de valse noot van cvi

Ik had gehoopt dat ze er iets van geleerd hadden bij Christenen voor Israël. Dat ze na de kritiek van vorig jaar waren gaan beseffen dat je het niet kunt maken om een band van het Israëlische leger uit te nodigen voor een muzikale tournee. Militairen die een leger vertegenwoordigen dat al 45 jaar ook een bezettingsmacht is voor Palestijnen die in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever leven. Militairen die het presteren om in uniform op te treden onder het motto “Wij zijn geboren voor vrede”.

Maar nee, dit is voor CvI geen enkele reden om deze legermuzikanten niet opnieuw uit te nodigen. De toon van de CvI jongerenwebsite Isreality is niets gematigder dan vorig jaar, toen er opgewekt reclame gemaakt met de kreet “Feestje gegarandeerd dus, met de army-band Tzahal!”. Dit jaar luidt de catchphrase: “Houd je vast, want in November komt Tzahal weer naar Nederland voor een spetterend Israel-tournee! Niet te missen, een topfeestje in Israelische stijl!!” * CvI zelf slaat gelukkig op z’n website een rustiger toon aan en heeft het niet meer over een “spetterend concert” zoals vorig jaar

In het jaar waarin het duidelijk is geworden dat het in Nederland na 67 jaar nog steeds pijnlijk is om met menselijk medegevoel naar de voormalige bezetters van ons land te kijken, is het nogal zuur dat we ondertussen wel huidige bezetters van een ander gebied vrolijk binnenhalen en in uniform een ‘christelijk’ feestje laten bouwen. Nota bene onze eigen regering vindt dat Israëlische leger op de West Bank en in Gaza een bezetting uitvoert – zelfs MinBuZa Rosenthal ontkent dat niet. Maar blijkbaar is voor CvI de ene bezetting de andere niet, en de ene onderdrukking niet de andere. Met de Bijbel in de hand wordt vroom het Adon Olam (Heer van de Wereld) aangeheven onder begeleiding van een Israëlische legerband. Is er iemand die zich daarbij afvraagt of onze God een God is die zijn heil voor het volk Israël en ons over de ruggen van andere mensen tot stand brengt? Is er iemand die zich op zo’n moment tijdens het concert afvraagt ‘What would Jesus do?’. Ik meen me te herinneren dat Hij ooit zei: ‘wie naar het zwaard grijpt, zal door het zwaard omkomen’ (Mat. 26:52).

De kortzichtige verheerlijking van de staat Israël en zijn militaire apparaat door CvI maakt hen medeverantwoordelijk voor de Palestijnse slachtoffers die die staat en zijn leger willens en wetens maken om hun eigen, menselijke politieke en strategische doelen te bereiken. Hoe hiermee ooit het komen van Gods Koninkrijk gediend zou kunnen worden, is mij een volslagen raadsel. Ik hoop dan ook van harte dat er vreedzame (liefst ludieke) wegen gevonden zullen worden om de geplande optredens te laten verbieden of te verhinderen. Een heldere reactie ‘in Nederlandse stijl’ op het uiterst misplaatste ‘topfeestje in Israelische stijl’. Dat zal de eenzijdige aanbidders en verheerlijkers van de staat Israël wel weer een doorn in het oog zijn – maar dat moeten ze er dan maar voor over hebben, lijkt mij. Ik wil ze best een zakdoekje toestoppen…

Met zonnige vakantie-greetz, Jominee

* Naschrift 23 juli 2012, 22.00 uur: Ondertussen heeft Isreality de mogelijkheid om op hun webpage te reageren afgesloten (en ook de kans te baat genomen om mijn al gegeven reactie te wissen).
Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël, Palestina & Israël en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

46 reacties op de valse noot van cvi

 1. Corrie van der Hart zegt:

  Ik hoop dat Daniël nog eens op dit blog kijkt en hij dit leest.
  http://972mag.com/testimonies-by-israeli-soldiers-detail-abuse-of-palestinian-children/54573/

 2. Corrie van der Hart zegt:

  Het meest morele leger ter wereld slaat journalisten, die niets doen, met stokken.
  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4269971,00.html

 3. Ruud zegt:

  Unger, voor het geval het je nog dwars zit dat Corrie dit boek van de website Electronic Intifada haalt, kijk nog even op http://www.anti-semitism.net/palestine/palestine-in-israeli-school-books-nurit-peled-elhanan-video.php

  Voordat je de URL beoordeelt, kijk wel even waar deze website voor staat, namelijk o.a. de strijd tégen antisemitisme.

 4. Corrie van der Hart zegt:

  Kijk dit is nu het meest humane leger ter wereld. Klein voorbeeldje http://www.youtube.com/watch?v=onW-U4YjTCk&feature=share
  Ze doen of ze sporters zijn en dan pakken ze niets vermoedende jongeren op om hen te intimideren en uit te horen. Wat moet die jongen die dat overkomt en zijn vrienden denken?

 5. Unger zegt:

  Ik schaar me bij hen die ‘ de paddestoelen na de regen’ genoemd worden ! Je hebt er vast over gelezen in de laatste Israel Aktueel. En daarmee ben ik niet tegen arabieren maar voor Israel. Hier ontmoet ik (christelijke) lieden die absoluut een grove afkeer van Israel hebben en dit ‘verbloemen’ door ‘begaan’ te zijn met arabieren…..
  Hoe is jullie betrokkenheid bij Syrie op dit moment? de teller staat nu op grofweg 23.000 doden: waar heb je je beklag hierover gedaan ?

