reactie op westerman

Ook op het stuk van Edjan Westerman in het ND van vandaag heeft de secretaris van Vrienden van Sabeel Nederland gereageerd. De opinieredactie van het ND vond echter dat “de opiniepagina niet bedoeld (is) voor het uitnodigen van gasten voor een conferentie en het doorgeven van sites”. Daarom hieronder de reactie die morgen NIET zal worden opgenomen in het ND.

Kairos

In het artikel van collega Westerman in het Nederlands Dagblad van 14 september (“Ruim tijd voor onwaarheid”) worden zijn interpretatie van het Kairosdocument en zijn standpunten zo door elkaar gehusseld dat ik als lezer er geen touw maar aan vast kan knopen. Het resultaat is dat de Palestijnse kerken, de werkgroep Kairos, Kerk in Actie, ICCO, Sabeel (Nederland) en “een studiecentrum van de VU” van het een en ander worden beticht.
De samenstellers van het Kairosdocument zouden zich bezig houden met “vervangingstheologie”. Ik ga ervan uit dat de lezers van het Nederlands Dagblad hun eigen positie kunnen bepalen door niet alleen kennis te nemen van genoemd artikel, maar ook van de inhoud van het Kairosdocument. Het is te krijgen bij Kerk in Actie: servicedesk@kerkinactie.nl.

Mijn suggestie aan de lezers van dit stuk en aan collega Westerman is deze: bezoek op 15 en 16 september de Kairosconferentie aan de VU in Amsterdam.
De belangstelling voor deze conferentie is al groot, maar: “Hoe meer zielen, hoe meer vreugd”. U kunt zich opgeven via de website: http://www.kairospalestina.nl.
Daar kunt U zelf vernemen over doelstelling en inhoud van de conferentie.
Een van de gastsprekers is Dr. Naïm Ateek, een broeder in Christus, oprichter van Sabeel en medeondertekenaar van het Kairosdocument.
U kunt hem persoonlijk ontmoeten (o.a. in een workshop) en uw vragen aan hem voorleggen.

(Godsdienst)twisten komen pas goed op gang wanneer een van de partijen (of beide) vooringenomen standpunten niet wil(len) laten corrigeren in ontmoeting en gesprek met de ander. Daarvoor heeft de apostel Paulus een uitstekend recept: “De ander uitnemender achten dan jijzelf”.

Willemien Keuning
predikant in de Protetantse Kerk Nederland
secretaris van de Vrienden van Sabeel in Nederland

Morgen en overmorgen ben ik DV zelf op de Kairosconferentie, dus van een eigen repliek op korte termijn zal wel niet veel komen.

Greetz, Jominee

Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.