dries, anja en ben

Aangezien ik met regelmaat het eervolle verwijt krijg dat ik bij ‘de club van Dries en Anja’ hoor, dan ook maar eens een blogpost over deze twee voorvechters van de rechten van Palestijnen.

Dries van Agt is op dit moment samen met oud-ministers Laurens Jan Brinkhorst, Jan Pronk en Bert de Vries in de Gazastrook.  Blijkens de mailing die Dries van Agt heeft rondgestuurd zijn de drie oud-ministers leden van het bestuur en de Raad van Advies van The Rights Forum. Hij schrijft in de aanhef:

“We zijn hier in het kader van een fact-finding missie, ondersteund door de VN-organisaties UNRWA en OCHA en de Palestijnse mensenrechtenorganisatie al-Mezan

Het doel van onze missie is te rapporteren over feiten en omstandigheden die ernstig inbreuk maken op de mensenrechten van de Gazanen en die de vooruitzichten op een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen bedreigen.” 

Wie de heren van The Rights Forum wil volgen, kan dat doen op het Dagboek van de missie en via Twitter  en Facebook. Van Agt mag dan al 80 lentes jong zijn, hij is nochtans zeer bij de tijd! Ook de Volkskrant heeft vandaag een artikel aan de fact-finding missie gewijd. Lees het hier.

Anja Meulenbelt, oud-senator voor de SP, was een paar weken geleden ook nog in de Gazastrook, waar zij heel veel goed werk doet middels haar Stichting Kifaia. Ik noem haar hier omdat ze in haar weblog een argument ontzenuwt dat aan de lopende band wordt gebruikt door (christen)zionisten: “De naam Palestina is een bedenksel van de Romeinen. Zij gaven deze naam in 135 na Christus aan de landstreek Judea als reactie op de door hen neergeslagen Joodse opstand onder Bar Kochba. Palestina is dus een ‘na-joods’ en zelfs ‘anti-joods’ bedenksel.”

Meulenbelt laat zien dat de benaming “Palestina” al lang daarvoor gangbaar was, en geen uitvinding van de Romeinen is: zij gebruikten een bestaande naam, die eeuwen eerder al door Herodotus en Aristoteles werd gebruikt.  Aan de hand van een Amerikaanse rel over de vraag ‘Was Ben Hur een jood of een Palestijn?‘ maakt ze duidelijk dat er achter deze discussie een gerichte poging zit om de geschiedenis van de Palestijnen te delegitimeren en te verdoezelen.

Ik haal dit niet aan om in een soort wedstrijdje van “wie heeft de langste geschiedenis in het Heilige Land?” te stappen, maar om te laten zien wat er NU allemaal wordt gedaan om Palestijnen te bestempelen als een non-volk en ‘een volk dat nooit heeft bestaan’. Ik ga ervan uit dat we bij de Palestijnen die we vandaag de dag zien niet te maken hebben met spoken, maar met mensen van vlees en bloed. En deze mensen beschouwen zich vandaag als één volk: het Palestijnse volk. Dat is hoe zij zichzelf verstaan en dat is hun volste recht – om de IP-nota en de toelichting op onze PKN-kerkorde inzake de term “het volk Israël” maar eens te parafraseren. En of dat Palestijnse volk er 1000 of 100 of 50 jaar geleden nog niet was, doet niet ter zake. Ze zijn er NU en daar hebben wij mee te ‘dealen’ en de staat Israël ook.

En of ik bij het clubje van Dries en Anja en Ben hoor? Voor zover ik hen ken gaat en ging het hen alle drie om vrijheid en recht. Het komt er wellicht soms wat confronterend uit, maar dat doet aan de inhoud van de boodschap niets af. Bij zo’n clubje wil ik best horen, daar schaam ik me niet voor!

Greetz, Jominee

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Palestina & Israël en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op dries, anja en ben

  1. Rik Min zegt:

    De leugen over de Palestijnen en Palestina – zoals je hier voortreffelijk beschrijft – kon ontstaan omdat de Arabieren zich een tijd lang als een ongedeelde Arabische natie hebben willen afficheren. Dat was/is een progressieve gedachte. Door de opkomst van de semi-fascistische radikale islam (in 1979, in Afganistan, met militaire steun van de USA en geldelijke steun van Saoedie Arabie) is die gedachte helaas behoorlijk ondergestroomd en verbrokkeld. Het woord islam is nu, in plaats van het woord Arabier, het frame geworden waarlangs gedacht wordt. Verkeerd gedacht. De Arabieren hebben recht om hun Arabische broeders in het heilige land, Palestina, te steunen in hun strijd tegen onrecht, uitsluiting en discriminatie (d.w.z. tegen zionisme)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.