 6. Ruud zegt:

  Unger, CvI beschouwt de Bijbel als kersenboom. De positieve verzen over Israël worden als kersjes eruit geplukt en moeiteloos naar 2012 verplaatst alsof er “een rode draad” (van kersjes) in zit. De negatieve verzen worden als blaadjes genegeerd en beschouwd als niet meer van toepassing want dat was vroeger. Zo kun je niet met de Bijbel omgaan. Een dergelijke rode draad bestaat gewoon niet. Ik kan ook alle negatieve verzen wel aan elkaar gaan rijgen en aantonen dat er zogenaamd een rode draad in zit waaruit blijkt dat het uit is met Israël. Zo simpel is het echter ook niet.

 7. Corrie van der Hart zegt:

  De schrijftster van het boek Nutid Peled heeft zlef een kind verloren door een bomaanslag. zij is zo eerlijk om de oorzaak daarvan aan de kaak te stellen. Hier een deel van haar toespraak in Desmet – 7.5.2008 dus nog vóór de aanval op Gaza waar meer dan 1300 mensen de dood vonden, waaronder mmeer dan 300 kinderen.
  “Graag draag ik mijn voordracht van vandaag op aan een jonge vrouw van dertig jaar oud, Miasar Abu Maatak, en aan haar kinderen Rudeina en Hana van drie en zes, haar zoon Salah van vier, en haar baby Musaab van vijftien maanden. Zij werden allen op 28 april 2008 door Israëlische soldaten gedood, terwijl ze zaten te eten in hun tuin in Gaza.
  Vier kinderen en hun moeder, toegevoegd aan het almaar groeiende ondergrondse koninkrijk der dode kinderen, waar mijn eigen kleine meisje naast de Palestijnse kinderen ligt, in perfecte gelijkheid.

  Israël zei ‘sorry’ – alsof het om een verkeerde zet in een pingpongwedstrijd ging – en gaf de schuld meteen aan Hamas, dat met de nazi’s vergeleken werd. De minister van buitenlandse zaken Zipi Livni zei tegen de Jerusalem Post: “Ik zou verwachten, wanneer Israëlische burgers getroffen worden door opzettelijk Palestijns terrorisme, dat mensen geen vergelijking maken tussen hen en Palestijnse burgers, die bij Israëlische legeracties getroffen worden.”

  En de moordenaars? Hoe zit het daar mee? Weten die niet, dat ze een misdaad begingen? Woelen die ’s nachts in hun bed? Worden die geteisterd door beelden van kleine lichamen, die wankelen en vallen onder geweervuur, bommen en granaten? Vermoedelijk niet.
  We kennen geen enkel geval van een Israëlische of andere soldaat, die zichzelf aangaf, en spijt betuigde over zijn daden. Dit is het grootste succes van de Israëlische opvoeding: het onderscheid maken tussen bloed en bloed, tussen een joods dood kind en een Arabisch dood kind, en het inhameren van de overtuiging, dat de moord op Palestijnen en hun kinderen geen misdaad is. Iedereen die in het Israëlische leger deel neemt weet dat, en kreeg dat mee in twaalf jaar van scholing.

 8. Unger zegt:

  Ruud, ik hoop echt voor je dat jij, Corrie en j-(d)ominee de rode draad in de bijbel ooit gaat zien en begrijpen. CvI geeft veel informatie om die rode draad te ontdekken.

  • jominee zegt:

   Unger,
   De “rode draad” die CvI biedt, is gevaarlijk simplistisch en gaat uit van een veel te ongenuanceerd zwart-wit en wij-zij denken. Bijbelteksten worden aaneengeregen tot een joods-Israëlisch heldenepos met Gods beloften als excuus en Palestijnen/Arabieren als de demonische slechteriken die je beter kwijt dan rijk kunt zijn, en die dus als zodanig ook met goddelijke goedkeuring mogen worden uitgedreven. “Ze moeten niet zeuren, want ze hebben het gewoon aan zichzelf te danken.” – dat soort redeneringen.

   Dat er in deze wereld te vuur en te zwaard strijd wordt geleverd tussen volken en landen is een feit. Maar dat betekent nog niet dat je zo’n strijd kunt witwassen door haar met een bijbels sausje te overgieten. Het is ontoelaatbaar dat het kwaad dat mensen elkaar aandoen op zo’n manier God in de schoenen wordt geschoven.

 9. Ruud zegt:

  Of het nu Electronic Intifada of Christenen voor Israël is die het boek bespreekt: het boek wordt er zelf niet anders door. Wat jij doet is de boodschap beoordelen aan de hand van de personage van de boodschapper in plaats van aan de inhoud. Verder zijn er ook veel mensen die “niets” negatiefs kunnen bedenken over Israël en hun ogen sluiten voor hetgeen er ook van Israëlische kant aan kwaads gebeurt. Lees overigens maar eens Bijbelse profeten zoals Jesaja, Jeremia, Ezechiël, Amos en Hosea en dan vooral die vele verzen die nooit door Christenen voor Israël c.s. geciteerd worden. Dan kun je nog eens leren over tirades richting Israël. Vergeleken daarmee is Corrie nog heel gematigd.

