onopgeefbaar verbonden – tegenstemmen (2)

Titelpagina Onopgeefbaar VerbondenWaar mijn eerwaarde collega’s de tijd vandaan halen om zo uitgebreid verder in te gaan op het pamflet Onopgeefbaar Verbonden (OV), ik weet het niet. Maar het is een feit dat zowel Henk Vreekamp, als Jos Strengholt, als Wim de Bruin nieuwe bijdragen hebben geleverd, die laten zien dat er toch wel flinke wissels worden omgezet in dit document. Wissels die niet echt te rijmen zijn met het gereformeerde belijden waarop de Protestantse Kerk zich (mede) baseert.

In zijn column Onopgeefbaar voor De Waarheidsvriend, het weekblad van de Gereformeerde Bond binnen de PKN, stelt Henk Vreekamp:

“Nu ‘onopgeefbaar verbonden’ slaat op Israël als volk, land en staat, is er een probleem. (…) Het proclameren van verbondenheid met het Joodse volk was (…) een late reactie op de verdelging van zes miljoen Joden in het hart van christelijk Europa. De kerk spreekt hier voor eigen rekening. Er is geen sprake van verbondenheid als verbond. Laat staan van een huwelijk, zoals wel is gesuggereerd. Israël zelf heeft er niet om gevraagd.”

Het spreekt voor De Waarheidsvriend dat deze kritische reactie zonder meer is geplaatst. Het geeft ook aan dat de handtekening van het bondsbestuur niet namens alle leden van de Gereformeerde Bond is gezet.

Jos Strengholt heeft in korte tijd zelfs twee blogposts geproduceerd waarin hij ingaat op respectievelijk paragraaf 2 en paragraaf 3 van OV. Pittige stukjes met pittige vragen aan de opstellers van OV.

Wim de Bruin tot slot ontmaskert de redeneertrant en de achterliggende theologie van OV als dispensationalistisch, gebaseerd op de negentiende-eeuwse bedelingenleer van o.a. John Darby en C.I. Scofield. De Bruin gaf zijn blogpost de titel Een niet zo gereformeerde kijk op Israël.

En nu maar hopen dat ikzelf nog ergens wat tijd vind om dit koor van OV-critici te komen versterken. We zullen zien!

Greetz, Jominee

Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.