david blijft in betlehem

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om in verschillende kerkelijke gemeentes in Nederland data te regelen voor lezingen van de Palestijnse christen Daoud Nassar in de periode van 25 februari t/m 5 maart a.s.

Gisteren kwam het bericht dat Daoud (David) zijn boerderij ten zuiden van Betlehem niet kan verlaten omdat hij afgelopen dinsdag van de Civil Administration (de Israëlische bezettingsautoriteit op de Westelijke Jordaanoever) te horen heeft gekregen dat (een groot deel van) zijn bedrijf op ‘staatsgrond’ staat. Dit terwijl de grond al sinds de Ottomaanse tijd, dus al minimaal een eeuw lang, in bezit is van Daouds familie. Ook het RD bericht hierover vandaag onder de kop ‘Palestijn stelt bezoek uit’ (NB ’s zondags is de RD-site gesloten*). Uitgebreidere stukken zijn te vinden op de website van Vrienden van Sabeel Nederland en de blog van Meta Floor.

De familie Nasser heeft 45 dagen om tegen het besluit van de bezettingsautoriteiten in beroep te gaan, en dat terwijl ze over deze zaak al meer dan 20 jaar rechtszaak na rechtszaak moesten voeren. Vanuit Nederland wordt nu door verschillende mensen en instanties actie gevoerd om de Nassers te steunen.  Op de website van Kerk in Actie staat een oproep tot voorbede in de kerkdiensten van de gemeentes van de Protestantse Kerk in Nederland, met instemming van PKN-scriba Arjan Plaisier. Een nieuwe brief van ons synodemoderamen (dagelijks bestuur) aan de Israëlische ambassadeur zou ook geen overdreven luxe zijn. De vorige is alweer twee jaar geleden; en je moet je contacten onderhouden, nietwaar?

Op Facebook roept Margriet Westers op om Tweede Kamerleden te mailen om het lot van de familie Nasser onder de aandacht te brengen: zie HIER. Aan de namen van afzonderlijke kamerleden kun je ook nog het mailadres van de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken toevoegen: cie.buza@tweedekamer.nl.

Wie op de hoogte wil blijven van de voortgang van dit alles, kan terecht op de Facebookpagina’s van Sabeel Nederland en Vrienden van Sabeel Nederland.

Wil je de familie Nasser persoonlijk een hart onder de riem steken, dan kan dat via de website van hun vredesboerderij ‘Tent of Nations‘.

Greetz, Jominee

* Het stuk in het RD is van de hand van correspondent Alfred Muller, die een uitgebreide versie ervan op zijn weblog heeft geplaatst. Dit is op zondag wél te lezen!
Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël, Palestina & Israël en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.