 10. Corrie van der Hart zegt:

  Er wordt door bepaalde groepen wel gezegd dat Palestijnse kinderen op school geleerd worden Joden te haten, maar het tegenovergestelde is het geval.
  Dat zul je in Israel Actueel of Israel today niet lezen vermoed ik.
  Nurit Peled-Elhanan examines 17 Israeli school textbooks on history, geography and civic studies. Her conclusions are an indictment of the Israeli system of indoctrination and its cultivation of anti-Arab racism from an early age …” (via Christian for Human Rights)
  http://electronicintifada.net/content/book-review-how-israeli-school-textbooks-teach-kids-hate/11571

  • Unger zegt:

   Electronic intifada ; is dat wel halal Corry ? Kun je ook ‘iets’ bedenken/benoemen wat positief is aan Israel ? Speelt de islam in jouw overdenkingen een rol ? Doet de G’d van Israel (als jij christen bent, dus ook ook jouw G’d) er toe in je niet aflatende tirades richting Israel?

   • Corrie van der Hart zegt:

    Unger@. Nurit Peled-Elhanan, die dit boek heeft geschreven, is de Joods Israelische hoogleraar die in 2001 de Sacharov Prijs voor Mensenrechten en Vrijheid van Meningsuiting kreeg uitgereikt door het Europese Parlement. Nurit is de dochter van de befaamde generaal en progressieve politicus wijlen Mattityahu Peled, die al op 26 oktober 1953 tegenover een groep Amerikaanse zionistische leiders uiteenzette waar het zionistisch extremisme op zou uitlopen, aangezien ‘het leger de huidige grens met Jordanië absoluut onacceptabel vindt’ met als gevolg ‘dat het leger een oorlog voorbereidt om de rest van het westelijk deel van Eretz Israël te bezetten,’ zoals de Israëlische premier Moshe Sharett in zijn dagboek schreef. Een gewelddadige bezetting die ten slotte in 1967 plaatsvond en tot op de dag van vandaag voortduurt. moeder van een dochter die op dertienjarige leeftijd bij een Palestijnse bomaanslag om het leven kwam. Ze is een Israëlische vredesactiviste die eerder verklaarde dat niet de aanslagpleger, maar de Israëlische onderdrukking van de Palestijnen de dood van haar dochter heeft veroorzaakt. ‘Mijn kleine meid werd vermoord, omdat ze een Israëlische was, door een jonge man, die louter en alleen omdat hij een Palestijn was, zo vernederd, onderdrukt en wanhopig was, dat hij zelfmoord pleegde en een moord pleegde en onmenselijk handelde… Er bestaat geen wezenlijk moreel verschil tussen de soldaat bij de controlepost die een vrouw die op het punt staat te bevallen verhindert te passeren, en zo een misgeboorte veroorzaakt, en de man die mijn dochter heeft vermoord. En net zoals mijn dochter een slachtoffer was [van de bezetting], zo was hij dat.’
    Maar dit zal ook wel weer niet in jouw straatje passen.

 11. Corrie van der Hart zegt:

  Unger, Het is moeilijk om de waarheid onder ogen te zien hé?

 12. Unger zegt:

  Beste Corrie, je draaft tamelijk door kan ik wel zeggen. Gehersenspoeld door de haters van Israel.
  Papier is gewillig, dus men kan schrijven wat men wil en jij mag geloven, aannemen wat je wil. Volgens jullie is Israel al 100 jaar aan het uitmoorden, land roven, etnisch zuiveren en nog meer om groot Israel nog groter te maken en vooral ‘palestijnvrij’ te krijgen. Dan doen ze hun werk wel erg matig; Israel is nog steeds een klein landje, 20 % van de bevolking is nog steeds arabier……..
  Nee corrie, Israel maakt zeker fouten, maar je bent verschrikkelijk ‘onzalig’ bezig als je zo eenzijdig tegen het arabisch-israelisch conflict aankijkt als jij. Bovendien vind ik dat jij met je christelijke achtergrond!? verder moet kijken dan de welbekende neus kort is.

  • jominee zegt:

   Unger,
   Het gaat om meer dan “fouten” – het zou goed zijn dat wordt erkend dat de staat Israël groot onrecht heeft gedaan aan vele Palestijnen, zowel burgers van Israël als inwoners van de bezette gebieden.
   De boeken van o.a. Ilan Pappé en Benny Morris maken duidelijk waaruit dat onrecht bestaat. Ze lezen kan geen kwaad voor wie goed geïnformeerd wil zijn over de feiten.

   Rabbijn Arik Asherman, die door Corrie wordt genoemd, noemt zichzelf een zionist, maar erkent tegelijkertijd deze feiten en het nog steeds doorgaande onrecht. Hij stelt dat juist het ontkennen van dit onrecht het bestaansrecht van de joodse staat ondergraaft – en dat het daarom moet stoppen én erkend dient te worden.
   Niet om en passant daarmee de Palestijnen tot heiligen te verklaren, maar gewoon omdat onrecht benoemd moet worden – zeker als het plaatsvindt in een situatie van volkomen machtsongelijkheid.

 13. Corrie van der Hart zegt:

  Nee Unger, als ze zich maar menselijk zouden gedragen, zou er niet zoveel kritiek op hen zijn. Maar ze noemen zich het ‘uitverkoren volk’ en denken zich zo maar alles te kunnen permiteren zoals mensen die er al generaties lang wonen weg te pesten door hun huizen, waterreservoirs, olijfboomgaarden te vernietigen, nachtelijke razzia’s (waar heb ik daar meer over hehoord?) en nog veel meer zo het leven van die mensen onmogelijk te maken. Lees “De etnische zuivering van Palestina” van Ilan Pappe. Maar daar wil je niks van weten. Ook Avraham Burg schrijft in zijn boek “De Holocaust is voorbij”: ” van slachtoffer zijn wij nu dader geworden”. Dank zij de moderne communicatie wordt dit allemaal openbaar , maar je leest blijkbaar allemaal niet. Arik Ascherman rabbi in Israel zegt: “Een goede vriend wijst je op je fouten”, Unger. Jij bent dus niet zo’n goede vriend van Israel als jij zelf wel denkt.

