palestijnse filmdag 2011

In discussies over het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt met enige regelmaat van pro-Israëlische zijde de vraag gesteld: “Waar is de Palestijnse Gandhi?” Daarmee wil men dan impliceren dat er geen vreedzame Palestijnen zouden bestaan, laat staan Palestijnen die de weg van geweldloos verzet kiezen. Het tegendeel is echter waar! Er zijn honderden Palestijnen die zich op een geweldloze manier verzetten tegen de Israëlische bezetting van de West Bank en de Gazastrook.

Het probleem met de gestelde vraag is dus niet dat er geen Palestijnse Gandhi is, maar dat men de Palestijnse Gandhi’s niet ziet of wil zien, c.q. niet als zodanig te zien krijgt. De media vinden gewelddadige confrontaties nu eenmaal nieuwswaardiger dan wekelijkse, vreedzame protestmarsen die steevast door Israëlische traangasgranaten en rubberkogels uiteengedreven worden.  

De film Budrus gaat over de geweldloze Palestijnse activist Ayed Morrar en zijn dorpsgenoten uit het plaatsje Budrus op de Westelijke Jordaanoever. Zij strijden tegen de komst van de ‘veiligheidsmuur’ die hun dorp zo goed als afsnijdt van de buitenwereld. Deze film gaan we op de Palestijnse Filmdag 2011 vertonen. Die dag wordt op 26 november aanstaande in Utrecht georganiseerd door Vrienden van Sabeel Nederland en Palestine Link.

Vandaag heb ik de DVD van de film Budrus binnengekregen. Dat had ik een paar weken geleden ook al: de originele versie met Engelse ondertiteling. Maar nu was het Budrus  met Nederlandse ondertiteling – verzorgd door Vrienden van Sabeel Nederland i.s.m. Palestine Link.

Toch wel een leuk project om te regelen dat er een DVD met Nederlandse ondertiteling komt, en dat dat dan gewoon lukt! Zoals Hannibal Smith van het befaamde A-Team altijd zei: “I love it when a plan comes together!” Helaas was Hannibal Smith niet zo geweldloos als de Vrienden van Sabeel in Nederland of de inwoners van Budrus op de West Bank…

Verder zijn deze week ook de posters voor de Palestijnse Filmdag 2011 gedrukt. Ze worden dezer dagen in den lande verspreid (oké, in Utrecht en Amsterdam, ahum). Klik op het plaatje bovenaan deze blogpost voor een vergrote afbeelding.

Onderhand staat het project dus goed op de rails. Nu is het een kwestie van aan de man/vrouw brengen. Via het Facebook Event van de Palestijnse Filmdag kun je de laatste ontwikkelingen volgen en ook aangeven of je er zelf bij zult zijn of niet. Als je zeker weet dat je komt, is het aan te raden om te reserveren bij het Louis Hartlooper Complex, want er is maar voor zo’n 100 mensen plaats in Zaal 2!

Ik hoop je op 26 november vanaf 10.30 uur ’s morgens te ontmoeten!

Greetz, Jominee

Dit bericht werd geplaatst in Palestina & Israël en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.