visser van feitjes

Zelfs als je direct zegt dat het punt voor punt weerleggen van door Missing Peace aangedragen ‘informatie’ onbegonnen werk is, omdat je dan bijna bij iedere regel wel een halve encyclopedie kunt gaan aanhalen, blijven er luitjes roepen dat je ‘geen inhoudelijke reactie’ hebt gegeven. Gelukkig zijn er anderen dan ikzelf die zich wel de moeite getroosten om het moeras van halve waarheden waarin Missing Peace zijn ‘afnemers’ laat wegzinken, droog te leggen.

Een van die nijvere gravers is Hotel Terminus, die met z’n blog van 23 januari jongstleden weer eens precies aantoont met hoeveel korrels zout men de door Missing Peace aangedragen ‘feiten’ dient te nemen. Ik zou zeggen: lees en oordeel zelf!

Opvallend is de constatering dat zelfs het CIDI de door Yochanan Visser aangedragen ‘bewijsstukken’ niet altijd serieus neemt! Ben ik in elk geval niet de enige…  ;o)

Greetz, Jominee

Dit bericht werd geplaatst in Palestina & Israël en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op visser van feitjes

 1. Corrie van der Hart zegt:

  De ex-minister van onderwijs Shulamit Aloni heeft eens gezegd: wij hebben geen gaskamers en crematoria maar er is niet slechts één bepaalde methode voor genocide. .. (ze vervolgt) de schrijver Y.L. Peretz schreef over de rechtschapen kat die geen bloed vergiet maar haar slachtoffers verstikt.

 2. jominee zegt:

  Ruud en Sonja,

  Jullie praten inderdaad nogal langs elkaar heen. En ik weet wel zeker dat Yochanan Visser Ruud NIET in zijn team wil hebben. ;o)
  Ruud is in zijn verdediging van de rechten van Palestijnen niet minder uitgesproken dan ikzelf, al lukt het hem soms beter om een beschaafde toon aan te slaan.

  De verdedigers van de rechtsongelijkheid tussen Palestijnen en joodse Israëli’s in Israël en de bezette Palestijnse gebieden weten onderhand geen zinvolle argumenten meer aan te dragen hier. En dat bewijst eens te meer dat er geen verdedigbare grondslag bestaat voor deze discriminatie van mensen in hun eigen land.

 3. Ruud zegt:

  Ik denk dat Yochanan Visser mij te fel anti-Israel zal vinden…..
  Ofwel, je opmerking slaat nergens op.

 4. Ruud zegt:

  Ik denk dat ik minder fel ben en ook minder de neiging heb om mensen dingen in de mond te leggen die ze niet gezegd hebben. ik heb Joodse en Arabische vrienden in Israël en dat is een zegen, want dan hoor je het van beide kanten en zie je ook de blinde vlekken die er aan beide kanten wel zitten, waarbij je er uiteraard van uit moet gaan, dat je die blinde vlekken zelf ook hebt.

  Arabische bevolking: ik houd het maar hoe ze zich zelf noemen. Soms Palestijnen, vaak Arabieren. Het is ook niet aan jou om ze voor te houden hoe ze zich noemen. De term wordt nogal eens door elkaar gebruikt. Joden noemden zich trouwens vroeger ook Palestijnen.

  Israel gaat beter om met Palestijnen, dan…..: is gewoon een ware bewering en die is zeker relevant. Je vangt de beschuldiging af dat je zou meten met twee maten. Ik heb duidelijk gesteld dat het ene kwaad (bijvoorbeeld de behandeling van Joden in veel Arabische landen en Iran) geen excuus kan zijn voor de ander (bijvoorbeeld de behandeling van Palestijnen in en rond Israel), ook al is dat ene kwaad veel erger.

  Als die truc zo goed werkt voor de bezetter, trap er dan niet in en vermeld de feiten. Of het apartheid mag heten of niet, is voor mij minder interessant dan de ongelijke behandeling van Joden en Arabieren door Israël op zich. Er valt zeker veel af te dingen op die apartheidsvergelijking. De situatie is heel anders en dus vergelijk je appels met peren. Het voegt ook aan de discussie niets toe en het stoot mensen af.