 14. Unger zegt:

  Weet je, joden doen het bij velen alleen maar goed als ze met de handen omhoog staan…….
  Door de eeuwen heen hebben ze daar heel wat negatieve (!!) ervaring mee opgedaan. Niet in de laatste plaats door christelijke invloeden dan wel ‘gewoon’ door de kerk. Nu ze dan eindelijk een eigen plekkie hebben, ‘vraagt’ de wereld ze eigenlijk om ook daar weer te vertrekken…….
  Als Israel haar leger niet heel snel na 48 op ‘niveau’ zou hebben gebracht, waren haar Joodse inwoners al ver voor 67 (het zogenaamde ‘heilige’ jaar m.b.t. de betwiste gebieden) het M.O. uitgeslagen !
  Er is, nogmaals, gewoon geen plaats in het M.O. voor een klein joods staatje. Thats all Corrie !

 15. Corrie van der Hart zegt:

  Unger, Als je “De etnische zuivering van Palestina ” van Ilan Pappe gelezen heeft, ken je de geschiedenis en begrijp je Arafat misschien. Hij vocht voor zijn volk zoals iedere leider van zijn volk zou doen. Zijn land werd grotendeels ingenomen door een volk wat geleden heeft, waar de Palestijnen geen enkel aandeel in gehad hebben. Hij heeft ook veel goeds gedaan voor zijn volk. Hij wordt niet voor niets zo ge-eerd. Enneh… doet Netanyahu niet hetzelfde en hebben al zijn voorgangers niet hetzelfde gedaan? Dan bedoel ik rondreizen om niet alleen dollars op te halen. Jaarlijks krijgt Israel, alleen al van Amerika, voor 4 miljard! dollar voor de meest moderne wapens.
  En over de raketten, veredelde Kachelpijpen, waar jullie het altijd over hebben schreef Gideon Levy Israelisch journalist in 2006
  Wat zou er gebeuren als de Palestijnen geen Qassams af zouden vuren? Zou Israël de economische beleg op Gaza opheffen? Zou het de grens openen voor Palestijnse zieken? De gekozen leiders ontmoeten en verdergaan met de vredesbesprekingen? Nonsens. Als de Gazanen zich koest zouden houden, zoals Israël wilt, zou hun zaak van de agenda verdwijnen, in Israël en overal ter wereld. Niemand zou nog denken aan het lot van de bevolking van Gaza, als zij geen geweld zouden gebruiken.

 16. jominee zegt:

  Beste Unger,
  Toentertijd had was ik nog niet zoals nu betrokken bij de situatie van mijn christelijke zusters en broeders in Palestina en Israël. Als je mijn bijdragen en reacties goed leest, weet je dat ik niet bepaald een fan ben van de Palestijnse Autoriteit waar de corruptie nog steeds niet de kop is ingedrukt (al gaat het nu wel beter dan onder Arafat himself).

  Opnieuw: dit soort rookgordijnvragen is eigenlijk te simpel voor woorden. Zeker als je bedenkt hoezeer de politieke, militaire en juridische machtspositie van de staat Israël en het Palestijnse volk verschilt.

 17. Unger zegt:

  Hadden de Israel-critici toentertijd ook kritiek op Arafat, die in zijn ‘eeuwige’ mos-groene leger-outfit de wereld rondvloog om euro’s en dollars op te halen ? (overigens staan er blijkbaar nog honderden miljoenen van deze euro’s en dollars op zwitserse rekeningen, maar dit terzijde). Nee, ik denk niet dat jominee en Corrie zich daar druk om maakten….

 18. Corrie van der Hart zegt:

  Voor Daniël die vindt dat het Israëlische leger zo’n hoog moraal heeft. http://www.dci-palestine.org/documents/voices-occupation-muhannad-z-detention

 19. Corrie van der Hart zegt:

  Hier nog wat informatie wat je niet in de Nederlandse media zult horen of zien
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lambs-to-the-settlers-slaughter-screaming-and-unheard.premium-1.455937
  Amira Hass geeft in Haaretz een gedetailleerd verslag van een van de meer dan 50 aanvallen van kolonisten op Palestijnen in de Westbank afgelopen maand.
  http://www.ekudos.nl/artikel/359325/israelische_oud_premier_shamir_overledenoorlogsmisdadigercommentaar_op_nos_berichtgeving
  http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=510438
  Raar hè, drie dagen geleden werden Israëli al gewaarschuwd voor een op hande zijnde aanslag in de Sinaï. Gisteren was er een aanslag: Egyptische grenswachten werden gedood. En Israël weet weer meteen waar de daders vandaan komen: uit Gaza, via de tunnels natuurlijk! Raarrrrrrr!

 20. Corrie van der Hart zegt:

  Daniël, je hebt je al flink laten inpakken door de geloofsgenoten. Die komen altijd met een of ander kulverhaal op de proppen. Ga zelf eens op onderzoek uit. Kijk bv eens op de weblog van Abu Pessoptimist. Daar staat heel wat betrouwbaarder informatie dan die waar jij je informatie vandaan haalt. Van Maarten Jan Heymans, de schrijver van dat blog, krijgt zelfs Likoed steeds het deksel op de neus.

