klein abc van de westbank

In overeenstemming met de Oslo Akkoorden is de Westelijke Jordaanoever, met uitzondering van Oost-Jeruzalem, verdeeld in drie gebieden:

 • Area A (18% van het grondgebied, 55% van de Palestijnse populatie) waar de Palestijnse Autoriteit zowel het burgerlijk bestuur als het veiligheidstoezicht uitoefent.
 • Area B (20% van het grondgebied, 41% van de Palestijnse populatie) waar de Palestijnse Autoriteit het burgerlijk bestuur uitoefent en het veiligheidstoezicht in handen is van het Israëlische leger en veiligheidsdiensten (formeel gezamenlijk met de PA).
 • Area C (62% van het grondgebied, 5,8% van de Palestijnse bevolking) onder volledig Israëlisch veiligheidstoezicht (door het leger) en bijna volledig Israëlisch burgerlijk bestuur (door het leger).  

Deze cijfers zijn afkomstig van het EU-rapport Area C and Palestinian State Building dat in juli 2011 door de EU Heads of Mission is opgesteld. Andere bronnen geven een wat andere procentuele verdeling van het grondgebied, die nóg nadeliger uitvalt voor de Palestijnen. Zie daarvoor de studie van Haim Gvirtzman en Wikipedia.

Het EU-rapport lijkt mij een goed uitgangspunt, maar het biedt conclusies waar je niet blij van wordt. In grote lijnen komt het erop neer dat het Israëlische beleid met betrekking tot de Westelijke Jordaanoever de o.a. door de EU bepleite en door Israël met de mond beleden “twee-staten-oplossing” met de dag minder haalbaar maakt. Ook het UNSCO-rapport Palestinian State-building: An Achievement at Risk komt tot deze conclusie.

Het afgelopen half jaar is er zelfs een stijging te zien van het aantal uitzettings- en sloopbevelen dat Palestijnen in Area C hebben ontvangen van de zogenaamde Civil Administration (de afdeling van het Israëlische leger die de Palestijnse burgerzaken op de West Bank regelt). Een van de slachtoffers van dit administratieve verdrijvingsbeleid is Daoud Nassar, een van de oprichters van Tent of Nations. Je kunt over hem en zijn lotgevallen meer lezen in de blogpost die ik 11 dagen geleden plaatste. Hij heeft nadrukkelijk te kennen gegeven dat hij maar één van de vele slachtoffers is van het verscherpte Israëlische onteigenings- en uitzettingsbeleid tegenover de Palestijnse bevolking van Area C. Zijn geval is dus niet uitzonderlijk, maar veeleer exemplarisch!

Zowel het EU-rapport als het UNESCO-rapport stellen dat het Israëlische bestuur van de West Bank stelselmatig de rechten van de Palestijnse bevolking schendt en daarmee in strijd handelt met de Vierde Geneefse Conventie en het internationale humanitaire recht. Ik ben benieuwd of het moderamen (dagelijks bestuur) van de Protestantse Kerk in Nederland, net als twee jaar geleden, opnieuw bij de Israëlische regering aan de bel zal trekken nu de situatie voor de Palestijnen in bezet gebied nog nijpender is geworden en de Civil Administration nog steeds de internationale rechtsorde aan z’n laars lapt. Een dergelijk signaal vanuit de PKN zou op zijn minst in overeenstemming zijn met de richtlijnen en doelen die de synode van de kerk zichzelf met de Israël-Palestina Nota in 2008 heeft gesteld. We wachten af…

Greetz, Jominee

Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël, Palestina & Israël en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op klein abc van de westbank

 1. scheepshuid zegt:

  Ik heb hier niet zoveel verstand van, maar het grafiekje lijkt mij er een van het soort ‘je kan met statistieken alles bewijzen’. Ik keek even op google.maps en dan krijg ik het idee dat Area C grotendeels gebied is dat niet bewoonbaar is.
  Dan krijg ik het gevoel, zoals met zoveel info mbt dit conflict, is dit rapport nu echt objectief? De vele trauma’s aan beide zijden maken mij huiverig om al te nadrukkelijk partij te kiezen. Beide volken staan immers met de rug tegen de muur.

