operatie wolkkolom (pillar of cloud) – aanloop en escalatie

Een zeer nuttig overzicht van Jan Elshout (CDA-lid, kritisch t.a.v. het Midden-Oostenbeleid van de regering en zijn partij, Hamasspecialist). Laat ook de opmerking onderaan niet ongelezen.

[Voorafgaand aan de huidige ‘schermutselingen’ doodde Israël dit jaar in Gaza dit jaar 55 Palestijnen en vielen er 257 gewonden. Ongeveer de helft daarvan vrouwen en kinderen. Voor ongeveer 2/3 vielen de slachtoffers door raketten vanuit de lucht en verder door kanonvuur en tankgranaten.]
.

Reconstructie gebeurtenissen Gaza begin november 2012:  

29 okt. -Israëlische luchtmacht bestookt doelen in Gaza, waarna Palestijnen 26 raketten afvuren.

5 nov. -geesteszieke 23 jarige Ahmad Nabhani bij nadering van de grens gedood; Israel verbiedt ambulances 6 uur lang in de buurt te komen, waarna doodgebloede opgehaald mag worden.

8 nov. -Israëlische invasie in dorp Abassan (8 tanks, 4 buldozers, helicopters); zoeken naar “mogelijke tunnels”; publiek uit de buurt gehouden door “indiscriminate shooting”, waardoor 13-jarige jongen Ahmed Dagga (die voetbal speelde bij zijn huis) gedood werd;
-Palestijnen blazen tunnel bij de grens op waardoor 1 Israëlische soldaat gewond raakt.

10 nov. -naar PFLB meldt, uit wraak voor de aanval op Abassan, wordt Israëlische jeep met raket beschoten, waardoor 4 Israëlische soldaten gewond (op “patrol road” bij de grens, maar binnen Palestijns gebied);
-naar Haaretz meldt is er haast een wedstrijd tussen ministers wie de meest dreigende taal bezigt (o.a. dreiging met hervatting “targeted assassinations”) ; Netanyahu start PR campagne (gericht naar publiek en diplomaten) ter voorbereiding groot offensief;
-start lucht- en grondaanvallen op Gaza ;
-artilleriegranaat doodt 2 kinderen in al-Mentar (1500 m van grens); latere granaat treft rouwplechtigheid daarvoor, waardoor nog 2 burgers gedood (+ 38 gewond, incl. 10 ernstig);
-Israëlische minister Katz: “doodt Hamas leiders, snij alle voedsel/water/elektra af”.

10-11 nov. -groot aantal Israëlische luchtaanvallen (werkplaatsen, strijders, kantoor elektrabedrijf, watertoevoer van Khua’a Municipality, bedrijven, (kippen) boerderijen);
-5 Palestijnen gedood;
-Palestijnen vuren ca. 100 raketten af (meest weinig schade, wel wat in Sderot).

12 nov. -na onderlinge discussies stemmen Palestijnse groepen in met bestand mits Israel dat ook doet en blokkade opheft; toch nog 5 raketten.

13 nov. -naar Haaretz op 15/11 terug construeert nemen Israëlische ministers dinsdagochtend besluit tot grootschalig optreden (w.o. het doden van Jaabari); “disinformation campaign” gestart (indruk geven dat rust is terug gekeerd, bezoeken van Barak ver van Gaza) om Palestijnen onvoorzichtig te maken; echter voorbereidingen voor grote operaties.

14 nov. -start Operation Pillar of Defense; uitbreiding luchtaanvallen; 8 Palestijnen gedood w.o. Ahmed Jaabari , hoofd militaire vleugel Hamas (dmv. raket in“targeted assassination”);
-Hamas ziet hierin “oorlogsverklaring”; editorial in Haaretz spreekt van “strategic
mistake” (killed its subcontractor”; Jaabari speelde belangrijke rol in beheersen radicale groepen en vrijlating Shalit); gedoodde leiders meestal vervangen door radicalere;
-Anja Meulenbelt bij P&W 16/11: er was bestand en er was beweging in Hamas om dat definitief te maken.

15 nov. -raketregen; Palestijnse raket doodt 3 Israëliërs in woonflat te Kiryat Malachi;
-Pillar of Defense in alle hevigheid verder (PR campagne Israël om te motiveren);
-enkele Palestijnse raketten verder dan ooit (omgeving Tel Aviv, geen schade, wel impact).

16 nov. -grootschalige mobilisatie grondtroepen (75.000 in staat van paraatheid);
-Egyptische premier Kandil (nauw contact met VS) bezoekt Gaza, keurt Israëlisch optreden af;
-die dag 300 Israëlische luchtaanvallen; Hamas leider Abu Jalal Ahmed gericht gedood;
-tot dan toe bij huidige schermutselingen: 3 Israëlische en 29 Palestijnse doden.

