geweldloos verzet op palestijnse filmdag – 26 nov 2011

Eén van de dingen die Palestijnse christenen – o.a. in het Palestijnse Kairosdocument – van ons als broers en zussen in het geloof vragen is: “Come and see!”

Nu is niet iedere Nederlander, en dus ook niet ieder Nederlands kerklid, in de gelegenheid om ‘zomaar’ even af te reizen naar Palestina en Israël. Vandaar dat we bij Vrienden van Sabeel Nederland hebben besloten om een oud gezegde in praktijk te brengen: ‘Als Mozes niet naar de berg komt, komt de berg naar Mozes.’ Ja, ik weet het, er bestaat ook een variant met Mohammed erin, maar als ik daar direct mee begin zitten allerlei mensen weer onnodig op de kast nog voor ze de pointe van deze blog hebben gelezen. En dat zou natuurlijk jammer zijn. 

Goed, “Come and see!” is de roep van Palestijnse christenen, en voor wie niet naar Palestina kan om te zien, brengen de Vrienden van Sabeel Palestina naar Nederland. Zo kunnen we toch zien wat er daar zoal gebeurt. Eén van de belangrijke ontwikkelingen daar is de groei van georganiseerd geweldloos verzet tegen de Israëlische bezetting. Hoe dat in zijn werk gaat is o.a. te zien in de film Budrus van filmmaakster Julia Bacha. En deze film – die een paar dagen geleden nog te zien was op de Belgische zender Canvas – gaat nu door Vrienden van Sabeel en Palestine Link vertoond worden in Nederland.

Eerder dit jaar was de film al te zien op het Movies That Matter Festival in Den Haag, waar hij de winnaar was van de Gouden Vlinder van Amnnesty International. Voor wie hem toen heeft gemist bieden de Vrienden van Sabeel i.s.m. Palestine Link en het Louis Hartlooper Complex op zaterdag 26 november a.s. in Utrecht een nieuwe kans.

Voor € 10 heb je een kopje koffie vooraf, een inleiding bij de film, de film Budrus zelf, een nabespreking onder leiding van Ghada Zeidan, directeur van Palestine Link, en een informele lunch! Het programma en verdere informatie kun je HIER downloaden.

Voor Facebook adepten: er is op FB ook al een event aangemaakt voor de Palestijnse Filmdag – ga maar eens kijken. Wie weet tot ziens op 26 november in Utrecht!

Greetz, Jominee (coördinator Palestijnse Filmdag 2011)

Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël, Palestina & Israël en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op geweldloos verzet op palestijnse filmdag – 26 nov 2011

 1. Unger zegt:

  Nu kunnen we een filmpje niet 1 op 1 vergelijken met het uitgegeven ‘OV’ document, maar toch; U had nogal een cynische opmerking omdat voor genoemd ‘OV’ document wel 2 euro betaald moet worden…….ik vind 10 euro wel goed betaald hoor…..!

  • jominee zegt:

   Beste Unger,
   U heeft blijkbaar het programma niet grondig doorgenomen. Budrus is geen “filmpje” maar een uitgebreide documentaire van bijna anderhalf uur, die vertoond gaat worden in een bioscoopzaal. Als u even narekent wat zaalhuur, vertoningsrechten, productie van de Nederlandse ondertiteling (jaja, dat hebben we ook geregeld!) en consumpties kosten, zult u ontdekken dat u voor € 10,00 echt spekkoper bent!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.