 21. DaniëlV zegt:

  Dag Jominee,

  De VN is inderdaad de rechtmatige opvolger van de Volkerenbond en besluiten genomen door deze laatste, blijven geldig binnen de VN. Eli Hertz stelt het als volgt:

  ‘The Mandate was subsequently protected by Article 80 of the United Nations Charter that recognizes the continued validity of the rights granted to all states or peoples, or already existing international instruments including those adopted by the League of Nations. The International Court of Justice has consistently recognized that the Mandate survived the demise of the League of Nations.’

  De VN mag vandaag de dag roepen wat ze wil, maar bedenk wel even wié het roepen. Dat is niet de Veiligheidsraad waar bindende besluitvorming kan plaatsvinden. De enorme berg resoluties tegen Israël is een ander verhaal, dat zul je ook wel weten. Nee, het Palestinamandaat is nog gewoon geldig. Ook de uitspraak van het Internationale Strafhof m.b.t het veiligheidshek is van een andere statuur en is in mijn (en veler) ogen juridisch buitengewoon dubieus. Ik sluit niet uit dat in de toekomst duistere wereldmachten ook bindende besluiten tegen Israël nemen, die wellicht haar hele bestaansrecht ontkennen. Wie is ook alweer de overste van de wereld? Precies, Satan. Waarmee ik niet wil zeggen dat ieder besluit door hem geïnspireerd is, want binnen de VN worden ook fatsoenlijke besluiten genomen.

  Tot slot: met je eens dat morele perfectie geen criterium is om iemand al dan niet uit te nodigen. Zeker niet als het gaat om organisaties met individuen die zich soms misdragen. Misstanden komen in werkelijk iedere organisatie voor. De kwestie van waar het leger voor staat is een andere: jij noemt het bezetting, Isreality niet. Wat niet betekent dat wij dit een ideale situatie noemen, absoluut niet.

 22. Corrie van der Hart zegt:

  Voor Daniël hier het leger met een hoog moraal. Dit is maar een kort filmpje. Ik heb er ook nog een van meer dan 1 uur met veel meer van dit soort fragmenten. Dit leger heeft absoluut geen moraal. Zo ga je niet met je onschuldige! medemens om. Het zijn ménsen Daniël, schepselen van God. Zo behandel je nog geen dieren.
  http://occupiedpalestine.wordpress.com/2011/12/07/shocking-clip-about-israeli-checkpoint-cruelty-video/
  Tegen Jaap wil ik zeggen, neem eens een abonnement op “De Brug” van SIVMO, (Steuncomité Israelische Vredes- en Mensenrechten Organisaties. In plaats van alleen maar Israel Actueel of Israel today te lezen. Of die leugenachtige websites van Ratna Pelle of dat soort figuren te bezoeken.

 23. DaniëlV zegt:

  Ik behoor tot de jongeren van CvI, Isreality. Wij ondersteunen van harte het bestaansrecht van de Joodse staat Israël. Dat dat daar een leger bijhoort, is volkomen logisch en maar goed ook. Wij zeggen niet dat de staat of het leger geen fouten maakt. Daar waar fouten worden gemaakt, keuren wij dat evenzeer af. Maar in het ondersteunen van de Joodse staat is ook haar leger van harte welkom. Over het algemeen een leger met een hoge moraal, zij het niet perfect. Perfect is niemand, dan zou je niemand meer kunnen uitnodigen. Bijvoorbeeld het staatshoofd uit Turkije. Of een delegatie uit India. Zelfs niet de Heer Jominee om een kerkdienst te leiden. Toch?

  Overigens zien wij Joodse aanwezigheid in de Westbank absoluut niet als bezetting, net zomin als dit in het bindende Palestinamandaat bezetting genoemd wordt. Integendeel: Joodse aanwezigheid werd hier juist aangemoedigd! Dat zal voor jou niet onbekend zijn. De tijden zijn veranderd: adviserende resoluties tegen Israël zijn nu talrijk, maar de bindende wetgeving uit 1922 is geldig tot op de dag van vandaag.

  • jominee zegt:

   Hoi Daniël,

   Ook ik ondersteun van harte het bestaansrecht van de staat Israël, inclusief leger. Dat bestaansrecht vindt zijn grond in de gevolgen van de Britse teruggave van het mandaat van 1922 aan de VN als rechtsopvolger van de (gefaalde) Volkenbond en het daaruit resulterende uitroepen van de Staat Israël op 15 mei 1948 (mede op grond van het door de Joodse leiding in Palestina geaccepteerde VN-verdelingsplan van november 1947).

   Wat de verhouding VN en Volkenbond betreft zul je moeten kiezen: of de VN heeft als rechtmatige opvolger van de Volkenbond hetzelfde gezag in zijn resoluties, hetzij bindend, hetzij adviserend; of de VN heeft als vervanger van de mislukte Volkenbond meer gezag. Bovendien is het niet altijd zo dat een eerder genomen besluit zwaarder zou wegen dan een later genomen besluit – anders zouden er nooit zaken teruggedraaid of verbeterd kunnen worden, toch?

   Of wij het Israëlische militaire bestuur over de West Bank nu wel of niet als bezetting beschouwen, doet denk ik niet zoveel ter zake: volgens de VN en de Geneefse conventies is het een bezetting, en in de praktijk werkt het voor de Palestijnse inwoners en de controlerende Israëlische militairen ook als een bezetting. Zie o.a. de website http://www.breakingthesilence.org.il/

   Wat het uitnodigen van de Tzahal-band betreft. Het criterium daarvoor ligt natuurlijk niet in morele perfectie (want inderdaad, niemand is perfect), maar in de vraag of dat waar zij voor staan – en daar hoort de bezetting ook bij – ethisch verantwoord kan worden. Dat is hier niet een vraag aan de musici van de Tzahal-band, maar aan het bestuur van CvI.