  Holocaust: heb ik niet gezegd en ja, als Joden hedendaagse situaties zomaar met de Holocaust vergelijken, dan is dat ook Holocaust-ontkenning. Waarom zou dat alleen voor niet-Joden gelden? Heb je trouwens sluitend bewijs van wie die overigens schandelijke opmerking op de muur heeft gekalkt of weet je bij voorbaat al zeker dat het natúúrlijk die………..zijn?

  Ik beschouw Hamas, Jihad, enz als extremistische organisaties en die zijn bij elkaar helaas behoorlijk groot. Er zijn ook extremistische anti-Arabische organisaties aan Israëlische kant en helaas ook in de Knesset, maar die hebben niet de grootte van Hamas en Jihad, zelfs niet bij elkaar.

 5. jominee zegt:

  Hoi Sonja,

  Ik heb een beetje (nou ja, een beetje…) het gevoel dat je wat (nou ja, wat…) langs Ruuds stellingen heen reageert. ;o)
  Ik laat het aan Ruud zelf over om e.e.a. te verhelderen, want jullie kennende, staan jullie qua veroordeling van de bestaande misstanden schouder aan schouder!

 6. Sonja zegt:

  Nou Ruud, daar maak je nogal wat boude beweringen.

  “De Arabische bevolking van Israël”

  Je bedoelt de Palestijnse Israëli’s neem ik aan? Uit Arabië komen die namelijk niet, maar uit Palestina. De autochtonen dus. Tenzij je de autochtone joodse bevolking ook “de Arabische bevolking” noemt – in dat opzicht zou je typering nog wel begrijpelijk zijn. Maar zeker ook niet correct.

  “dat Israël veel beter omgaat met Palestijnen dan bijvoorbeeld Syrië met zijn soennitische moslims of Bahrein en Saoedi-Arabië met hun sjiitische moslims”

  Bekende truc: ‘maar hullie zijn erger’. Dat is geen argument in deze, maar een afleiding van waar het om gaat. Inhoudelijk ga ik er ook niet op in want we hebben het hier over een militaire bezetting, en niet over hoe landen met hun bevolkingsgroepen omgaan.

  “Dat werkt veel beter dan labels plakken”

  Die truc en afleiding van waar het om gaat werkt alleen “beter” voor de bezetter Ruud.

  “roepen dat het apartheid is, een stelling waar overigens ook behoorlijk wat op is af te dingen.”

  Dat vind jij. De werkelijkheid, de praktijk, is anders.

  “Ofwel: kom gewoon ter zake en benoem het probleem zelf.”

  En dat terwijl je zelf daarvoor het probleem probeert te verdoezelen.
  Het probleem is dus de bezetting. En dat je elke historische context zou moeten moeten censureren is slechts jouw mening. Van de geschiedenis moeten we leren – weet je wel.

  “Vergelijkingen met het nazi-tijdperk zijn trouwens te allen tijde verfoeilijk en een vorm van holocaust-ontkenning of -bagatellisering.”

  Je stelt hier dus dat joden die het immer over de holocaust hebben notoire holocaustontkenners zijn.

  “Israël stopt geen Palestijnen in gaskamers”

  Jip & Janneke prietpraat. De holocaust is wel wat meer dan “gaskamers”. Afgezien daarvan zijn de technieken om mensen wassaal af te slachten geëvolueerd. De holocaust is mogelijk geworden door jarenlange propaganda, eeuwenlange (christelijke) jodenhaat en collaboratie. Overigens, lees wat er op de muren in Hebron staat: Gas the Arabs.

  “enkele Joodse rechtsextremisten (maar extremisme vind je ook in ruime hoeveelheden aan Palestijnse kant)”

  De premisse is volgens jou: “enkele” joodse extremisten, en “ruime hoeveelheden” Palestijnse extremisten. Mag ik hierover wat cijfers ter bevestiging krijgen? Anders betreft het een loze opmerking. Maar waarbij ik toch weer aan een bepaald tijdperk in de geschiedenis moet denken.