Bronnen: Haaretz, Palestinian Centre for Human Rights, Gush-Shalom, El.Intifada, NOS Teletekst

Algemeen m.b.t. Palestijnse raketten:
Analyse op basis van UN-OCHA cijfers toont dat beschietingen meestal slechts sporadisch zijn, maar in pieken voorkomen. Die hangen vrijwel altijd samen met voorgaande Israëlische operaties.
Voorafgaand aan de huidige ‘schermutselingen’ doodde Israël dit jaar in Gaza dit jaar 55 Palestijnen en vielen er 257 gewonden. Ongeveer de helft daarvan vrouwen en kinderen. Voor ongeveer 2/3 vielen de slachtoffers door raketten vanuit de lucht en verder door kanonvuur en tankgranaten.
Verschillende fracties (w.o. Hamas) reageren niet (onmiddellijk) op Israëlische escalaties. Andere fracties als Popular Resistance Committee en Islamic Jihad reageren wel met een opleving van raketaanvallen (vb. begin januari).

Jan Elshout, 17 november 2012

Met dank aan Jaap Hamburger (voorzitter van Een Ander Joods Geluid) op Facebook
 
Zie ook de Engelstalige ‘timeline’ van Human Rights Watch die het bovenstaande bevestigt. (bijgewerkt: 19-11-2012 – 22.20)
Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Palestina & Israël en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op operatie wolkkolom (pillar of cloud) – aanloop en escalatie

 1. Jaap zegt:

  Goed dat er gecontroleerd wordt door zgn.deskundigen, zoals Corrie v.d.Hart, die kennelijk het Hamas gedrag onderschrijven/legitimeren op basis van in hun ogen volledig objective brongeving.

 2. Corrie van der Hart zegt:

  Hamas na 25 jaar weten we wat Hamas is en waar het voor staat
  http://desertpeace.wordpress.com/2012/12/13/after-25-years-do-we-know-what-hamas-is-and-what-it-stands-for/
  Pro-Israeli media is anchored in the suicide bombings line of reasoning, which, again, is selective, lacks context and conveniently overlooks the fact that thousands of Palestinians were killed by the Israeli military, even years after Hamas abandoned such tactics.

 3. Jaap zegt:

  Dag Johan,
  Dank voor je reactie.
  In je tweede alinea spreek je over de onevenwichtigheid tussen de “partijen” in grootte en kracht. Visueel is dat zo, maar en ik gaf dat al eerder aan, latente en niet zichtbare dreiging is minstens zo erg is als het zichtbare en vooral als deze partij slechte vrienden heeft. Een dergelijke dreiging is moeilijk te bestrijden en als je het al doet, dan zegt de publieke opinie en niet alleen die(!) – zonder na te (willen) denken – ,zij zijn groot en die ander is klein, de zgn. Calimerostelling. Israël wordt inderdaad financieel en materieel OPENLIJK gesteund door m.n. de VS. De Hamas wordt financieel en materieel gesteund door Iran – waar de eigen mensen creperen en worden onderdrukt; maar ja afleidingsmanoeuvres helpen sommige mensen die verder niet (willen) nadenken – e.a. en daar gaat de hulp letterlijk en figuurlijk onder het oppervlak.
  De doelstelling van Hamas is en dat staat in hun handvest (waar ik jou niet over hoor) en werd recentelijk van de daken af verkondigd bij hun feestje, de situatie van vòòr 1948, dus geen Israël meer.
  Ik ben blij dat Israël een sterke krijgsmacht heeft; als die er niet in deze mate zou zijn (geweest), dan had Hamas al op (misschien doornige, maar toch) rozen gezeten en de Joden dood, onderdrukt of (weer) in de diaspora.
  De ellende in de regio is momenteel heftig en alle partijen zien Israel liever gaan dan staan en vooral omdat ze er ZIJN!
  Je zegt “retoriek van de machtelozen”; zo machteloos voelt de Hamas zich niet volgens mij. Volgens mij blaken ze van zelfvertrouwen om Israël te vernietigen.
  In je laatste alinea heb je het o.m. over – even in kreten -, ontkenning, (on)menselijkheid, gelijkwaardigheid, uitsluiting e.d. Bedoel je hiermee alleen het gedrag van Israël c.q. de Joden of is voor jou het Hamasgedrag met hun kornuiten hier ook debet aan?
  Is de status-quo wenselijk/houdbaar? Nee, maar de reguliere partijen zullen moeten praten en water bij de wijn moeten doen en zich niet verschuilen achter…….de tegenstander.