  • jominee zegt:

   Naschriftje over de website van Breaking the Silence en jouw opmerking dat het IDF over het algemeen een leger met een hoge moraal is:
   toevallig is het lead-artikel op hun homepage op dit moment “Morals and war don’t go together” http://www.breakingthesilence.org.il/testimonies/database/57738 .

 24. Unger zegt:

  Een joods staatje , binnen welke -kleine- afmetingen dan ook, in het islamitische M.O. was een kleine 100 jaar geleden ongewenst; dat is het nog steeds…. en dat zal het ‘altijd’ blijven ! totdat…………
  (Een beetje arabist moet dat -kunnen- weten!)

 25. Fijn dat u toegeeft dat er geen Israelische soldaat meer zit.
  Dus is er geen bezetting.

  De andere dingen die u noemt zijn slechts bijzaken.
  De bufferzone is heel normaal tussen staten in oorlog (Hamas heeft eenzijdig de internationale vredesverdragen opgezegd). U noemt Noord-Korea daarom ook niet bezet door Zuid-Korea.

  Humanitaire goederen worden zeer ruim doorgelaten. Wapens niet, deze wapenblokkade de reacties op aanvallen van terroristen, zijn volledig in lijn met het internationaal recht, zelfs volgens de Verenigde Naties.

  Voor lezers die willen weten wat Hamas nou eigenlijk wil:
  ‘Allah wil dat wij massaal bloed vergieten om de Joden te verdrijven’
  http://likud.nl/2012/07/allah-wil-dat-wij-massaal-bloed-vergieten-om-de-joden-te-verdrijven/

  Gek he, dat Joden zich hier – nu wel – tegen verdedigen.

  • jominee zegt:

   Beste Likoed,

   Uw conclusie is nogal kort door de bocht: geen permanent gestationeerde Israëlische soldaten = geen bezetting.
   U noemt even “bijzaak” wat juist een hoofdzaak is: Israël valt regelmatig naar eigen believen de Gazastrook binnen en voert aanvallen op de Gazastrook uit en stelt dat het daar het recht toe heeft. Als er van een “vrije” Gazastrook sprake zou zijn, zouden de Gazanen dus dezelfde “rechten” moeten hebben: naar believen Israël binnenvallen en aanvallen uitvoeren. Dat is echter (gelukkig) niet het geval. Daarom is het zinvol om ernaar te streven dat dit ook van Israëlische zijde niet (meer) gebeurt.

   Een bufferzone zou “normaal” zijn als:
   a. de Gazastrook een volledig soevereine staat zou zijn – wat niet het geval is, en wat Israël ook niet zal toestaan; en
   b. deze bufferzone aan beide zijden van de grens of bestandslijn zou liggen, c.q. ook de Gazanen van Israël zouden kunnen/mogen eisen om aan Israëlische zijde een stuk niemandsland in te richten – wat evenmin het geval is.

   Het is simpelweg zo dat hier geen sprake is van twee gelijkwaardige “conflictpartijen”: aan de ene kant staat een volledig soevereine staat met een volledig bewapend regulier leger (inclusief luchtmacht, tanks en kernwapens), aan de andere kant een matig functionerend locaal bestuur met lichte wapens en doe-het-zelf raketten.

   Het is van tweeën één: of Israël laat toe dat de Gazastrook een soevereine staat met leger en al wordt (waar ik niet bepaald op zit te wachten), inclusief eigen luchtruim en eigen territoriale wateren – en dan gelden uw argumenten; of Israël voert een bezetting “by proxy” uit, zoals dat momenteel het geval is; en dan gelden mijn argumenten. De facto fungeert het Hamasbestuur van de Gazastrook als zetbaas (gevangenisdirecteur) van de Israëlische regering, net zoals de PA op de West Bank.

   Het feit dat Hamas en islamitische terreurgroepen oorlogsmisdaden plegen door het willekeurig afschieten van raketten op Israëlische burgerdoelen, is geen argument voor het collectief opsluiten van 1,5 miljoen Gazaanse burgers in een hermetisch afgesloten getto onder dictatoriaal Hamas-bestuur. Het komt neer op een medogenloos experiment waarbij je rustig van de zijlijn toekijkt hoe meer dan een miljoen gewone burgers door een fanatiek clubje militanten wordt onderdrukt, terwijl je naar believen van buitenaf de kraan met geld en goederen open en dicht draait. Je moet het maar kunnen…

   Tegen aanvallen en terrorisme mag Israël zich heus verdedigen, maar niet door het opleggen van collectieve straffen op gewone burgers. Tegen antisemitisme moet opgetreden worden, maar zonder je te verlagen tot de methodes van antisemieten. Dat is althans mijn mening.

 26. Om over het Israelische leger als ‘bezettingsmacht van Gaza’ te praten is natuurlijk volslagen ridicuul, ze zitten niet in Gaza, ze bewaken de grens (helaas heel had nodig).

  Zelfs Hamas beschouwt Gaza niet meer als bezet. Jominee dus extremistischer dan Hamas?

  • jominee zegt:

   Hoi Likoed,
   Ook terug van vakantie?

   Het Israëlische leger heeft zich inderdaad uit de Gazastrook teruggetrokken, maar valt de strook nog regelmatig binnen om mensen op te pakken of te liquideren. De strook wordt – met uitzondering van de zuidelijke grensovergang met Egypte, Rafah – volledig door het IDF omsingeld. Bovendien heeft het Israëlische leger zelfs binnen de strook gebieden aangewezen waar niemand mag komen en waar Gazanen die zich er toch op wagen worden beschoten c.q. neergeschoten.