 7. Ruud zegt:

  Je kunt beter helemaal niet vergelijken en labels plakken, omdat je dan discussies krijgt over de vergelijking en over het label in plaats van over het probleem. De Arabische bevolking van Israël en de Palestijnen in de “gebieden” worden achtergesteld bij de Joodse. Dat is fout en daar kun je het beste met verifieerbare voorbeelden de vinger op leggen. Daar kun je dan nog aan toevoegen dat je je ervan bewust bent dat Israël veel beter omgaat met Palestijnen dan bijvoorbeeld Syrië met zijn soennitische moslims of Bahrein en Saoedi-Arabië met hun sjiitische moslims en dat Arabieren in Israël over het algemeen beter (of minder slecht) af zijn dan Arabieren in veel Arabische landen, vooral als ze tot minderheidsgroeperingen van dat land behoren, maar dat dat Israël gezien Exodus 23:2 nog niet vrijpleit. Dat werkt veel beter dan labels plakken en roepen dat het apartheid is, een stelling waar overigens ook behoorlijk wat op is af te dingen. Ofwel: kom gewoon ter zake en benoem het probleem zelf. Plak geen labels en ga niet vergelijken.

  Vergelijkingen met het nazi-tijdperk zijn trouwens te allen tijde verfoeilijk en een vorm van holocaust-ontkenning of -bagatellisering. Israël stopt geen Palestijnen in gaskamers en afgezien van enkele Joodse rechtsextremisten (maar extremisme vind je ook in ruime hoeveelheden aan Palestijnse kant) heeft het land ook geen plannen ze uit te roeien of massaal te deporteren.

 8. jominee zegt:

  Hallo Sonja,
  In ons kikkerlandje zijn verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog en de aanloop daarnaartoe altijd glibberig terrein. Denk aan hoe Agnes Kant twee jaar geleden het veld moest ruimen nadat ze de PVV en WO II in één zin had genoemd. Vandaar mijn waarschuwing, want zo’n “afgang” wil ik je graag besparen. ;o)

  De vergelijking met de Afrikaner Boeren is wat dat betreft veiliger, al gaan veel (christen-)zionisten ook bij een vergelijking van het Israëlische overheidsbeleid met Apartheid compleet op tilt. Toch is het minder “beladen” omdat het niet aan ons nationale schuldcomplex ten aanzien van de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse medeplichtigheid aan de Shoah raakt. Bovendien had ons land altijd een “speciale band” met de Boeren en hun Afrikaans, waardoor het lang duurde voordat ook hier Apartheid massaal werd veroordeeld. Redelijk vergelijkbaar dus!

  Jy moe nie bang wees nie! Die waarheid, die reg en die geregtigheid sal oorwin!

 9. Sonja zegt:

  Ja, eh, hoor es, ik moet toch met een voor de lezer bekende situatie van bezetting en onderdrukking komen. Heb jij misschien een beter voorbeeld, om een vergelijk te maken?
  Wat dacht je van:
  Hij is net een Boer die roept dat hij door Swarten gedemoniseerd wordt?

 10. Sonja zegt:

  Ook Likoed.nl mag in de Volkskrant, zie http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/article/detail/3197566/2012/02/23/VPRO-speelt-gevaarlijk-spel-met-ontmenselijking-van-Joden.dhtml

  “Door het gebruik van de vele negatieve woorden zoals ‘ultranationalist’ en ‘kolonist’ worden de Joden die op de Westbank wonen ontmenselijkt, walgelijk gemaakt.”

  Is dat geen giller? ’t Likoedje moet ook eerst maar even de hand in eigen boezem steken over ‘ontmenselijking’. Hij is net een nazi die roept dat hij door joden gedemoniseerd wordt.

  http://electronicintifada.net/content/dehumanizing-palestinians/7149

  [deze bijdrage is door mij toegestaan, maar naar mijn mening qua woordkeuze wel op het randje van wat en hoe er hier bijgedragen mag worden. Jominee]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.