 4. Jaap zegt:

  De oorsprong van dit onderdeel (operatie wolk-kolom) van deze site begint met een verhaal van een Hamas-deskundige en wordt aangegeven als een stuk dat het lezen meer dan de moeite waard en nuttig is. Bovenvermeld geef ik al enig commentaar en enige kritiek, maar ik ga wat verder. Een deskundige is volgens mijn iemand die objectief en rationeel op z’n minst een notitie maakt van de betreffende organisatie en hierin moeten minimaal de volgende punten aan de orde komen: visie, structuur, doelstelling op lange(re) en korte termijn, geldstromen, interne verhoudingen, externe contacten, draagvlak en zo zijn er meer punten op te noemen. Dit alles mis ik in het verhaal van de heer Elshout. Is dat hier nodig? Ja en nee, maar eenvoudigweg een nummerieke opsomming en dan ook nog gekleurd en één richting uitgeschreven is te simpel. Van een zgn deskundige mag je meer inhoud en achtergrond verwachten, dan slechts een nummerieke opsomming. Ik ben van harte CDA-stemmer, maar ik hoop dat de voorstellen/inbreng van deze deskundige daar grondig wordt getoetst op realiteit met breedte.

  • jominee zegt:

   Jaap,
   Dit kun je wel stellen, maar geldt dat dan niet evenzeer voor de andere kant? Wat zijn de doelstellingen op langere en kortere termijn van de Israëlische regering, hoe lopen de geldstromen en welke belangen zijn daarmee gemoeid?
   Wat Elshout doet, op z’n minst doet, is aangeven dat de Israëlische bewering dat “Hamas begon” niet zomaar voor zoete koek kan worden aangenomen. Er zitten twee kanten aan het verhaal.

   Tegelijk wil ik nogmaals benadrukken dat de door jou gewenste “evenwichtigheid” in aantijgingen en/of kritiek, impliceert dat er ook maar enigszins een evenwicht in politieke, economische en militaire machtsverhoudingen zou zijn tussen de staat Israël en de Hamas-beweging. Maar dat evenwicht is er in genen dele.

   Daarmee is niet automatisch de positie of visie van Hamas juister of beter, maar valt de “retoriek van de machtelozen” die door Hamas c.s. wordt uitgekraamd wel beter te duiden. Dat ik van die retoriek evenmin iets moet hebben als jij en vele anderen, mag al lang duidelijk zijn. Dat doet echter niets af aan de eis die wij aan onszelf moeten stellen van evenwichtige analyse en beoordeling van de situatie in Israël en de Palestijnse gebieden. Om dan de eis te gaan stellen dat de ene Palestijnse groepering dan eerst maar eens de andere moet gaan afvallen en/of bekritiseren, is in het licht van de huidige situatie niet realistisch en ook niet eerlijk. Het komt ook gevaarlijk dicht bij de absurde eis van fundamentalistische christenzionisten dat ik en andere critici van het Israëlische regeringsbeleid ons eerst op al het andere onrecht in de wereld moeten gaan richten voordat we ook maar het recht zouden hebben om kritiek te leveren op de staat Israël.

   Dat personen en groepen zich stom, onredelijk en abject uiten, geeft anderen nog niet het recht om hen als minder dan menselijk te zien of te bejegenen, laat staan hun hun basale mensenrechten te ontzeggen. Ontkenning van de menselijkheid of menselijke gelijkwaardigheid van de ander is de eerste stap naar uitsluiting en zelfs uitroeiing van die ander… En dat is iets waarvan niemand nu nog kan zeggen dat het ook maar in het minst te verdedigen is.