   Israël behoudt zich het recht voor te bepalen wie of wat de Gazastrook in- of uitgaat en bepaalt welke en hoeveel internationale hulpgoederen en -gelden voor Gaza worden toegelaten. De VN en het internationaal (oorlogs-)recht bepalen dat de staat Israël verantwoordelijk is voor het welzijn van de Gazaanse bevolking. Ook laat Israël niet toe dat de Gazastrook (of welk ander Palestijns gebied ook) zich onafhankelijk zou verklaren – en dus vrij van bezetting.

   Kortom: de belegering en omsingeling van de Gazastrook door Israël komt neer op een bezetting waarbij een bevolking wordt opgesloten in een getto en daar deels aan zijn lot wordt overgelaten, waarbij voor “het gemak” wordt gedaan alsof de controlerende macht geen verantwoordelijkheid draagt voor het lot van die bevolking. Tegelijk zou je ook kunnen stellen dat de staat Israël de bevolking van Gaza willens en wetens heeft overgeleverd in de handen van Hamas en jihadistische strijdgroepen.

   Over die laatste stelling valt nog te twisten, maar over het feit dat Gaza naar internationaal (oorlogs-)recht bezet en belegerd gebied is, niet.
   Dat Hamas daar mogelijk een andere kijk op heeft, is logisch: zij willen graag “de bevrijding van Gaza” claimen voor hun eigen propaganda. En sinds wanneer accepteer jij, Likoed, de propaganda van Hamas als geldige bouwsteen voor je eigen argumentatie? Dat lijkt me niet verstandig…

 27. Unger zegt:

  Met een JvL er achteraan ? waar achteraan ? Het stoort mij gewoon dat een christen slechts kan spreken over die zaken die Israel in diskrediet brengen. Dat lijkt je doel te zijn. Aanbidding / sieren ? Jij verwijt CvI de staat Israel te aanbidden >>> “Dat zal de eenzijdige aanbidders en verheerlijkers van de staat Israël wel weer een doorn in het oog zijn .”
  Wie kaatst,moet de bal verwachten ………

  • jominee zegt:

   Jantje van Leiden – omdat je dus zelf niets doet met wat je mij verwijt na te laten. Ik breng de staat Israël niet in diskrediet, dat doet die staat zelf al genoeg (net als de PA overigens). Ik breng dat naar voren op deze blog.

   Mijn verwijt aan CvI is inderdaad dat zij Israël (incl. de staat) en Gods beloftes aan Israël belangrijker maken dan Christus en dat zij aan het geloof in Christus nog een extra voorwaarde toevoegen, namelijk dat we moeten geloven dat de staat Israël een vervulling van Gods beloftes is. Als je ziet hoeveel ellende en leed het stichten van die staat heeft opgeleverd voor alle (!!!) inwoners van het land, lijkt met mij niet bepaald wijs dat op die manier aan de God en Vader van Jezus Christus te koppelen.

   De staat Israël is een gewone staat, net als alle andere moderne staten. Alleen om die reden mag verwacht worden dat deze staat zich aan internationale afspraken als VN-resoluties en Geneefse Conventies houdt.
   Mocht het zo zijn dat de staat Israël daarenboven een “Goddelijk project” is, dan kan dat geen argument zijn om die staat boven of buiten algemene menselijke (internationale) rechts- en fatsoensregels te stellen, maar veeleer om te verwachten dat deze “Godsstaat” zich meer en beter dan anderen aan deze regels en afspraken zal houden.

 28. Unger zegt:

  Als het je om het -algemeen veelvuldig gebruikte term- ‘ internatinaal recht’ recht van de mens gaat, lijkt het mij geheel op zijn plaats als je de ‘ongewenste zaken’ van beide partijen belicht ? Of is dat niet logisch? Persoonlijk aanbid ik alleen de G’d van Israel; niet de staat Israel en niet de IDF. Wie aanbid jij ? De PA ?

  • jominee zegt:

   Een gemakkelijk commentaartje dus, met een Jantje van Leiden erachteraan. Dat valt me van je tegen, Unger.

   De PA lijkt me niet bepaald een koosjere instelling om te aanbidden – ik had toch al gezegd dat daar heel wat foute zaken zijn gebeurd en nog steeds gebeuren? Maar het feit dat daar dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen, maakt het foute Israëlische regeringsbeleid ten opzichte van de Palestijnse bevolking nog niet goed.
   En dat is waar ik hier op wijs.
   En heel ‘toevallig’ is dit mijn blog, waar ikzelf bepaal waar ik over schrijf. Het lijkt me zinvol dat je daar inhoudelijk op reageert, in plaats van dit soort afleidingsmanoeuvres uit te voeren.

   Tot slot: Ik trek niet in twijfel dat jij JHWH aanbidt, de God en Vader van onze Heer Christus Jezus. Het zou je sieren als je hetzelfde bij mij zou doen.

