onopgeefbaar verbonden – tegenstemmen (3)

Titelpagina Onopgeefbaar Verbonden  Collega Jos Strengholt gaat als een speer door Onopgeefbaar Verbonden. Dat geldt zowel voor de snelheid als voor de intensiteit waarmee hij het verhaal van OV doorprikt. Onderhand heeft hij ook de paragraven 4. “Onopgeefbaar verbonden” en 5. “Valkuil van de hoogmoed” van commentaar voorzien.

Zijn reactie op § 4 begint hij als volgt:

“De brochure OV gaat verder. ‘Aangezien we Jezus als onze Verlosser belijden zijn we als gelovigen uit de volken geroepen gestalte te heben aan de onopgeefbare verbondenheid met het volk Israel.’ Dit wordt niet geargumenteerd, maar geponeerd. De ‘onderbouwing’ met een verwijzing naar Romeinen 11 en de metafoor van de edele olijf vind ik zwak. Staat daar iets over gestalte geven aan verbondenheid met de staat Israel? Want dat is wat in de brochure steeds wordt bedoeld.” (lees meer)

En bij § 5 zegt hij over de zogenaamde “vervangingstheologie”:

“De term vervangingstheologie is fout en de gedachte erachter is fout. Ik ben overigens nog steeds geen kerken tegengekomen die zeggen: ‘wij hangen de vervangingstheologie aan’. Het is een scheldwoord om je theologische tegenstander in een hoek te zetten, want God heeft het volk waarmee hij een verbond sloot niet ‘vervangen’. Hij houdt vast aan zijn verbond voor wie in zijn Messias gelooft. Dat is het ware Israel. ” (lees meer)

Ik ga vandaag eerst eens wat andere werkzaamheden verrichten. De deconstructie van Onopgeefbaar Verbonden is ondertussen in goede handen bij Jos Strengholt.

Greetz, Jominee

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.