 5. Jaap zegt:

  Hamas bestaat inmiddels 25-jaar en we weten het (weer). Er circuleert een Hamascartoon (voor de liefhebbers; te zien op de CIDI-site en ik hoop dat CIDI-tegenstanders de moed kunnen opbrengen om deze site te openen ) en die cartoon geeft een geweer in aanslag weer met geografisch het gehele Israel gebied; dat is wat anders dan de muur met Jezus ervoor met schapen. Ik ben zeer benieuwd naar de reactie van zgn Hamas-deskundigen op m.n. de toespraak van de machthebbers die in Gaza stad uit een deur van een raket kwamen. Bij dat theater kwamen kinderen naar voren in gevechtspak en namaakgeweer in de hand. O ja ze werden gekust door de machthebbers. Ben ik blij met dit gezien te hebben, ik had de TV uit kunnen zetten. Ik heb de TV niet uitgezet, want je kunt niet als een struisvogel denken, als ik het niet zie is het er niet. Maar ik ben ook niet blij, want dit geeft de intentie van Hamas weer en Fatah valt hen niet af. Is de oplossing toch de Gaza naar Egypte en de Westbank naar Jordanie? Economisch heeft een eigen Palestijnse staat geen toekomst; er zal een zeer intensieve samenwerking met Israel moeten zijn, anders zal die staat steeds aan het infuus van de EU, VS e.a. moeten liggen. Deze Hamas reactie geeft de PM van Israel ook weer voeding in zijn beleid en dat is vreselijk jammer. Zo voeden de tegenstanders elkaar en wordt niets opgelost. Dialoog vanuit de “gewone” mens, laten we daar met elkaar achter gaan staan. Met eenzijdig (ver)oordelen los je NIETS op; benoem de kwalijke kanten van beide zijden, waarin ook begrepen de negatieve Iran-invloed. Als je dat duidelijk doet kun je op de lange duur openheid en respect oogsten. Maar ja PR matig scoort dat niet c.q. brengt dat geen aandacht op korte termijn, zoals de eenzijde BDS, fact-finding, pretentieuze congressen e.d. Militair geweld lost niets op, hoewel Hamas wel die mening heeft en Israel dan ook gaat antwoorden. Dus dialoog en openheid over de gehele breedte. Israel c.q. de Joden heeft/hebben, ondanks dat zij heel vaak werden “gezocht” in de wereldgeschiedenis steeds overleefd en dat is geen toeval. Hopelijk komt er een macht, die hen tot gesprek kan drijven.

 6. Jaap zegt:

  Wie is Hamas-specialist? Wie is Israel-specialist? Wie vertelt het gehele verhaal?
  De opsomming van de heer Elshout (CDA-er of niet) vertelt het halve verhaal en wel vanaf een bepaalde datum. Overigens hoe kan het dat kort voor de VN beslissing een persoon verschijnt in een gebied waarvan men weet dat Israel daar geen pardon heeft? Is het toeval of is het iemand laten gaan voor het martelaarschap?
  De raketten – eerder vaak nog onprofessioneel – komen al langere tijd en boezemen dus angst in. Je zult maar steeds op 15 seconden loopafstand van een stevige muur en dan nog aan de goede kant of shelter moeten zijn, zoals noord, noordoost en inmiddels zuidoost van de Gaza. Wist je overigens dat tijdens de vredesbesprekingen destijds tussen Egypte en Israel, Israel voorstelde aan Egypte om Gaza aan Egypte over te dragen? Egypte wilde dat persé niet en als dat voorwaarde zou blijven er geen vredesakkoord zou komen! Steeds wordt gesteld dat er ca 1,7millioen mensen wonen in dat gebied, 2 maal eiland Texel; woonde dit grote aantal hier al een lange reeks van jaren? Nee dus. Het is m.i. niet de schuld van Israel dat hun aantal exorbitant is toegenomen op – inderdaad – dit kleine gebied.Dan de machthebber Hamas in Gaza en elders. De Hamas elders wil samen met Fatah proberen vrede te krijgen en onderschrijven de upgrading in de VN; De Hamas in Gaza wil dat niet, want die hebben een ander doel en dat past niet binnen een VN resolutie. Laat ik voorop stellen dat ik het staakt het vuren onderschrijf en de aankondiging van Israel om 3000 woningen in Jeruzalem Oost te bouwen niet passend. Echter om maar enkel te benadrukken in de Gaza zijn meer dan 130 doden gevallen en in Israel minder dan 10 is – zacht gezegd – oneerlijk en niet volledig als verhaal. De stelling, maar de partijen zijn ongelijkwaardig is erg goedkoop, want een latent en onzichtbaar gevaar is net zo erg als visueel en zeker gelet op de onvoorspelbare Hamaspartner Iran, die met graagte wapens levert om het vuur(tje) op te stoken.
  Hoe verder?
  Wie zijn/worden gesprekspartners bij de Palestijnen? Is dat de Fatah en/of Hamas? Is dat Hamas extern of Hamas intern?

 7. Unger zegt:

  Tja, als ik het ‘zeer nuttige overzicht ‘ lees en nogmaals lees….., en mijzelf de ogen heb uitgewreven heb, denk ik: ‘hamas-specialist’ ?

  Dominee, het moet echt niet gekker worden !

 8. Pingback: operatie wolkkolom (pillar of cloud) – aanloop en escalatie (door Jan Elshout CDA-lid)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.