasten ziet…

Een uitgebreide inhoudelijke kritiek op Voordewinds berichtgeving over zijn meest recente trip naar Israël en de bezette Palestijnse gebieden is te vinden bij Abu Pessoptimist (Maarten Jan Heijmans).

Aanvulling (1 nov. – met dank aan Corrie van der Hart): Lees ook zeker de blog van de door Kerk in Actie uitgezonden EAPPI-vrijwilliger Jennifer. Zij maakt duidelijk dat Joël Voordewind geen gelijk heeft als hij beweert dat een fabriek in een Israëlische nederzetting in bezet gebied verzoenend werkt.

Ondertussen is er een e-mailactie op gang gekomen om de ChristenUnie in al haar geledingen erop te wijzen dat de kritiekloze positieve discriminatie van de staat Israël door Joël Voordewind – inclusief zijn impliciete zwartmakerij van Palestijnen – ongepast is voor een Nederlandse volksvertegenwoordiger en bovendien de door de ChristenUnie met de mond beleden twee-staten-oplossing in de weg staat.
Ik ben benieuwd of de ChristenUnie zich hier iets van aan gaat trekken…

Greetz, Jominee

Dit bericht werd geplaatst in Palestina & Israël en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

10 reacties op tegenwind voor voordewind

 1. Jaap zegt:

  Ik zou graag weten welke Jaap op 7 november jl. heeft gereageerd in de blog van Jominee m.b.t. framing. Dat er veel framing in de blog zit klopt, maar dit gaat Jaap C te ver.
  Framing zit overigens in veel publicaties, zoals ook van bijv. Christenen voor Israel, the Rights Forum, UCP (die doet niet anders in hun twitter), Israel today, Vrienden van Sabeel en het frappante is, de ene verwijt de ander dat hij/zij “fraemt” (een raar werkwoord) en dat vind ik vreemd. Gelijkgezinden spreken dan bijv. van die “lui” van ……., dus meteen maar veroordelen. Zet het maar neer, lekker stoer!
  Daarnaast is opvallend (eigenlijk diep triest), dat men elkaar aanspreekt op de mate van christelijkheid en de PKN moet het ontgelden van beide kanten!!!!!!! Kennelijk voelt de één zich ver superieur boven de ander en gebruikt zijn/haar figuurlijke christelijke meetlat met graagte. Heel blij dat ik in de ogen van – als tegenpolen – Vrienden van Sabeel en Christenen voor Israel een marginaal of misschien in het geheel geen christen ben, want ja zij beiden weten precies hoe/wat de ander het moet doen. Uiteraard weten zij beide ook wat de echte en enige complete waarheid is. De halve waarheid – dus onzin – wordt altijd door de ander gezegd.

  Dit gezegd hebbende verwondert het mij niet dat de gesprekken Palestijnen/Joden helaas en dan druk ik mij nog voorzichtig uit, stroef verlopen.
  Wees constructief en wijs niet te snel met het vingertje, van jij,jij,jij.

 2. Jaap 2 zegt:

  Het beste voorbeeld van framing is in mijn ogen deze gehele blog van “jominee”.

  [opmerking: De schrijver van deze reactie heeft onder de naam “Jaap” gereageerd. Om verwarring met de andere Jaap te voorkomen, die hier heel regelmatig mee discussiëert, heb ik de naam bij dit stukje gewijzigd in “Jaap 2” – Jominee]

 3. Bets Jansen zegt:

  Het enige probleem dat ik zie, is dat het bij (Israelische) wet verboden is voor Joden om in deze gebieden te komen. Waarom zou je dat verbieden? Als mensen op individuele basis bij elkaar over de vloer willen komen, is dat alleen maar toe te juichen.

  Laat onverlet natuurlijk dat het juist is dat men gewaarschuwd wordt, want laten we er eerlijk over zijn: de Palestijnen willen het liefst een staat zonder Joden en bepaalde groepen zullen ook alles doen wat in hun macht ligt om dat te verwezenlijken.

  Ik denk niet dat Joel Voordewind hier iets te verwijten valt. Hij heeft het gecorrigeerd en dat is goed. Hij heeft het ook niet zo bedoeld, het was onhandigheid en dat wordt nu uitgebuit aan pro-Palestijnse zijde.