 2. Unger zegt:

  Ergens gelezen:

  „Israel zelf is de Jood van de wereld geworden. Gedurende millennia kregen Joden de schuld van alle kwaad. Nu wordt Israel, een minuscuul democratisch eiland in een zee van Arabisch totalitarisme, de schuld gegeven van alle moorddadige conflicten in het Midden-Oosten. […] De wereldmedia hebben in deze ontwikkeling een cruciale rol gespeeld. De meeste journalisten lijken het Arabisch-Israelisch conflict niet te zien als een confrontatie tussen een democratische samenleving en de krachten van totalitarisme en fundamentalisme, noch als een Arabische poging Israel te vernietigen, met de Palestijnse Arabieren als speerpunt. Zij zien het als een kruising tussen een nationale bevrijdingsoorlog en een burgerrechtenstrijd, zoals tussen Algerijnen die Franse kolonialisten bestrijden en zwarten uit Alabama die zich verzetten tegen witte sheriffs. Journalisten hebben natuurlijk het volste recht op die visie, ongeacht hoe idioot en fictief die is. Ook hoeven zij hun trouw aan de Palestijnse zaak – zoals sommigen bekennen – niet te verzaken. Maar zij hebben geen recht deze zaak te dienen door feiten te verdraaien en te verdoezelen. Kort gezegd: zij hoeven persoonlijk niet objectief te zijn – dat is niemand – maar het is hun professionele plicht om eerlijk te zijn.‟

  En zo is het maar net…..!

  • jominee zegt:

   Unger,
   Zie je niet dat “Israel zelf is de Jood van de wereld geworden” ook niet bepaald een eerlijke vergelijking is, die het slachtofferschap van de joden uitbuit als argument voor het Israelische regeringsbeleid?
   Bovendien heb ik die staat nog niet tegen het Arabisch totalitarisme zien strijden – hij heeft er alleen voordeel van gehad de afgelope decennia…

 3. Wim Rietveld zegt:

  Ik heb de Westbank met eigen ogen gezien en schrok me een hoedje. Er moet echt een stop komen op bouwen van huizen in joodse nederzettingen.
  Dat kan de eerste stap zijn richting een nieuw vredesproces.
  Het grote probleem is in Israel het bijna niet meer bestaan van de arbeidspartij die zijn basis oorspronkelijk in de kibboetsen vond. Dat oude idealisme is bijna helemaal weg en vergangen door
  politieke partijen die geen compromissen kunnen/willen sluiten.

  • Unger zegt:

   Geachte hr. B. Rietveld,
   Om bij uw laatste opmerking te beginnen en te eindigen; hoe zou het zover hebben kunnen komen denkt u? Zullen de arabische palestijnen hiertoe misschien enige ‘bijdragen’ hebben gedaan, de afgelopen 100 jaar? Denkt u, nederzettingen weg>>eindelijk vrede?

 4. Inderdaad, maar een paar procent van de Palestijnen leeft niet onder zelfbestuur.

  • jominee zegt:

   Ach Likoed,
   Wat weet je het weer leuk te brengen. Je kunt ook stellen dat maar een paar procent van de Palestijnen in de bezette gebieden niet opgesloten zitten in door Israël gecreëerde bantoestans. Bantoestans waar het Israëlische leger zich op ieder gewenst moment toegang verschaft en invallen doet, waar de Palestijnse veiligheidsdiensten en -manschappen niets te vertellen hebben zodra er een Israëlische militair op het toneel verschijnt, waar Israël middels checkpoints en een pasjessysteem controleert wie erin en eruit gaat c.q. mag.

   Het UNSCO rapport stelt:
   “Planning restrictions and other challenges to Palestinians‟ ability to obtain building permits hinders construction, including the repair and expansion of roads, schools, water systems, health care facilities and other infrastructure. Residents in Area C are often left with no other alternative than to move in order to meet basic needs or build structures without permits.”

   Dat er nog maar zo weinig Palestijnen in Area C van de bezette gebieden wonen, heeft dus zo zijn redenen…

   • Ach, net als of de andere Arabische landen – waar geen Israel is – alles zo goed voor elkaar hebben.
    [rest van bericht verwijderd door jominee: off topic]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.