 29. Jaap zegt:

  Dag Johan,
  Je blog volg ik met belangstelling , maar over je opvatting ben ik kritisch en vaak mee oneens. Ik heb grote moeite met het eenzijdig Israël betichten als enig schuldige in het Israël/Palestijnse conflict en het mislukken van onderhandelingen over vrede per definitie alleen op het bordje te leggen van Israël.
  Momenteel is heel manifest op je blog het a.s. optreden van de Tzahal-band, onderdeel van het Israëlische leger. Overigens hebben vrijwel alle legers in de wereld een muziek- of sportbinding met optredens, dus hierin is Israël niet uniek.
  Je keurt principieel de onschuldige optredens af omdat het van Israël is, maar nergens geef jij enige aandacht aan bijvoorbeeld twee feitelijkheden, namelijk één van veertig jaar geleden en één recent.
  Je zou publiekelijk in je blog je volgers kunnen oproepen om aandacht te geven/in te tekenen via sites die daartoe mogelijkheden hebben geopend voor een formele herdenking van de in München tijdens de Olympische Spelen destijds vermoorde Israëlische deelnemers en daarnaast zou je meeleven kunnen betuigen aan de nabestaanden van de recente moorden aan de Bulgaarse kust van Israëlisch jongelui.
  Misschien zeg je dat dit een vergelijking is van appels met peren of zeg je, als dit voor iemand belangrijk is, dan moet diegene dit zelf maar aanhangig maken.
  Dat zou erg kort door de bocht zijn en geen recht doen aan die vreselijke gebeurtenissen.

  • jominee zegt:

   Beste Jaap,

   Deze blogpost gaat over de werkwijze van Christenen voor Israël, waarover jij en ik het in de meeste gevallen wel eens zijn.

   De geplande optredens zijn niet zo onschuldig als jij blijkbaar denkt. Ik keur ze niet af omdat ze “van Israël” zijn, maar van het Israëlische leger dat in de Palestijnse gebieden als bezettingsmacht fungeert en daar bovendien de stichting van nieuwe Israëlische nederzettingen faciliteert, die zelfs volgens Israëlisch recht illegaal zijn.

   Wat jij van mij vraagt, is het betuigen van medeleven voor Israëlische slachtoffers van terreurdaden door Palestijnse groepen en (mogelijk) al-Qaïda. Ik vind zulke aanslagen even afschuwelijk als jij, en dat weet je ook al. Terreur en wapengeweld zijn geen oplossing. Die is enkel te vinden in gesprek, overleg en dialoog. Dat jij en ik die dialoog op een verschillende manier voeren, is een persoonlijke keuze. Jij bent daarin een stuk minder confronterend dan ik. En die benadering heeft z’n goed recht en moet er óók zijn. Maar ze mag nooit betekenen dat omwille van de lieve vrede verkeerde zaken maar niet benoemd moeten worden. En dat is dan weer míjn insteek. Te lang is er te veel met de mantel der liefde bedekt.

   Dat neemt echter niet weg dat ik van harte jouw oproep ondersteun om sympathie en medeleven te betuigen aan de nabestaanden van recente en vroegere terreurdaden tegen Israëlische burgers en militairen.
   Evenmin als de vele onschuldige Palestijnse slachtoffers van het conflict verdienen zij het om door politici en strijders – al dan niet fungerend in een officiële staatsstructuur – als pionnen in de strijd te worden gebruikt.

   Tot slot wil ik nog het misverstand rechtzetten als zou het opkomen vóór één partij automatisch het afschrijven van de andere partij betekenen. Dat simpele of-of schema is de vloek van alle discussie over dit conflict. Doel van ons allemaal zou moeten zijn om Palestijnen en Israëli’s te helpen om gezamenlijk stappen te zetten naar een betere en veiliger toekomst voor álle bewoners van het Heilige Land. Het eenzijdige verheerlijken van de Israëlische strijdkrachten door CvI draagt daar niet bepaald aan bij.

 30. Unger zegt:

  Je stoort je aan vrijwel alles wat naar Israel ruikt. Er zijn over de PA vele negatieve ‘zaken’ te melden; schrijf daar eens wat over……

  • jominee zegt:

   Beste Unger,
   Dan lees je mijn bijdragen niet goed. Ik stoor me niet aan het volk Israël als volk, en niet aan het land Israël als land, maar aan het beleid van de STAAT Israël ten opzichte van de Palestijnen in Israël en de bezette Palestijnse gebieden. Het leger van Israël is een van de belangrijkste uitvoerders van dat beleid, vandaar deze blogpost.

   Ook over de PA zijn heel wat negatieve zaken te melden; dat zal ik niet ontkennen. Aan het foute Israëlische regeringsbeleid en de even foute aanbidding van de staat Israël door bepaalde christenen heb ik echter mijn handen al meer dan vol. Ik stel dus voor dat je zelf een weblog begint om de fouten van de PA aan te kaarten. ;o)

   Of was je opmerking gewoon een makkelijk commentaartje vanaf de zijlijn?…

 31. Erik Veldhuizen zegt:

  Ik hoop dat ze nog veel vaker komen! Geweldig… En dat CVI ze dagelijks uitnodigd en ze door het hele land spelen.

  • jominee zegt:

   Beste Erik,
   Vrolijke muziek maken, daar is niets mis mee. Muziek maken ter ere van God ook niet. Maar een afvaardiging van een leger dat als bezettingsmacht optreedt, in uniform muziek laten maken alsof er geen vuiltje aan de lucht is, dat deugt niet. Evenmin als het land verafgoden dat zo’n leger in stand houdt. Waar menselijke projecten overgoten worden met een sausje van goddelijk gezag, gebeuren de vreselijkste dingen.

   Laat CvI dus vooral Israëlische jongeren uitnodigen om hier vrolijk muziek te komen maken. Als er dan bovendien de mogelijkheid wordt geboden om met ze in gesprek te gaan over de situatie in Israël en de bezette Palestijnse gebieden – des te beter. Maar maak er geen “Grote Israel Defense Force Show” van.

   • jose zegt:

    Mooi geschreven Jominee, compliment ook voor je reactie op Erik. En ja er zal heus wel een reactie op komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.