 4. Unger zegt:

  Als jij je zin krijgt en er idd nog een palestijnse staat bij komt, en deze maal in ‘de gebieden’ , zullen die gebieden inderdaad -jodenvrij- worden ja. Daar miszegt Voordewind helemaal niets mee ! Daar heb je toch geen fantasie voor nodig? Maar zover zal het niet komen, mijn overtuiging is en blijft dat de bergen van Israel in 1e instantie voor Israel zijn. Dit is niet mijn idee, maar van de G’d van Israel. Gooi de vervangingsleer overboord en zie !

  • Ton Nuiten zegt:

   Ja, die vervangingsleer. Daar is al heel wat mee afgesteggeld en dat is nu nog steeds zo. Maar….wie is nu precies de bron van deze door Christen-zionisten en verschillende Joden zo verfoeide leer? Laat ik Hem Die de door u (en anderen) zo verafschuwde vervangingsleer in de wereld bracht, zélf aan het woord laten:

   “Daarom zeg Ik u dat het Koninkrijk van God van u weggenomen zal worden en aan een volk gegeven dat de vruchten ervan voortbrengt.” (Christus Jezus tot de Farizeesche Joodse leiders in Mattheüs 21:43)

   Ziet u wel? Het ene volk wordt hier vervangen door een ander. Dat Jezus Christus Zélf dit gezegd heeft (en zo ís het ook gebeurd), zal beslist geen verheugend nieuws zijn voor dhr. Voordewind die zelf beweert, ook in Hem te geloven! Wel, dit plaatsvervangend volk bestond aanvankelijk geheel uit Joden die Jezus als hun Redder hadden aanvaard; later echter, kwamen daar ook de niet-Joodse Christenen bij. En uiteindelijk werd dit één Kerk, een geloof, één hoop en één doop; alle verschillen tussen Christelijke Joden en niet-Joden die er dan nog mochten zijn, werden opgeheven door Hem Die de muur der afscheiding tussen Jood en niet-Jood door Zijn kruisdood afgebroken had. Nu heet het: Eén Kerk, één enkel (Christelijk-bijbels) geloof, etc. Die Joden die echter besloten hadden, Christus Jezus níet te erkennen en dus ook niet tot de ene ware Kerk behoorden doch eigenlijk “onterfd” waren, lieten het er niet bij zitten; dit volk wat door Jezus van Zijn Koninkrijk onterfd was, begon een zware vervolging tegen de nieuwe uitverkorene van God, een verdrukking waarvan Saulus de Farizeër vóór zijn bekering (later de tot het Christendom bekeerde apostel Paulus) de leider hiervan was; en hier wordt weer iets ánders duidelijk: van vermeend “Christelijk anti-Semitisme waar Voordewind en andere Christen-zionisten de Christelijke Kerk nog steeds beschuldigen, is geen sprake; dát de Kerk door de eeuwen heen zelf ook niet altijd schone handen heeft gehad, zal ook wel duidelijk zijn. Maar de hamvraag moet zijn: hóe is het allemaal begonnen? Antwoord: omdat Jezus Christus Zelf de vervangingsleer instelde waarvan Christen-zionisten een vreselijke huiver hebben, hoewel ook zíj beweren in Jezus als hun Redder te geloven! Dan rest mij nog een vraag, mr. Unger; u spreekt niet over Jezus (zover ik weet althans) maar over G’d. Ként u Jezus als uw Redder, het Hoofd van het plaatsvervangende volk? En wát is voor u het heiligste en meest gezaghebbende boek in het Jodendom? Is het de Thora SheBeal Peh? Of is het de Thora She Bichtaw? Hoe denkt u over Jezus Christus? En over de apostel Paulus?

 5. De CU heeft het probleem dat het een brede coalitie van christenen probeert tevreden te houden. Of dat op termijn lukt vraag ik me af. Voordewind is continue antiPalestijns. Kunnen de overige CU kamerleden zich daar wel in vinden?

 6. Ettje zegt:

  Als je met je rug naar zo’n bord toe gaat staan kun je natuurlijk niet lezen wat er op staat… 😦

 7. Jaap zegt:

  Framing moet je absoluut scherp afkeuren en wel over de gehele breedte. Iedereen pretendeert dat zijn/haar verhaal het echte en enige ware /complete verhaal is. Zelf constateer ik – soms te laat – dat ook ik mij daaraan af en toe aan bezondig. Ook de berichtgeving van Abu-Pessoptimist, Vrienden van Sabeel en ook jouw site is hiervan niet vreemd. Laten we elkaar met respect behandelen en ook zelf in de spiegel kijken.

 8. Corrie van der Hart zegt:

  Hier een goede reactie van Jennifer
  http://www.kerkinactie.nl/blogitem.aspx?page=1801

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.