reactie op struick van bemmelen

Vandaag verschijnt in het RD een reactie op het opiniestuk van Tom Struick van Bemmelen dat gisteren verscheen. De reactie is geschreven door ds. Willemien Keuning, secretaris van het bestuur van Vrienden van Sabeel Nederland. Ik neem die reactie hieronder over zoals zij die heeft ingestuurd naar het RD.

Sabeel ontmaskerd als extreem-linkse organisatie onder een christelijk sausje

Met de vergelijking tussen Naïm Ateek en een Iraanse ayatollah is de toon al gezet door de heer  Struick van Bemmelen in het RD van 12 september 2011: “Sabeel komt niet op voor de Palestijnse christenen”.  Sabeel is volgens de heer Struick van Bemmelen extreem links, bedekt met een christelijk sausje. Ik laat deze kwalificatie voor de auteur en merk op dat je met slechter sop overgoten kunt zijn.

Sabeel (Jeruzalem) is een oecumenische christelijke organisatie waarbij veel Palestijnse kerken zijn aangesloten. Deze organisatie streeft naar een rechtvaardige vrede in Israël/Palestina, wijst elke vorm van geweld af en herhaalt (ook in het Kairosdocument dat centaal staat op de Kairosconferentie aan de Vrije Universiteit op 15 en 16 september) keer op keer de boodschap van vrede waarmee ook de kerken in Nederland bereikt hopen te worden.

Geweldloos verzet tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden behoort volgens Sabeel tot de mogelijkheden.  Deze beweging beroept zich daarbij op haar Heer: Jezus.

In het Kairosdocument stellen de Palestijnse kerken een vraag aan de kerken wereldwijd: of die kerken solidair willen zijn met hun Palestijnse broeders en zusters die lijden onder de bezetting. In dat document worden meerdere suggesties gedaan, hoe aan deze solidariteit gestalte te geven. Tot nog toe heeft – voor zover ik weet – geen van de Nederlandse kerken een antwoord gegeven op deze brief.*

Aan de heer Struick van Bemmelen doe ik de volgende suggestie: zet uw wereldbeeld even tussen haakjes en kom naar de hierboven genoemde conferentie. Daar kunt u Naïm Ateek persoonlijk ontmoeten en aan hem vragen hoe hij denkt over de positie van de Palestijnse christenen in Israël. Daar kunt u hem ook uw stelling voorleggen: dat de Palestijnse christenen vooral te lijden hebben onder de moslim-extremisten.

Het is beter te spreken met-  dan over hem. Wie zijn naaste verdacht maakt, zonder de gelegenheid te baat te nemen hem te ontmoeten, wordt in de Tora een spiegeltje voorgehouden: niet vals getuigen tegen je naaste.

Willemien Keuning

Het antwoord van Keuning op Struick van Bemmelens stuk lijkt mij helder. Daar heb ik voorlopig niets aan toe te voegen.

Greetz, Jominee

*correctie/aanvulling: op 5 juli jl. publiceerde het Nederlandse Genootschap der Vrienden (Quakers) een fijnzinnige reactie op het Kairos-document. (Jominee)

Dit bericht werd geplaatst in Kerk & Israël en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.